Hur mycket ska man tåla i en lgh?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Enda rätta är att skaffa ett par högtalare och en ordentlig bas.
Så fort de drar igång och spelar så börjar du spela musik. Gärna Thomas Di Leva eller något annat fruktansvärt.

Efter 3-4 gånger förstår de nog vinken och slutar spela.

Annars fungerar det ju att prata med grannen.

Påminner mig om när jag hade en granne för några år sedan som körde med sin j*vla högtalare hela tiden. Fastän man gick över och bad dem sänka sent en vardagskväll så var snart volymen lika hög igen. Gissa om jag blev glad när jag insåg att man kunde styra den via bluetooth. Tröck paus direkt när de slog igång den, ibland testade jag även volymen efter att ha jobbat natt. Som tur var så flyttade de ut snart därefter av oklar anledning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Hur mycket ska man egentligen behöva tåla när man bor i en hyresrätt? Jag har en granne som antingen spelar fiol eller cello jag hör varje ton som tas men inte riktigt om det är en cello eller fiol.

Jag är uppväxt med regeln att man ej får klaga på sina grannar för då blir man osams för livet, grannen spelar aldrig efter 22:00 så det kanske inte funkar med störningsjouren för då ska man väl uppge namn och så.

Jag hör att de andra grannarna dunkar i väggarna när det spelas men det hör man väl inte när man spelar.

Så hur mycket ska man egentligen tåla? Och klagar man vågar man väl själv inte göra ett enda väsen utan att man ska få igen det.

Jag förespråkar alltid lappkrig i trapphuset. I detta fall talar jag från erfarenhet!

Men det görs på egen risk, jag tar ej ansvar för ev dödsfall.

Visa signatur

⚙️ Ryzen 5800X | G.Skill TridentZ 3866MHz CL14 | ASUS TUF 6900XT
🖥️ Samsung Odyssey G8 OLED ⌨️ Keychron Q4 60% 🖱️ Glorious Series One Pro
🎧 RME ADI-2-DAC FS | Focal Clear MG Pro | Sony MDR-Z7M2
📺 LG 65" GX OLED | Dynaudio Xeo 4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Enda rätta är att skaffa ett par högtalare och en ordentlig bas.
Så fort de drar igång och spelar så börjar du spela musik. Gärna Thomas Di Leva eller något annat fruktansvärt.

Efter 3-4 gånger förstår de nog vinken och slutar spela.

Annars fungerar det ju att prata med grannen.

Minns tillbaka då vi hade en riktig bokhylla/vitrinskåp och farsan hade en Mitsubishi stereo anläggning med kassett och vinylspelare med två stora golvhögtalare. Grannen ovanför brukade spela piano från tidigt på morgonen sent in på kvällen. Morsan tröttnade till slut och satte högtalarna ovanför skåpet, pallade upp det med några böcker under så det var tight emot taket och sen på med Turkisk(!) musik på hög volym. Det slutades spela piano tidigt på morgonen och sent på kvällarna, så det fungerade iaf då.

En notis: Snubben som spelade pianot var i min ålder och en av mina bättre vänner då.........

Permalänk
Medlem
Skrivet av Exxovion:

Antar att det är ett hus på landet eller i skogen med minst några hundra meter till närmaste granne?

Man behöver i och för sig inte bli eremit bara för att få det lite lugnare. Även om det bara är ≈50 meter mellan husen så måste ljudet fortfarande åka genom en vägg, en massa luft och kanske en häck eller dyl. samt ännu en vägg. Man kan förstås inte förvänta sig att det är knäpptyst 24/7 men generellt sett så är det märkbart mycket tystare.

Själv har jag drygt 100 meter till grannen plus en häck och jag har nog aldrig hört störande ljud därifrån. Förutom när han får ett lass med stockar, jävlar vad det sågas och huggs ett par dagar då.

