Ett bisarrt mysterium att lösa re: hur min dator betett sig ikväll

Permalänk
Medlem

Ett bisarrt mysterium att lösa re: hur min dator betett sig ikväll

Vill du lösa ett bisarrt mysterium? Fortsätt då att läsa.

Jag byggde om datorn i ett nytt chassi idag, och satte även in ett nytt moderkort.

När jag startade den första gången så stängde den av sig efter några minuter, men det ordnade sig efter jag fixat fläktkurvorna i BIOS. Sen installerade jag OS, stängde av, kopplade ur allting och bar upp burk samt skärm på övervåningen.

Helt plötsligt så ville ingenting funka då.

Jag fick ingen bild på skärmen och det skiftade mellan felmeddelanden om "incorrect displayport settings bla bla bla" och att ingen signal hittades.

Då öppnade jag upp chassit och tittade. På moderkortet lyste en orange lampa, vilket tydligen innebär något fel på RAM-minnena. Jag kör 4x8GB och plockade ur samtliga och började prova dem en och en. Alla funkade och till sist satt alla 4 i igen och den orangea lampan var oförklarligt borta.

Men istället dök vit lampa upp, vilket tydligen innebär något fel med anslutningen till GPU.

Jag vill nämna att inga av dessa dök upp innan jag flyttade burken till övervåningen. Då blinkade orange, röd, vit och grön lampa snabbt efter varandra och försvann sen.

Men nu vägrade den vita lampan försvinna.

Så jag skruvade loss grafikkortet och kopplade in det noggrant igen. Ingen skillnad. Provade en annan DP-kabel, sen en HDMI-kabel och sen en till HDMI-kabel. Ingen skillnad. Fortfarande ingen bild på skärmen, bara felmeddelanden.

Efter ett par timmars experimenterande lessnade jag och gick ner igen och satte tillbaka allt i den gamla burken igen på det gamla moderkortet, med förhoppningen att det nya moderkortet var paj på nåt sätt.

Men ingen skillnad.

Satte dit ett annat grafikkort. Ingen skillnad. Bytte tillbaka. Ingen skillnad. Hämtade en annan skärm och kopplade in. Samma felmeddelanden. Experimenterade med olika kablar och olika skärmar på de två grafikkorten i säkert ett par timmar och helt plötsligt när jag bytte grafikkort igen så fick jag bild igen. Bara sådär. Jag gjorde samma saker som jag hade försökt med i flera timmar i olika varianter.

Vad i hela världen var det som pågick under de här timmarna? Är det någon som förstår hur ingenting funkade så länge och helt plötsligt funkade det igen trots att jag gjorde samma saker om och om igen på diverse sätt?

Jag vågar inte sätta grejerna på det nya moderkortet igen med rädsla att det blir samma sak igen.

Visa signatur

MSI B450 TOMAHAWK MAX | AMD Ryzen 7 3700X + Noctua NH-U12S | Gigabyte RTX 2080 Windforce OC 8GB | 32GB Kingston HyperX Fury 3200MHz | Seasonic Focus GX 750W | WD Green SN350 2TB | 32" LG UltraGear 32GP850

Lenovo LOQ 15APH8 | AMD Ryzen 7 7840HS | RTX 4060 8GB | 2X8GB Samsung 5600MHz | WD Green SN350 2TB

Permalänk
Medlem

Hur är det med dina minnen, finns de på QVL för båda moderkorten?

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk

Vad för grafikkort?

Viss tillverkare har ju lite kass design som gör dem obrukbara om man råkat göra hårsprickor i pcb vid pci-e låset och de dragit kopparbanor extremt nära som kan gå av.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows