Europol ställer sig emot end-to-end-kryptering

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av xfade:

Måste säga ett Tack och bock till Swec..
För att ni inte försökte översätta end-to-end i alla fall..

TOTALSTRÄCKSKRYPTERING

heter det

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jo. Det kan polis visst göra.
Vi har fram till nyligen inte haft frizoner där rättsväsendet inte kan få insyn vid brottsutredningar.

Vi har inga sådana frizoner nu heller. Kryptering gör det inte omöjligt för polisen att avlyssna, det gör det bara svårare och mer resurskrävande.
De kan fortfarande avlyssna samtal som förs över en krypterad förbindelse om de buggar själva telefonen eller platsen som personen använder för samtalet.

Och sen så finns det ju exempel som Encron-chatten som polisen lyckades avlyssna trots kryptering.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Tycker det är lite väl mycket drama att rama in det sådär.
Det är väl inte direkt så att du inte kunnat tänka fritt under de senaste 30 åren - trots att polisen haft möjlighet att läsa av sms och lyssna på telefoner om du är brottsmisstänkt.

Det här är däremot "tye million dollar question" ja.
Även om man försöker förbjuda e2e-kryptering (men tillåta kryptering som går att spana på i en nod likt tlefonsamtal) så är ju frågan i vilken utsträckning svensk lagstiftning kommer åt och kan styra alla möjliga applikationer i världen så att det faktiskt efterlevs.
Jag vet inte heller alltså.

Första delen du citerade så menade jag att RSA är från 70-talet, det är ju grunden till mycket av dagens kryptering fortfarande, lite svårt att få bort dessa idéer idag

Permalänk
Medlem

Idioti att förbjuda kryptering, de som har något att dölja hittar andra kommunikationsvägar ändå så de som drabbas är vanliga folket, framförallt med AI intågandes. Öppnar man för lata poliser så öppnar man även för diverse stater, och organisationer som inte vill dig gott. Vi har klarat oss utan massövevakning förr så gör vi det nu med, man får jobba lite mer och spåra pengaflöden men det är en bättre framtid än vad som händer i kina för tillfället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av krEJZi:

Klart alla brottsbekämpande myndigheter i hela världen är emot kryptering. No surprise there. De skulle säkert också gå med på att samla in dna och fingeravtryck av alla medborgare vid födsel och lagra i en databas för framtida eventuella brott folk begår.

Jag skulle stödja detta förslag. Den enda vägen ur våldssamhället är en polisstat. Tråkigt, men sant.

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Vi har inga sådana frizoner nu heller. Kryptering gör det inte omöjligt för polisen att avlyssna, det gör det bara svårare och mer resurskrävande.
De kan fortfarande avlyssna samtal som förs över en krypterad förbindelse om de buggar själva telefonen eller platsen som personen använder för samtalet.

Och sen så finns det ju exempel som Encron-chatten som polisen lyckades avlyssna trots kryptering.

Exakt detta.
Ta Pegasus som exempel (Verktyg för att extraherar/övervaka och avlyssna mobiltelefoner remote) så är detta prissatt enligt en licensmodell där brukaren får betala en (ganska hög) kostnad per hackad mobil. Detta tycker jag är en hyffsad lösning.

Sålänge det är resurskrävande och kostar pengar, så finns ett naturligt incitament för statsmakter i demokratier att inte överanvända såna verktyg, en balans kan upprätthållas. Man plockar fram metoderna när man måste, och målen helgar medlen. Det är när kraftfulla verktyg blir billiga och automatiska (tex mass-scanning och AI) som det blir farligt och ändamålsglidningen börjar gå fort. Nu när vi ändå har ...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Massy:

Meh... Du kankse sätter dit de 10 dummaste brottslingarna i Sverige. De som menar allvar krypterar (eller åtminstone tror de gör det, se SkyECC, Anom..) ändå. Lite som att en fartkamera hindrar gemene man att åka lite för fort men knappast stoppar en bankrånare på flykt eller någon som är sugen på streetrace och placerar en sopsäck över kameran.