Skrivet av Savage_Gray:

Om grannarna har högljutt sex i mer än 20 minuter ska man bli något avundsjuk och fundera om man vill knacka på och be om att få vara med

Eller ge dom ett par hörlurar, som bonus slipper man höra de jobbiga reklamsnuttarna som finns på porrsidorna.

Skrivet av AndreaX:

Dels så är det faktiskt dyrt att att bygga ljudisolerat eftersom det oundvikligen tar väldigt mycket mer plats än några tjusiga stenplattor här och där. Och eftersom M2 är det främsta som säljs in då det är det lättaste att uppskatta av kunden (inledningsvis) så blir det så av sig själv. Att många säkert önskat att de valde efter akustik istället går såklart upp först efter köpet/inflytten. Varje gång.

Så väldans dyrt behöver det inte vara för att märkbart dämpa ljudvolymen, att slänga upp ett extra lager gipsskivor gör en hel del. Vill man ha det knäpptyst blir det förstås en annan femma men så pass tyst kanske man inte behöver ha.
Vad är det för stenplattor du pratar om?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Så väldans dyrt behöver det inte vara för att märkbart dämpa ljudvolymen, att slänga upp ett extra lager gipsskivor gör en hel del. Vill man ha det knäpptyst blir det förstås en annan femma men så pass tyst kanske man inte behöver ha.
Vad är det för stenplattor du pratar om?

Det var eventuellt inte helt solklart formulerat utan att man tolkat hela kontexten. Men mitt svar rörde det där om dyr och onödig dekoration, (vilken jag antog mrqaffe avsåg vara tex stenplattor i kök eller dusch) och alltså inte mitt förslag om ljuddämpande material.

Sten är ändå inte ens särskilt optimalt i sig. Även om det nu används att bygga högtalare av.

Poängen var att den både absolut bästa och billigaste ljuddämparen är fysisk frikoppling och dämpande barriärer. Alltså kort sagt fler väggar. Vilket du själv redan verkar räknat ut:

Skrivet av Trunk:

Även om det bara är ≈50 meter mellan husen så måste ljudet fortfarande åka genom en vägg, en massa luft och kanske en häck eller dyl. samt ännu en vägg. Man kan förstås inte förvänta sig att det är knäpptyst 24/7 men generellt sett så är det märkbart mycket tystare.

Men detta även i "micro-skala" tar relativt mycket plats, och i lägenhetsmarknaden är det detta i sin tur som är dyrt.

Byggaren vill klämma in så många M2 som möjligt för att det är vad som fortfarande attraherar flest köpare. Flyttar du ut alla innerväggar 10cm så blir det en hel del yta sett på hela huset.

Visst finns det även andra designmässiga lösningar och absorbenter som hindrar vibrationer att ta sig igenom väggar, men då blir det istället dyrt på riktigt. Och fortfarande inte ens i närheten av lika effektivt som simpla dämpzoner även av de billigaste material man kan bygga av.

Så ja, tex gipsskivor är ett hyfsat billigt och enkelt sätt att dämpa. Men inte om de bara skruvas upp på en befintlig vägg, för då gör de oftast allt från obefintlig till marginell skillnad. Vad man egentligen vill ha är en vägg till. Det behövs egentligen då inte ens såpass döda/kompakta material som gipsskivor eller mer dämpmaterial (absorbent) mellan för att utgöra stor skillnad, men det är såklart lika bra att trycka när det ändå byggs då det inte heller är särskilt kostsamt material i sammanhanget.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dallen:

Jag förespråkar alltid lappkrig i trapphuset. I detta fall talar jag från erfarenhet!

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/1907866_10151922050786828_1213279638_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_ohc=_-141GhauSkAX9fywOP&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=1754a0e7c169a23e0414298e3f075342&oe=5ED2D756

Men det görs på egen risk, jag tar ej ansvar för ev dödsfall.

