Vad var "coolt" för 10-20 år sedan (datorvärlden ofc)

Permalänk
Medlem

Vad var "coolt" för 10-20 år sedan (datorvärlden ofc)

Blev bara lite spontant intresserad av vad folk tyckte var "coolt" inom datorvärlden för 10-20 år sedan?

Vilka spel bänkade man med? (typ som det är med BF3 nu)
Vilka processorer hade alla "coola kids" och hur mycket klockade man de? (typ som 2500k eller 3570k (sry AMD folk))
Fanns de överklockningsklubbar som det är nu med "5GHz klubben"?
Vilket var chassit som alla rekommenderade? (typ som med R3/R4 nu)
Vilka var de bästa fläktarna? (Antar att silent typhoon fanns inte då)

osv.

(lägg till något om du vill)

Visa signatur

RTX 3070 || Ryzen 5600X || 32GB 3600MHz || PCIe SSD goes BRRRRR

Permalänk
Medlem

Finns det inte gamla trådar du kan söka i? Betydligt lättare att se vad folk verkligen skrev om istället för att sitta och spekulera.

Har inte haft chans att överklocka 486 och äldre så det kan jag inte uttala mig om men från och med lansering av Pentium och framåt:

Talar vi om för länge sedan så var de första Pentium jäkligt häftiga och det fanns i princip bara 3DFX Vodoo och Vodoo 2 för entusiaster som spelade, det var större skillnad att se spel som stödde 3D-accelerering mot hur de såg ut utan 3D-accelerering än det är idag mellan ett väldigt nytt spel på hög upplösning och ett spel från säg 2004.
Man klockade inte lika mycket men vi klockade vår Pentium 166 till en 200 och det var något överjäkligt mycket bättre.

Inget var lätttillgängligt som det är idag, att överklocka något innebar ofta ganska stora risker och förutsatte hög förförståelse. Lätt att överklocka mycket blev det nog först med AMD Duron och det var ganska många år senare.

Chassin var väldigt lika varandra och det fanns betydligt färre entusiastchassi, var de entusiastinriktade var de oftast bara större. Dock så höll de bra mycket högre kvalitet än dagens chassi, plåten på R3/R4 är ett skämt jämfört med det gamla fulltower som står hos mina päron.
Fanns bara jetmotorfläktar med ett fåtal undantag. Delta har alltid varit starka och då fanns inget fokus på ljudnivå, kylning var viktigare då diskar drog sanslöst mycket och blev varma.

Visa signatur

Core i5 2500K@4Ghz, 8 Gb Kingston Hyper X 1600 DDR3, MSI Z68-GD55, OCZ Vertex 4, Asus GTX670 DC2, Corsair VX 450.
Kyld av Hyper 212 Plus Evo: Corsair SP120 Quiet PWM, 3 Nexus Real Silent 120 mm @ 7V.

Permalänk

Överklocka gamla processorer var lite meckigare än dagens, ofta involverade det att pilla jumprar så att multiplikatorn hamnade där du ville.
Undantaget var dock alla dessa turbo-funktioner som till denna dag får mig att hånflina brett, kommer varmt ihåg en gammal 3eller486:a en polare hade där på en liten display fick se hertzen hoppa från 33mhz till 66mhz med ett litet knapptryck på turbo
Den enda reella skillnaden jag någonsin noterade var att fläkten klev upp ett par tusen RPM.

Betydligt senare fanns det riktiga OC-favoriter, t.ex. (som tidigare nämnts) AMD Duron (främst för att den var så billig, och nästan behövde lite extra kräm), men även Athlon 2600+ var populärt att pressa upp i lite högre frekvenser.

Innan 3D-spel med polygoner kom (Quake osv.) fanns det 3D med sprites, dvs. en bild av fiender som var 2d, men alltid stod vända mot dig som spelare (Wolfenstiend, Doom etc.) men min favorit som jag spelade slaviskt, och vidhåller har ett av de bästa soundtracken till denna dag är Outlaw (Lucas Arts, '97).
Halflife 1, med alla dess moddar, blev snabbt dåtidens BF3. När det kom hade OpenGL dock inte riktigt etablerat sig som branchstandarden för hårdvaruaccellererad 3D, utan många, likt mig själv, körde antingen på äldre 3DFX Vodoo eller Direct 3D.