Det handlar om bra många fler än top 10 dummaste brottslingarna i Sverige. Ta bara alla pedos som exempel. De kommer inte gå över till några obskyra program för att grooma barn, eftersom ungarna inte använder dessa. Sen råkar det även vara så att många brottslingar helt enkelt inte är särskilt smarta.

Att förbud mot totalsträckskryptering skulle ha effekt råder det knappast någon tvekan om. Frågan är snarare om ska sälja all integritet och välkomna övervakning för att stoppa brottslingar.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av superapan:

Jag skulle stödja detta förslag. Den enda vägen ur våldssamhället är en polisstat. Tråkigt, men sant.

Det är inte enda sättet.

Ett annat sätt är att jobba mot ett samhälle där alla får sina grundläggande behov mötta. I slutändan är det väldigt få som begår brott för att det är kul, utan för att de ser det som enda sättet att bli "någon" i samhället. I ett samhälle där ingen behöver tänka på var hen ska få sitt nästa mål mat eller få en bostad eller andra grundläggande behov så blir brott en mindre attraktiv bana. De vi i "mainstream"-samhället stöter bort fångar det kriminella samhället upp.

Det krävs dock långsiktiga insatser som vi inte ser frukten av på många år för att komma dit, och det känns att utvecklingen är på väg åt fel håll på många sätt, allt från bostadskrisen till storföretag som satt i system att mjölka staten på pengar (allt från privata skolkoncerner till managementkonsultingbolag till stora IT-leverantörer som levererar kassa tjänster till överpriser), till att vi har en visionslös politisk elit som styr. Jämlikare samhällen är mindre våldsamma samhällen, helt enkelt. Ändå har vi ändå en ganska bra utgångsposition i Sverige att utgå från och våra problem med våld är små jämfört med omvärlden. Samtidigt är vi i Sverige inte isolerade från ojämlikhet i utlandet.

Själv tror jag att det sättet - att bygga bort ojämlikhet, och på det sättet ta bort syret från det kriminella, fungerar betydligt bättre än att förespråka en polisstat, och leder dessutom till ett bättre samhälle på kuppen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

För att inte tala om alla bilar som numera kommer med inbygga mikrofoner för telefonen och är konstant uppkopplade mot Internet.

Hur många fler brott kunde vi löst om polisen bara kunde slå på en mikrofon och lyssna på distans om behovet uppstår? Mycket billigare och rationellt än att behöva bugga bilen.

obs ironi

Dold text

Därför man ska köpa äldre bilar som har 3G nu när man släcker ner nätet.... Just ja vänta dom bilarna blir OLAGLIGA att köra som EU:s regelverk är skrivet för tillfället 🤣🤣🤣🤣

både ironi och allvarligt

Dold text
Visa signatur

AMD Ryzen 3900X, Gigabyte X570 AORUS ELITE,
G.Skill Flare X 32GB 3200MHz, FOCUS GX 850W, SSD 125 och 500GB, HDD 2tb, Gainward GeForce RTX 4090 Phantom
Laptops:MSI GT73VR 6RE Titan

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Jag skulle stödja detta förslag. Den enda vägen ur våldssamhället är en polisstat. Tråkigt, men sant.

Då riskerar du få ett ett samhälle med polisvåld i stället. Vilket vi sett exempel på i historien.

Permalänk
Medlem

Vet ni vart man inte heller har rätt till ett privatliv eller rätt till oövervakad kommunikation? I ett fängelse. Tänka sig att Europol i kampen mot brottsligheten är villiga att göra oss alla till virtuella fängelsekunder för vår egen säkerhet. Då kan man nog rent ut säga att de har kapitalt misslyckats med sitt uppdrag.