Jag vet inte om du kommer ihåg när Mix Megapol körde en kampanj där stationen satte upp lappar i hissen det stod typ "Till dig som spelar Mix Megapol på högsta volym kan du sänka" det blev ett jäkla liv i min trapp.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Vägledare

Sålde nyligen min lägenhet pga respektlösa grannar. Har klagat otaligt antal gånger senaste året men har inte hjälp. Första gången jag skrev till bostadsföreningen tog det två dagar så kom idioten ner och gapade på mig varpå jag bad honom att dra åt helvete och sedan dess har det varit krig mellan oss. Startar borrmaskin-ljud på Youtube lite då och då under dagen via Remote Desktop som jag dundrar i full volym på hemmabion för att jävlas. Om kvällarna sitter jag med hörselskydd från Peltor och under det In ear-lurar. Ska bli så jävla skönt att slippa denna helveteshåla!!

Permalänk
Medlem

Mina grannar tycker det är ok att spela fotboll mot min vardagsrumsvägg😌.
Som tur är har det bara hänt på helgen men igår fick jag nog o ringde Störningsjouren 😁
Tur man ska flytta om 1 månad.

Permalänk
Medlem

Jag är inne på min typ 10e lägenhet sen jag flyttade hemifrån och detta är den första där jag inte upplevt något sjukt beteende från någon granne. Kan ju bero på att den ligger helt fristående med 😄 Finns mycket störningsmoment därute och då är jag inte ens speciellt känslig av mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

@crew seven:

"Knack knack"
"Öppnar"

Du: Hej! jag är Crew Seven och jag är din granne. Vi har inte riktigt träffats tidigare "le"
Granne: Hej, "räcker fram handen"
Du: Jag har hört att du lirar stråk instrument! Är det Cello eller fiol du spelar?
Granne: Ahh ja "hehe" Det är cello!
Du: Ahh fräsigt, du verkar riktigt duktig! Det är lite pinsamt att ta upp detta med dig, men tror du det finns någon chans att spela lite tystare? Jag vet inte så mycket om cello och hur mycket man kan påverka hur högt man spelar. Huset är tyvärr inte särskilt ljudisolerat så det låter en hel del in till mig när du drar igång. Jag vill ju inte hålla dig från din hobby, utan ville bara kolla ifall det finns en lösning som fungerar för oss båda.

Precis vad man ska göra i första läget. Bor man så nära varandra ska man försöka ha en dialog. Om inte det fungerar får man gå vidare men man bör i alla fall försöka själv först, på ett vänligt och respektfullt sätt.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av o0Oo:

Jag är inne på min typ 10e lägenhet sen jag flyttade hemifrån och detta är den första där jag inte upplevt något sjukt beteende från någon granne. Kan ju bero på att den ligger helt fristående med 😄 Finns mycket störningsmoment därute och då är jag inte ens speciellt känslig av mig.

Fått tag på en gavellägenhet helt i betong från 80talet så nu kanske man får vara ifred:) Mina nuvarande väggar verkar var gjorda i papp med vass och tidningspapper som isolering:)

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Skrivet av Hondaxl:

Fått tag på en gavellägenhet helt i betong från 80talet så nu kanske man får vara ifred:) Mina nuvarande väggar verkar var gjorda i papp med vass och tidningspapper som isolering:)

Den lägenheten kan tänkas bli varm och bara lite tystare men du märker ju
Jagt bor i LGH från -33, den är rätt lyhörd
Dagens LGH är väl skit egentligen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tcntad:

Den lägenheten kan tänkas bli varm och bara lite tystare men du märker ju
Jagt bor i LGH från -33, den är rätt lyhörd
Dagens LGH är väl skit egentligen?

Bor i nyproduktion, hör inte ens mina grannar när dom har fest.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gainsgoblin:

Bor i nyproduktion, hör inte ens mina grannar när dom har fest.

