Permalänk
Medlem

När man plötsligt blev med 3d printer

Jag har länge suktat efter en 3D skrivare då jag tycker det är skithäftigt, men aldrig känt att man riktigt kan motivera tid, plats och kostnad för en. Så när @ATRmayo lägger upp en annons att han skänker sin 3D skrivare, Creality CR-10 Mini, samt filament så kunde jag ju inte annat än slänga mig över Svara-knappen, vilket en drös andra också gjorde.

Lyckligtvis så duger min motivering att jag vill skriva ut "Gundam-modeller, nytt mini dock skal till min Switch och andra saker", och jag får komma och hämta den! Sagt och gjort kommer vi på söndag kväll, hämtar den i Upplands Väsby med tillhörande 1kg grön PLA och 2.3kg svart PETG och köper med oss kebab hem.

Skrivaren åker direkt upp på bordet och efter en smärre matkoma så hugger jag in direkt. Diskar av glasskivan, torkar av skrivaren och laddar ner manual. Börjar med att kalibrera skivan vilket inte är helt trivialt som första tester ska visa. När jag känner mig redo att testa letar jag upp ett microSD-kort på 8GB, laddar ner Creality Slicer och hoppar direkt på att testa skriva ut en ny batterilucka till GBA som jag precis fyndat på en loppis.

Här tycker alla väsen i världen att, nej, stopp och belägg, du har för bråttom, och något som visar sig vara att microSD-kortläsaren antagligen är trasig slutar med att jag får installera OctoPrint på min laptop (dagen efter satte jag upp det på en Raspberry Pi). Äntligen kunde jag börja skriva ut!

Skrivaren har andra planer och den skapar något som ser ut som spaghettimonstret, nåja, vi kalibrerar väl skivan lite till, och ännu ett spaghettimonster, och kalibrering, och igen och igen och igen. Så nu börjar jag undra, vad gör jag för fel? Kan en skrivare vara så otroligt kinkig med hur skivan är kalibrerad? Ja, och nej, första jag lär mig är att bara för att det står att ett filament fungerar på vissa temperaturer så är det inte hela sanningen, man får testa lite och läsa hur andra gjort, samt skriva ut testutskrifter. Men vem har ork att skriva ut ett testtorn, det är ju tråkigt...

Höjer upp värmen på extrudern och bädden, samt efter kollat lite videos att hårspray fungerar bra för att få utskriften att fastna i bädden, tur att man har en sambo som använder sånt. Efter lite extra försök får jag äntligen något som fastnar och efter ett tag har jag något som liknar en batterilucka, tyvärr lossnar den när den är på väg att göra några av de sista lagren och det är bara att avbryta. Klockan börjar dra in på småtimmarna så jag ger mig för dagen med ett nästan lyckat försök.

Väl i säng läser jag upp lite extra om just det filamentet jag har, fel och lösningar för 3D printing och känner mig redo för morgondagen. Börjar med att höja värmen lite till enligt folks recensioner, lite mera hårspray på en varm bädd som rekommenderades och skriver ut igen, denna gång slutförs hela utskriften och luckan sitter kvar på skivan! Tyvärr var den lite för stor och spärrknappen hade fastnat i själva luckan, något som jag senare gissar har med lite för hög temperatur och att skivan var aningen för högt upp. Jag kunde få loss spärren med en hjälp av en kniv, men eftersom det var lite fel mått på att så sprack spärren när jag försökte tvinga in den i GBAn.

Efter att jag valde att beställa IPS-skärm och skal till GBAn istället så hoppar jag idén att försöka få till en perfekt lucka, och väljer istället att byta till det gröna PLA-filamentet och skriva ut den bästa Pokémonen och min favorit, Bulbasaur! Helt nöjd med resultatet och medan jag skrev ut hittade jag glasunderlägg i form av Monstera-blad, min sambos älsklingsväxt. Här ska hon överraskas!

Första utskriften ser okej ut, men lite väl ojämn översta yta, något som borde gå att sandpappra till, men man vill ju ha lite snyggare och slippa bearbeta massor i efterhand. Lösningen? Ironing, så efter att ha skrivit ut en (lite för liten) Ivysaur och några testkuber så sänker jag temperaturen lite och redan där såg man en klar förbättring för varje lager, när den väl strukit till översta lagret ser det betydligt bättre ut än den första. Tack vare att det inte är en helt plan yta så hoppade den runt ganska mycket vilket syns om man kollar noga. Jag ändrar lite med temperaturerna och lagerhöjden igen vilket ger ett lite bättre resultat då den strök på andra ledden än första gången.