Ett smart samhälle hade snarare satt krav på stark end-to-end kryptering i civilsamhället så att hackare, kriminella och främmande makt fick det svårare att skada det.

Permalänk

är mest förundrad över vilka större väletablerade företag som använder Fejjan för komunikation?

jag vet iaf inget...

och trodde seriöst fejjan var död sen länge och bara gamla tanter som lägger upp bilder på sin middag och random kattbilder kvar typ.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Storebror vill lägga pussel om våra liv , nej tack! Mitt Europa har ingen ny STASI. Vad skall dom göra om någon gör en öppen källkods lösning som har end to end kryptering.. Förbjuda?

Brottslighet bekämpa vi med hårdaere straff och andra övervaknings funktioner i samhället.

Permalänk
Medlem

Klart dom blir sura när dom inte kan övervaka varenda jäkla medborgare... väst kommer bli som kina, snart vet dom hur ofta man går på toa också.

Permalänk

"Polismyndigheten menar på att kryptering förhindrar att övervaka brottslighet" -Och alla andra

Visa signatur

CPU: Intel 12700k
RAM: Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR4 3600MHz
MK: ASUS ROG STRIX Z690-A Gaming WIFI D4
GPU: PNY RTX 4090
Chassi: Lian Li O11 Evo

Permalänk
Medlem

Man ser ganska oroande auktoritära tendenser ute i Europa och ibland även i Sverige. Till exempel alldeles nyligen när företrädare för landets regerande parti kallade en grupp sjungande mammor för "extremister".
En av mammorna blev av med jobbet, för att hon drabbades av repressalier för det.

End-to-end-kryptering är livsnödvändigt för journalister som rapporterar från grannländer till Europa, även i länder som vi samarbetar med: som Turkiet. Det används av aktivister i mindre fria länder för att de inte ska dras ut på gatan och skjutas. Om mjukvaran förbjuds eller blir svårare att använda här, så blir den svårare att ta över gränsen och användas där borta.

Det är heller inte tekniskt möjligt att förbjuda end-to-end-kryptering helt för den som är tekniskt lagd. och har onda avsikter. Det går bara att göra det svårare för vanliga människor att använda.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Rouge of Darkness:

är mest förundrad över vilka större väletablerade företag som använder Fejjan för komunikation?

jag vet iaf inget...

och trodde seriöst fejjan var död sen länge och bara gamla tanter som lägger upp bilder på sin middag och random kattbilder kvar typ.

Jag förstår inte, vem är det som påstår att "större väletablerade företag" använder Facebook för kommunikation?

Permalänk
Medlem

Komstigt att man inte tillåtit öppnande av alla brev folk skickade förr i tiden…

Visa signatur

"Trust Me, I'm an Engineer"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dax:

Håller med gemene man bör inte behöva kryptering utan det ska företag och andra organisationer som jobbar med säkerhet ha.

Helt klart! Låt våra banktransaktioner flyga över nätet helt utan kryptering.
All data ska vara öppen åt alla!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det är inte enda sättet.

Ett annat sätt är att jobba mot ett samhälle där alla får sina grundläggande behov mötta. I slutändan är det väldigt få som begår brott för att det är kul, utan för att de ser det som enda sättet att bli "någon" i samhället. I ett samhälle där ingen behöver tänka på var hen ska få sitt nästa mål mat eller få en bostad eller andra grundläggande behov så blir brott en mindre attraktiv bana. De vi i "mainstream"-samhället stöter bort fångar det kriminella samhället upp.

Det krävs dock långsiktiga insatser som vi inte ser frukten av på många år för att komma dit, och det känns att utvecklingen är på väg åt fel håll på många sätt, allt från bostadskrisen till storföretag som satt i system att mjölka staten på pengar (allt från privata skolkoncerner till managementkonsultingbolag till stora IT-leverantörer som levererar kassa tjänster till överpriser), till att vi har en visionslös politisk elit som styr. Jämlikare samhällen är mindre våldsamma samhällen, helt enkelt. Ändå har vi ändå en ganska bra utgångsposition i Sverige att utgå från och våra problem med våld är små jämfört med omvärlden. Samtidigt är vi i Sverige inte isolerade från ojämlikhet i utlandet.