Då internet fortfarande låg i sin linda, och gaming på nätet var ett okänt fenomen fick man spela dessa spel i LAN av olika sort om du ville spela med andra. Själv spelade jag mycket Doom2 med nullmodem eller token rings med terminatorer
En polare kom en dag med en BNC-kontakts koaxial-hub som över en natt förändrade hur vi LAN:ade (till det bättre). Warcraft 1 & 2 var stora favoriter på den tiden.
Senare investerade vi i en TPRJ45-switch med 8 portar, och ockuperade ett garage hemma hos en annan polare, nästan varje helg. Det visade sig ganska snabbt dock att Win98 hade enorma säkerhetshål på ett nätverk, och det förekom frekvent att vi modiefierade varandras autoexec.bat-filer, ändrade skrivbordbakgrunder etc. över nätverket, utan den andres vetskap.

Favoritdatorn som hängde med långt in på pentium-eran var en Compaq 486:a jag hade med en DX90 CPU, 8mb RAM & helt enorma 650mb HD. Största bekymmret med den var att jag hade ett Roland ljudkort som det var helt jävla omöjligt att hitta drivutiner till, satt på underliga BBS:er om nätterna med mitt 9600 baud-modem och letade (innan hemsidor, och altavista fanns). Till slut gav jag upp och skaffade mig ett Sounblaster 16-kort istället.

Ahhh, good times.....

Permalänk
Medlem

När jag gick i gymnasiet, runt '92 så var vi några utvalda elever som hade tillgång till skolans datorer på håltimmarna, och vi programmerade lite och spelade lite spel, bl.a. Comanche, Wolfenstein och Ultima II. Sen hade någon fått tag på pressrelease-versionen av Doom - och det förändrade allt. Det var dock tidsbegränsat, så vi var tvungna att sätta tillbaks klockan på datorerna för att kunna spela de tre nivåerna som följde med.
När Doom kom så blev det så populärt att spela det, och att spela det i nätverk, att datorsalarna började fyllas upp, och även av elever som inte hörde dit. Till slut så var det så ohållbart att privilegierna drogs in.
Datorerna var 486:or på 25 eller 33 MHz med någon megabyte minne i. Jag var med när datorläraren uppgraderade en av dem till hela åtta megabyte minne, vilket jag tyckte var en nästan astronomisk mängd på den tiden.
En gång så spelade vi Doom med projektor på väggen (En LCD-skärm som man lade ovanpå overhead-apparaten) och vi tyckte att det var mäktigt. Den enda ljudhårdvara vi hade var däremot en grej som någon hade lött ihop av motstånd som han kopplade till parallellporten!

Jag kommer ihåg när Voodoo-korten kom och man spelade GL-Quake. Det var en milstolpe. På den tiden hade de flesta grafikkort bara en framebuffer i 640×480 i högst 256 färger och inget mer.
I flera år så var jag ett fan av Id Software, och läste programmerarnas .plan - filer (motsvarighet till dagens web-logg, men man hämtade dem med ett speciellt program som hette "finger") om Quake II och sedan Quake III.

Det som verkligen imponerade mig däremot, det var Unix-världen.
Varje gång man gick på en datormässa och träffade på en Sun, NeXT eller framför allt en Silicon Graphics - maskin så var det en smått religiös upplevelse. Högupplösta skärmar (1024×768 !!!), datorer som inte laggade så mycket, och coola 3D-grafikdemos som man visste att man inte alls kunde göra på sin Amiga eller 486:a.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem

Vilka tider det var. Min första egenägda PC-baserade burk var en 486:a med DOS. Hade innan kört CP/M på en Amstrad.
Köpte DX2-66:an och uppgraderade den med en stor 16MB 36bits (paritet) sticka för 6 laxar (har jag för mig). Det sved, men när alla satt med 4MB så kändes 16MB helt rätt En gammal AMD med matteprocessor (DX). 14" skärm och en Conner-disk från helvetet.
När det gällde lådor så var de flesta i olika nyanser av vit-beige. Hade själv lite olika, men AOpen fulltowern senare (PII-III) var nog mest uppskattad (även fast den hade sin förhatliga "midja").
När Pentium kom så kom också överklockar-moderkortet från himmelen: Asustek (Asus) P55T2P4. Läste man manualen hade den 50MHz, 66MHz och 75MHz... MEN... man kunde jumpra den på ytterligare ett sätt som inte fanns i manualen och fick då 83MHz buss. Det var det första kortet med 83MHz buss och den ägde sönder alla andra bord vid tidpunkten. Mitt gamla s3Trio64V+ med en 200MMX @208MHz (83) var snabbare på det bordet än kompisens dyra Hercules Dynamite i Quake på ett vanligt 66/75-bord med samma propp. Härliga tider. Bästa moderkortet som någonsin tillverkats.
När Voodoo-korten kom förändrades allt. Dyra, men oj så bra. Jag körde ett 3DFX-kort ihop med ett 3Dlabs-kort. Spel på 3DFX (Diamond Monster 3D) och modellering/rendering på 3Dlabs-kortet (Diamond FireGL).
Nostalgitripp.

Visa signatur

Whisky kan drickas på 3 sätt:
1. Utan vatten. 2. Med vatten. 3. Som vatten.

CR-10S Pro, CR-10S5, CR-10 Max

Permalänk

Bästa kylaren som levererade vad det skulle var nog TaiSol, innan dess var det bara skämt artiklar som kylde (enligt mig)

Men i början av dator eran för min del var det mycket knåpande i DOS, idag är jag bara fördummad av windows, DOS har jag glömt

Visa signatur

Kebabrulle

Desktop = AMD A10-6800K, 8GB, AMD R9 290 4GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av PirateKensai:

Undantaget var dock alla dessa turbo-funktioner som till denna dag får mig att hånflina brett, kommer varmt ihåg en gammal 3eller486:a en polare hade där på en liten display fick se hertzen hoppa från 33mhz till 66mhz med ett litet knapptryck på turbo
Den enda reella skillnaden jag någonsin noterade var att fläkten klev upp ett par tusen RPM.

Kommer faktiskt ihåg att jag hade reell nytta av den då jag spelade Sensible Soccer. Genom att trycka på knappen så att frekvensen hoppade ifrån 33 mhz (turbo!) till 16 så kunde jag se repriser av målen i slow motion

Till TS: Vad som var inne och häftigt i övrigt varierar ju så klart både beroende på vem du frågar och exakt vilken tid du tänker på. Voodoo-korten har redan nämnts och de var enorma när de kom. MMX-processorer kommer jag ihåg att jag vurmade mycket för då de sades kunna leverera underverk i tidningarna. Någon direkt faktiskt skillnad gjorde de dock aldrig på prestandan (krävdes att mjukvaran var specialskriven för att kunna nyttja det hela har jag för mig).

För en 15 - 20 år sedan var jag dock en liten kid utan några pengar. Hårdvara var dyrare än idag och det rörde sig långsamt på området. Det heta blev således istället mjukvara. När CD-rom hade slagit igenom och man fick tag på en s.k. warez-skiva så var den hårdvaluta (som sagt, man var ung och hade varken pengar eller förstånd att betala för sig). Ryktet gick snabbt om vilken unge på skolgården som hade en ny upplaga av dem.

Permalänk
Medlem

Första överklockningen gjordes på en Ambra sprinta II, satt en superhäftig SX25mhz cpu i den. Där flyttade man en jumper på moderkortet så snurrade den upp i dubbla hastighten, alltså rafflande 50mhz.
Läste dock att den kunde bli för varm vid den överklockningen och kunde behöva en fläkt. Den kom självklart utan fläkt eller kylfläns.
Sagt o gjort, fick tag i en 40mm fläkt, fanns inga färdiga lösningar för hur man skulle fästa den, tog dubbelhäftande tejp och smacka på den rakt på processorn.
Är så här i efterhand väldigt säker på att det gjorde mer skada än nytta med fläkten
Men den höll tills nästa dator levererades

Visa signatur

Jag dricker öl med sugrör, och litar inte på betong

Permalänk
Medlem

abit kt7a med voltmod, duron 600, thunderbird med AXIA stepping, taisol, fop32, intel 486 dx4, amd slot A, kompressorkylda celeron 300a.. fanns massa gosaker

Visa signatur

RetroPC samlare av högsta nivå.
medlem 504 på sweclockers
https://timmynator.se

Permalänk
Medlem

Första gången jag såg ett spel som kördes med ett grafikkort och hög upplösning. OpenGL var det väl på den tiden "smoot" texturer var något helt magiskt

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Chris_Kadaver:

Första gången jag såg ett spel som kördes med ett grafikkort och hög upplösning. OpenGL var det väl på den tiden "smoot" texturer var något helt magiskt

Ungefär såhär:

Permalänk
Medlem

Ja detta såg ju onekligen coolt ut för 20år sedan

Permalänk

Är det mig det är fel på eller är den vänstra djupare?!?