Dag tre spenderas med att skriva ut en Venusaur vilket tog en 7-8 timmar, samt ett fjärde underlägg. Support på en Venusaur är ett helvete att slita bort... men jag är nöjd med resultatet!

Nu när adrenalinet lagt sig lite så har jag bytt tillbaka till svarta PETG och skriver ut ett temperaturntorn så jag kan ställa in korrekt temperatur på filamentet så att jag kan skriva ut ett fint skal till min lilla RPi.

Jag nämnde ju också i början att jag vill skriva ut en Gundam och har hittat en modell för Freedom Gundam på 345 bitar. Där jag kan få den största biten att bli 300% och passa på utrymmet i skrivaren. Framtiden ser intressant ut!

EDIT 1: Värmestegen är klar, viktigt är att läsa instruktionerna! Vilket jag som tur var gjorde, använder kalibreringsplugin som finns till Cura där det finns massa former för test och bra beskrivning på Github. Höll på att missa att man behöver applicera script för att den ska ändra temperaturen för varje steg. Resultatet gav mig vilken temperatur jag bör använda och svarade på varför mina tidiga försök misslyckades och varför min batterilucka blev dålig.

På filamentet står det 195-235C, mina första test var 200C för att jag naivt litade på den, vilket är bra om man vill skriva ut Spaghettimonster eller Magnus Ugglas hår. 235C är för varmt. Sweet spot runt 220C.

Startade därefter bottenplatta till Raspberry Pi 4, såg bra ut tills jag missade att dra ut mer filament, mataren är sjukt stark och hade dragit rullen över bordet, men där tog det stopp, både för filament att komma ut och kugghjulen i mitt huvud, för det tog runt 2 timmar för mig att inse att den slutat på ungefär 5-6 lager trots att jag tittade till flera gånger. Rullen är på 2.3kg, väldigt stor och tjock, så kan inte montera den på armen på skrivaren. Nåväl vad är 2-3 timmar bortkastad tid, min sambo gav mig en stor pappersrullehållare att sätta rullen på. Så nu kan den ligga ner och snurra fritt.

Så vad har jag lärt mig?
* Tålamod
* Det krävs en del pillande och testning
* Det är en hel vetenskap att kunna skriva ut bra...
* men det är sjukt kul att lyckas och värt det i slutändan att läsa på
* Tålamod
* Läs manualer för kalibreringstest och läs den noggrant

Önskelista i år:
* Röd-filament
* Guld-filament
* Blå-filament
* Svart-filament
* Orange-filament
* Vit-filament

Återigen ett stort tack till @ATRmayo!

Besök galleriet här

Permalänk
Medlem

Absolut ingenting för mig, men alltid kul att läsa/se när någon hittar en ny hobby de blir riktigt exalterade över! Det fick mig att läsa hela inlägget och dessutom kika in i galleriet, trots att mitt intresse för 3-d printing är noll

Hoppas det går fortsatt bra och banne mig om jag inte lär kika tillbaka i denna tråd när/om den uppdateras ^^

Visa signatur

Official Necrophor Site
http://www.facebook.com/Necrophor
Swedish Black/Death Metal

Permalänk
Medlem
Skrivet av Necrophor:

Absolut ingenting för mig, men alltid kul att läsa/se när någon hittar en ny hobby de blir riktigt exalterade över! Det fick mig att läsa hela inlägget och dessutom kika in i galleriet, trots att mitt intresse för 3-d printing är noll

Hoppas det går fortsatt bra och banne mig om jag inte lär kika tillbaka i denna tråd när/om den uppdateras ^^

Man får tacka för de fina orden, alltid kul att höra att man lyckas skriva något bra

Ska se till att uppdatera det här galleriet med saker som jag lär mig medan jag experimenterar. Känns som ingen idé att jag pyntar ner massa detaljer och så, finns så mycket redan man kan snabbt Googla, kommer nog lägga in lite länkar med det som lärt mig mest. Sedan så får man ju så klart fråga om man har någon fundering hur jag gjort eller ge förslag om man ser något jag gör fel

Sedan när man slänger sig på andra projekt för det bli egna gallerier.

