win11 vägrar ändra read only

Permalänk

win11 vägrar ändra read only

det är en mapp som jag vill ändra skrivskyddet på(jag antar att skrivskydd är read only?)
så jag högerklickar på mappen, går in i egenskaper, bockar ur skrivskydds rutan, den bockas ut och jag trycker på verkställ, en ruta dyker upp som säger att jag måste göra detta som admin och bekräftar då som admin, rutan är ur bockad och man tror att den nu är det, men går jag in i egenskaper igen så är den i bockad igen.
jag hat försökt många gånger men den ändrar bara automatiskt tillbaks varje gång.

hur gör jag?

Visa signatur

keep your friends close but your enemies even closer

Permalänk
Medlem

Har du testat ändra när du startar datorn i felsäkert läge också?

Vad är det för mapp?

Permalänk
Medlem

Det låter som du får ta ett par steg extra och ta över ägandeskapet på mappen.

Jag brukar använda metod 2. https://windowsreport.com/take-ownership-folder-windows-11/ när jag av någon anledning vill ändra på rättigheter på en mapp utan att jag tillåtas genomföra dessa.

Jag brukar lägga till mitt eget användarkonto istället för "administratör" som visas i guiden.
Där de skriver in "administratör", lämna fältet tomt, klicka på "avancerat", klicka på "sök nu" och leta upp ditt användarkonto i listan.

Tänk på att du behöver stänga alla fönster som öppnats, inklusive "egenskaps-rutan" efter att du ändrat på rättigheter för att dessa skall slå igenom innan du kan ändra på saker i "egenskaps-rutan".

Beroende på vad det är för map så kan du även behöva klicka på "Disable Inheritance".

Ett varningens ord.
Om det är en mapp som av någon anledning är kritisk, antingen för Windows eller för något program, så kan felaktiga ändringar ställa till bekymmer...

Önskar man begränsa all tillgång till ett specifikt filnamn eller map så kan man även använda denna metod, det man gör är att ta bort alla rättigheter för objektet efter att man tagit över ägandeskapet...

Om det är en mapp som av någon anledning är lite mer kritisk, prova gärna göra lite ändringar på en icke viktig mapp först, tex genom att bara skapa en mapp på skrivbordet så du förstår hur det fungerar innan du börjar ändra på den "skarpa" mappen.