Permalänk
Medlem

~2000 var det en kylare från Alpha som gällde, den lät som ett jetplan men kylde som en gud.
Alpha (FC-)PAL6035 med YS Tech fläkt, 60mm och 4200rpm.

http://www.anandtech.com/show/583/2

Edit1:
En sådan hade dock inte jag till min Intel Celeron 300A. Som så många andras gick perfekt i 450Mhz, utan att verken öka spänningen eller skaffa bättre kylning. Man bumpade FSB från 66Mhz till 100Mhz som pentium processorerna körde på. Det bästa med Celeronerna var att L2-cachen satt på/i processorn och gick med samma hastighet, Pentium hade L2 på chip utanför i halva hastigheten.

Edit 2:
Eller på den tiden då man unlockade sina AMD processorer med en blyertspenna, fanns mycket kul på den tiden också.
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/duron-600.html

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 | HP Z24n |► OnePlus 6 |

Permalänk
Medlem

1998/1999 köpte jag 128mb ram till för 2000kr, det minns jag tydligt. Var kung med sammanlagt 192mb ram

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Hobby #1 Ryzen 7 5700G 3060ti 1tb ssd Hobby #2 Glock 19, Remington 700 .308, Mossberg 500.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Lingen123:

Är det mig det är fel på eller är den vänstra djupare?!?

Nja, de stämmer väl inte exakt (upplösningen skiljer ju också) och den där bortre kanten lutar:

Permalänk
Medlem

fantastiskt tråd! Godis!

Visa signatur

:||: ASUS ROG Strix GL502VM :||: Mus: G902 :||: Spelar: X-Box One: MH Worlds, AC: Origins :||: Länk till verkligheten: iPhone 7+, Honor 8 Lite & iPad (gen4) :||:

Permalänk
Medlem
Skrivet av xfade:

~2000 var det en kylare från Alpha som gällde, den lät som ett jetplan men kylde som en gud.
Alpha (FC-)PAL6035 med YS Tech fläkt, 60mm och 4200rpm.

http://www.anandtech.com/show/583/2

http://images.anandtech.com/old/cooling/roundups/072000socket...

Den kylaren ägde jag, dock med en fläkt adapter, så man fick mer sug. Jo ni hörde rätt, man blåste inte.
Eltejp upptill på kylaren så att det blev ett högre flöde igenom längst ner...

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D
64gb Corsair cl30 6000mhz
MSI MAG B650 Tomahawk WiFi
Sapphire RX 7900 XTX
Acer 32" Predator XB323QKNV 4K

Permalänk

Detta är helt underbart att läsa om. Är bara 18 och detta måste ju ha varit ungefär när jag föddes. Ungefär som att höra farsan prata om hur dom piratkopierade kassetter med Black Sabbath och Led Zeppelin under 60 och 70-talen! Bugar och bockar inför veteranerna

Visa signatur

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace. - Jimi Hendrix

Permalänk

Kommer ihåg att jag spela Ultima Online (typ 90talets World of Warcraft) på 56k modem på tiden man betalade runt 8kr per timme för att vara uppkopplad på internet. Lyfte någon telefonluren i huset så försvann internet och när man väll loggat in igen (en procedur som kunde ta upp till 5minuter) så var ens karaktär död. Det tog en 20minuter att springa tillbaks tills ens lik bara för att upptäcka att nån random asshole hade lootat alla ens ägodelar.

Good times...

Permalänk
Medlem

Min sista "old-style" dator var en Amiga 3000 Tower, med extra grafikkort och turbokort (kort med ny cpu och mer minne) så jag skulle kunna göra 3d-grafik ordentligt. Dessa tillbehör kostade något astronomiskt, och jag vågar inte ens tänka på vilket monster man skulle få för dessa pengar idag, inflationsjusterat.