Själv tror jag att det sättet - att bygga bort ojämlikhet, och på det sättet ta bort syret från det kriminella, fungerar betydligt bättre än att förespråka en polisstat, och leder dessutom till ett bättre samhälle på kuppen.

Jag anmäler ditt inlägg (och mitt ryker med det) - det har exakt ingenting med Europol och kryptering att göra. Det är partipolitisk dynga.

Det du beskriver har vi hållit på med i 30 år. I Sverige har alla gratis skola, omsorg, universitet och alla förutsättningar. Det är inte knarkande uteliggare, som faktiskt funderar på nästa mål mat, som skjuter pappor i huvudet för att dom säger till. Kidsen anmäler sig ju frivilliga! Lösningen är verkligen inte att på Jönssonmanér bygga fler fritidsgårdar.

"våra problem med våld är små jämfört med omvärlden". Herrejävlar, är det propagandan partiet ska skicka ut nu? Första bästa googling, UNODC-rapport från 2021 (!!!) pekar på hur Sverige sticker ut. Vi är numera tvåa i Europa. Vad vill du inte se?

Din politik har lett oss i fördärv, och nu krävs något nytt. Som tur är ser även väljarna det.

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem

Kvittar ju vad de förbjuder. Kriminella sköter isf sin egen kryptering.

Förbjud e2e -> kriminella kör sina egna digitala enigmamaskiner och kommunicerar "okrypterat" via det vanliga nätet.
Grattis, det är nu otroligt mycket svårare att komma åt informationen.

Personligen är jag överraskad över att det inte redan görs.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Som jag ser det i tråden efter läst lite så finns det en hel del som ställer sig positiva och tycker inte att det spelar någon roll, samt försvarar förslaget. När samma tråd var uppe med Chat control 2.0 var inte tonerna lila positiva om jag kommer ihåg rätt?

Jag tycker det här känns som lobbyism för Chat Control 2.0, ett smartare sätt att lansera tanken på total övervakning än "protect the children". Måste dock erkänna att jag inte har kunskapen, för att göra den bedömningen fullt ut så är jag något på spåren eller ute och cyklar tar jag gärna feedback.

Edit: läst några fler inlägg och det verkar vara lite mer ifrågasättande än vad jag först uppfattade i tråden.

Permalänk
Medlem

Om ändamålsglidning hade gett kännbara straff så hade förtroendet för politiker och myndigheter varit större. Men varför skulle de rösta igenin lagar som drabbar dem själva?

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av s0sdaf:

De va mycke AI-genererade artikelbilder numera... ganska komiskt.
Vad sjutton är Surete Vaud?

Du menar att du inte gamear i latexhandskar och taktisk väst?

Casual.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shadee:

Som jag ser det i tråden efter läst lite så finns det en hel del som ställer sig positiva och tycker inte att det spelar någon roll, samt försvarar förslaget. När samma tråd var uppe med Chat control 2.0 var inte tonerna lila positiva om jag kommer ihåg rätt?

Jag tycker det här känns som lobbyism för Chat Control 2.0, ett smartare sätt att lansera tanken på total övervakning än "protect the children". Måste dock erkänna att jag inte har kunskapen, för att göra den bedömningen fullt ut så är jag något på spåren eller ute och cyklar tar jag gärna feedback.

Edit: läst några fler inlägg och det verkar vara lite mer ifrågasättande än vad jag först uppfattade i tråden.