På nyare bostäder finns det ljudisoleringskrav (inkl. steg/stomljud) som minst måste uppfyllas, men sedan kan det förstås ändå vara skillnad åt det bättre hållet utöver det. I äldre hus kan det vara minst sagt "varierande" hur det står till med ljudisoleringen. Den kan vara ganska bra, men också nästan bottenlöst usel.

böjning
Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Skrivet av Gainsgoblin:

Bor i nyproduktion, hör inte ens mina grannar när dom har fest.

Good for you:)
Jag bor som sagt i gammal kåk, förvisso hör jag ibland granne i porten bredvid vars vardagsrum går in bakom min sovalkov samt grannar ovanför, ingen annan av de 19LGH

Permalänk
Medlem
Skrivet av tcntad:

Den lägenheten kan tänkas bli varm och bara lite tystare men du märker ju
Jagt bor i LGH från -33, den är rätt lyhörd
Dagens LGH är väl skit egentligen?

Mycket varierande,bodde förut i en betongkåk från 64 och där va det behagligt och tyst.
Visst hade grannen under röjarfest så va det inte så roligt men det berodde på att ytterdörren var gjord i papp eller något.
Nu hör jag om grannungarna på bottenplan springer omkring och röjer och då bor jag på 3 våning:)

Permalänk
Skrivet av crew seven:

Hur mycket ska man egentligen behöva tåla när man bor i en hyresrätt? Jag har en granne som antingen spelar fiol eller cello jag hör varje ton som tas men inte riktigt om det är en cello eller fiol.

Jag är uppväxt med regeln att man ej får klaga på sina grannar för då blir man osams för livet, grannen spelar aldrig efter 22:00 så det kanske inte funkar med störningsjouren för då ska man väl uppge namn och så.

Jag hör att de andra grannarna dunkar i väggarna när det spelas men det hör man väl inte när man spelar.

Så hur mycket ska man egentligen tåla? Och klagar man vågar man väl själv inte göra ett enda väsen utan att man ska få igen det.

Sluta larva dig, prata med din granne och kom överens.

Blir du störd så blir du störd, det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är.

Sen är det föreningen som ytterst har skyldighet att se till att alla trivs.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chrisism8:

@crew seven:

"Knack knack"
"Öppnar"

Du: Hej! jag är Crew Seven och jag är din granne. Vi har inte riktigt träffats tidigare "le"
Granne: Hej, "räcker fram handen"
Du: Jag har hört att du lirar stråk instrument! Är det Cello eller fiol du spelar?
Granne: Ahh ja "hehe" Det är cello!
Du: Ahh fräsigt, du verkar riktigt duktig! Det är lite pinsamt att ta upp detta med dig, men tror du det finns någon chans att spela lite tystare? Jag vet inte så mycket om cello och hur mycket man kan påverka hur högt man spelar. Huset är tyvärr inte särskilt ljudisolerat så det låter en hel del in till mig när du drar igång. Jag vill ju inte hålla dig från din hobby, utan ville bara kolla ifall det finns en lösning som fungerar för oss båda.

Exakt så! Om du gör det med ett positivt och vänligt tonläge så kommer det lösa sig. Hade dock sagt något i stil med detta istället efter "Det är cello!"

Du: Cello?
Granne: Ja precis jag har spelat i xxx år. Så är lite av en nybörjare.
Du: okej, jasså, du övar cello hemma? *glad*
Granne: Ja, precis. Har ingenstans att öva ännu.. xxxx
Du: Jag förstår Du behöver öva Cello. Jag vill att du ska öva cello och har märkt att det låter enda till min lägenhet. Vilket ibland blir lite högt. T.e.x hör jag knappt tv:n ibland. Går det att göra något så att du kan öva och det inte låter hela vägen ned till min lägenhet?
Granne: Hur mycket låter det? Jag har ett annat ställe jag kan öva på? När låter det?

Detta hade löst problemet om det är vänlig granne så kommer de förstå problemet och tycka att du är ok eftersom du visar du vill att de ska öva och det blir inga problem att heja på dem i trapp huset efteråt osv.

/Kelo