Innan jag skaffade turbokortet överklockade jag CPU'n från 25MHz till 50Mhz genom att klippa det benet till CPU'n där klocksignalen gick in. Från en annan signalgenerator på moderkortet lödde jag istället på en sladd med 50MHz signal. Att överklocka då var allmänt en operation man genomförde med stor nervositet...
Sålde den 1996 när jag skulle börja plugga datorgrafik på högskola och därmed få tillgång till Silicon Graphics datorer!

Andra minnesvärda tillbehör jag köpt:
512kb extraminne till Amiga 500. Pris: ca 5000 kr (år 1989)
80 Mb hårddisk. Pris ca 3000 kr (år 1993)
(jag känner att det är läge här att tacka mina föräldrar för betydande ekonomisk sponsring genom åren...)

Visst kunde man känna en viss pionjäranda, men det var definitivt inte bättre förr...

Permalänk
Medlem

För tio år sedan (2002) Släpptes GTA 3 och Soldier of Fortune 2 (Dagarna efter varann faktiskt).
Minns att jag läste igenom många artiklar i PC-tidningar om GTA 3. Minns att jag var så fascinerad att man kunde springa och köra runt en hel stad i tredjeperson. Vilken stor värld. Som att spela Max Payne, fast man var ute på gatan, och fick springa hur man ville!

Splinter Cell släpptes lite senare in på det året också. Det spelet var nog det jag hypade allra mest någonsin. Mina förväntningar var skyhöga på det! För att inte tala om grafiken, och de snygga skuggorna.

Mafia släpptes också 2002, och jag kan tänka mig att detta spel var något man benchmarkade ganska duktigt på den tiden. Grafiken var ju vansinnigt snyggt när det kom. Lite som dåtidens Crysis kanske?

Nu när man tänker tillbaka så släpptes det bra många schyssta spel det året. Minns det så himla tydligt faktiskt

Visa signatur

Intel 3570K + CM 212 EVO - Corsair 16GB - Asus GTX 660Ti OC - Gigabyte Z77X-D3H - Sandisk 240GB -
WD Green 7,5TB - E9 580W - Antec P182 - Acer XF240H

Permalänk
Medlem

VIC-20 - min första kontakt... och kärlek <3 Fast var ju nu snart TRETTIO år sen

Permalänk
Medlem

Ruskigt trevlig tråd, ska följas!

Visa signatur

#framtiden

Permalänk

Första hembygget var en Pentium Pro 200Mhz, klockad till 233Mhz Det var typ det värsta som fanns då, vill inte tänka på vad det kostade ens hehe.

Och det va säkert en jäkla massa år sedan, men vill inte tänka på det heller lol

Permalänk
Skrivet av xfade:

~2000 var det en kylare från Alpha som gällde, den lät som ett jetplan men kylde som en gud.
Alpha (FC-)PAL6035 med YS Tech fläkt, 60mm och 4200rpm.

http://www.anandtech.com/show/583/2

http://images.anandtech.com/old/cooling/roundups/072000socket...

Edit1:
En sådan hade dock inte jag till min Intel Celeron 300A. Som så många andras gick perfekt i 450Mhz, utan att verken öka spänningen eller skaffa bättre kylning. Man bumpade FSB från 66Mhz till 100Mhz som pentium processorerna körde på. Det bästa med Celeronerna var att L2-cachen satt på/i processorn och gick med samma hastighet, Pentium hade L2 på chip utanför i halva hastigheten.

Edit 2:
Eller på den tiden då man unlockade sina AMD processorer med en blyertspenna, fanns mycket kul på den tiden också.
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/duron-600.html

Blyertspenna hacks finns det ganska gott om än idag, men då främst på grafikkort i samband med volt mods osv

Permalänk
Medlem

En gång i tiden (typ 1990) så hade inte alla processorer inbyggd flyttalsdel utan för att köra program (3D-Studio tex) som använde flyttals beräkningar så fick man köpa en extra processor som sattes i en extra sockel och efter det kunde man köra program som krävde flyttalsberäkningar. Det var många av mina kompisar som drömde om det och min dröm gick i uppfyllese en jul.