Jag tänker också lite på att väldigt många, (kanske inte just i denna tråd) lägger redan frivilligt upp så mycket information om sig själva på internet, öppna Facebook profiler, låter appar spåra location, checkar in på Caféer, deltar i undersökningar, har linkedin, m.m. m.m. m.m. sen hakar upp sig på ett sånt här förslag..
Naturligtvis är som tråden handlar om end-to-end kryptering absolut nödvändigt numera, naturligtvis använder sig brottslingar sig av det, såklart underlättar det för europool om de inte fanns, men se det såhär:

OM vi förbjuder detta, sätter ett rootcert på all trafik och låter Europool/polisen göra en s.k Man in the middle, vi skulle såklart få tag på massor av busar.. Men tänk om den informationen far på vift,vilket är mer en NÄR inte OM ochdå försäkringsbolag får tag i den, blir 10x dyrare å ta personförsäkringar för bolaget vet om att du dricker alkohol på helgen / käkar hamburgare för ofta, samt inte är på gymmet 4 dagar i veckan.
Din arbetsgivare får reda på dina politiska åsikter, eller mer fuffens folk får reda på att du kanske är otrogen mot din man/fru och pressar dig på pengar.. Listan går göra extremt lång!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Polis och lag ska rätta sig efter samhället, inte tvärtom.

Tänker du ur ett demokratiperspektiv eller hur menar du?

Visa signatur

Asus Sabertooth X58 - Xeon X5680 - 12GB DDR3 - ASUS GTX1080 8GB

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Erik_T:

Vi har inga sådana frizoner nu heller. Kryptering gör det inte omöjligt för polisen att avlyssna, det gör det bara svårare och mer resurskrävande.
De kan fortfarande avlyssna samtal som förs över en krypterad förbindelse om de buggar själva telefonen eller platsen som personen använder för samtalet.

Och sen så finns det ju exempel som Encron-chatten som polisen lyckades avlyssna trots kryptering.

I praktiken blir det frizoner jo. Mer eller mindre.
Där polisen kan sätta span på postgång, på telefonavlyssning, att läsa SMS och liknande så stängs den dörren i stor utsträckning när den mesta trafiken börjar gå över e2e-kryptering.
Ibland går det att kringgå - men det är på intet sätt givet. Det är inte situation vi inte haft innan. Och när kryperingen breder ut sig som den gjort - och fortsätter göra så växer problematiken.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av superapan:

Jag anmäler ditt inlägg (och mitt ryker med det) - det har exakt ingenting med Europol och kryptering att göra. Det är partipolitisk dynga.

Det du beskriver har vi hållit på med i 30 år. I Sverige har alla gratis skola, omsorg, universitet och alla förutsättningar. Det är inte knarkande uteliggare, som faktiskt funderar på nästa mål mat, som skjuter pappor i huvudet för att dom säger till. Kidsen anmäler sig ju frivilliga! Lösningen är verkligen inte att på Jönssonmanér bygga fler fritidsgårdar.

"våra problem med våld är små jämfört med omvärlden". Herrejävlar, är det propagandan partiet ska skicka ut nu? Första bästa googling, UNODC-rapport från 2021 (!!!) pekar på hur Sverige sticker ut. Vi är numera tvåa i Europa. Vad vill du inte se?

Din politik har lett oss i fördärv, och nu krävs något nytt. Som tur är ser även väljarna det.

Om du inte vill ha politisk diskussion på forumet så får du faktiskt ge fan i att politiska saker som att en polisstat är lösningen på våld. Vill du säga något så får du faktiskt stå för att man kan bli motsagd av folk som inte håller med en, och inte bara klicka på anmäl-knappen direkt när någon inte håller med.

Globalt har Sverige låga nivåer av dödligt våld, även om det är högt i Europa. Men att andra europeiska länder har lägre våld och inte är polisstater visar om något att polisstat inte är vägen till låga våldsnivåer.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av NcLr:

Tänker du ur ett demokratiperspektiv eller hur menar du?

Precis så. Polisen och rättssamhället är till för att skydda våra friheter och vårt samhälle. Polisen underordnar sig samhällets intressen, inte tvärtom.