Det var åxå ovanligt att man hade ljudkort utan det var PC-speakern som gällde. Normalt kunde den ju bara pipa, men det fanns en särskild drivrutin man kunde använda för att spela upp samplade ljud mha PWM. Ville man ha lite bättre ljud kunde man, som någon nämnde ovan, löda ihop en DAC som man satte i parallellporten. Antingen en enkel stege med motstånd med låg tolerans, eller så kunde man vara så avancerad att man använde en riktigt IC-krets avsedd för ändamålet, vilket gav bäst ljud.

I skolan byggde vi även egna instickskort för ISA-bussen. Framför allt egna mät- och styrkort som vi även använder för att spela in ljud. Fast det är kanske lite utanför "normalt" för vad man brukade göra som "vanlig användare".

Detdär med "turbo"-läge handlade ju eg inte att man klockade upp processorn för att få högre hastighet utan om att man klockade NER den för kompatibilitet med äldre program och det är/var definitivt mer skillnad än att fläkten varvade mer/mindre. 33 vs 66 MHz gav exakt en fördubbling/halvering av prestandan.

Edit:
Ett annat hack man kunde göra för att öka prestandan vad att lågnivåformatera hårddisken med rätt interleave så att den var optimerad för den dator hårddisken satt i. Om sektorerna satt i för tät följd så hann inte datorn ta hand om datan i rätt takt och man fick vänta på att skivorna skulle snurra ett helt varv till innan man kunde läsa nästa sektor, vilket ju drog ner prestandan. Fast detta är kanske något mer än 20 år sedan. Det var väl kanske främst fram till 286-tiden.

Permalänk
Medlem

Mitt första dator minne var farsans Victor som jag spelade Duke Nukem på. Det var 1991 tror jag, så det blev 21 år sen Då va man 10 år stor

Annars va väl Fallout 1 & 2 jäkligt häftigt tyckte iaf jag, men jag minns inte när de kom.

Visa signatur

Stuff

Permalänk
Medlem

har ett minne från när jag pilla me min dator för vadå 17 år sen eller nått de var en compaq o den var på hela 450MHz eller nå i den stilen. nått va vajsing o hade av skalet o försökte felsöka o ha mej o kom fram till glapp i en molex kontakt. nu till de roliga. jag pilla me bar över kropp o skulle luta mej öve chassit för stoppa i power kablen i nät agget o KASMACK silken pärla jag fick av chassit mitt på bröstvårtan så jag än i dag har ett ärr som får mej att skratta var gång jag ser de.

hoppas min gamla smärta kan roa fler o tack för en nice tråd

Visa signatur

ORD POLISER O FOLK SOM STÖR SEJ PÅ SÄTTET JAG SKRIVER HITTA ER EN VETTIG MENING ME LIVET IST FÖR SOM I MITT FALL HACKA PÅ EN MED ETT HANDIKAP. FÖR DE E BARA TRÖTTSAMT

Permalänk
Medlem
Skrivet av KristoferO:

Kommer faktiskt ihåg att jag hade reell nytta av den då jag spelade Sensible Soccer. Genom att trycka på knappen så att frekvensen hoppade ifrån 33 mhz (turbo!) till 16 så kunde jag se repriser av målen i slow motion

Till TS: Vad som var inne och häftigt i övrigt varierar ju så klart både beroende på vem du frågar och exakt vilken tid du tänker på. Voodoo-korten har redan nämnts och de var enorma när de kom. MMX-processorer kommer jag ihåg att jag vurmade mycket för då de sades kunna leverera underverk i tidningarna. Någon direkt faktiskt skillnad gjorde de dock aldrig på prestandan (krävdes att mjukvaran var specialskriven för att kunna nyttja det hela har jag för mig).

För en 15 - 20 år sedan var jag dock en liten kid utan några pengar. Hårdvara var dyrare än idag och det rörde sig långsamt på området. Det heta blev således istället mjukvara. När CD-rom hade slagit igenom och man fick tag på en s.k. warez-skiva så var den hårdvaluta (som sagt, man var ung och hade varken pengar eller förstånd att betala för sig). Ryktet gick snabbt om vilken unge på skolgården som hade en ny upplaga av dem.

Ah Sensible Soccer ja, fan vilka minnen

Visa signatur

Stuff