Permalänk
Medlem

gött att se pokemon, skrev själv ut cubone (min favvo)

tänk på att när plasten kyls ner och stelnar så krymper det typ 0.1-0.4% tror jag (kanske en decimal mer?) Värt att ha i åtanke inför saker som skall vara med lite mer precision står säkert nånstans på nätet om hur mycket varje plast variant krymper när det stelnar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ATRmayo:

gött att se pokemon, skrev själv ut cubone (min favvo)

tänk på att när plasten kyls ner och stelnar så krymper det typ 0.1-0.4% tror jag (kanske en decimal mer?) Värt att ha i åtanke inför saker som skall vara med lite mer precision står säkert nånstans på nätet om hur mycket varje plast variant krymper när det stelnar.

Har du någon bild på Cubone? Kommer nog bli fler Pokemon, men behöver lite mer färger

Jo, det har jag ju läst när jag fick lite warping på kuben, vilket gjorde mig fundersam då jag hade elefantfot också. Löste problemen hyfsat med att dra ner värmen på plattan, justerade skivan lite längre ner och minskade fläkten så att första lagren inte kyls och krymper för fort.

Permalänk

Haft 3d printer (anycubic i3 Mega) några år nu, används för att printa ut en massa random crap.
Senaste månaden säkert 20+ pokemons åt döttrarna som dom sedan målar med akrylfärger

Kommer ihåg att jag hade en MASSA problem med spaghettimonster i början Hårspray fungerar men inte i längden.
Bästa tipset är att höja temperaturen på bädden första 10min om du har problem med att modeller lossnar.

Efter du fått den kalibrerad och "i skick" så krävs det inte nära på lika mycket jobb/print.

Nuförtiden behöver jag endast tvätta bottenplattan, möjligtvis ställa in extrudern med ett bladmått om den inte använts på ett tag.

Visa signatur

Main PC: I7-12700K, 32Gb Corsair Vengeance RGB DDR4 3200Mhz, MSI Z690 Pro DDR4, MSI SuprimX RTX 3080 10Gb,
Seasonic Focus 850W, Wallmounted, Display: Samsung Odyssey G5
Guest PC: I9-9900K, 32Gb Corsair LPX DDR4 3000Mhz, MSI z390-a Pro, MSI Ventus RTX 3070 8Gb, Seasonic Platinum 750W,
Wallmounted, Display: MSI Optix MAG321cqr
Laptop: Acer Helios 300 (i7-10870H,RTX 3060 6Gb, 16Gb DDR4)

Permalänk
Sötast

Ditt raspberry pi chassi vinner.

Kan bara säga att ditt inlägg är helskönt. Upplevelsen är väldigt lik din när man är ny.
3D-printing är så mycket roligare än jag någonsin kunnat tro. Printat i 1+ år nu och var rädd att jag skulle göra det i max en vecka, varav jag först inte kunde motivera mitt köp... Men det gick fan trots allt!

Denna lampa blev jag nöjd med, tog väl runt 3.5 DYGN att printa.
Att vakna varje morgon var sjukt roligt och jag hoppade rakt in i rummet å kollade hur det gick.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1669880-datorn-i-ett-r...

Här är lite annat jag gjort också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allexz:

Ditt raspberry pi chassi vinner.

Kan bara säga att ditt inlägg är helskönt. Upplevelsen är väldigt lik din när man är ny.
3D-printing är så mycket roligare än jag någonsin kunnat tro. Printat i 1+ år nu och var rädd att jag skulle göra det i max en vecka, varav jag först inte kunde motivera mitt köp... Men det gick fan trots allt!

<Uppladdad bildlänk>

Denna lampa blev jag nöjd med, tog väl runt 3.5 DYGN att printa.
Att vakna varje morgon var sjukt roligt och jag hoppade rakt in i rummet å kollade hur det gick.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1669880-datorn-i-ett-r...

Här är lite annat jag gjort också.

Riktigt snygg lampa, är den från thingeverse eller?

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk
Medlem

Har 3d-printat några år nu med en skrivare jag fick av svärfar... och det gick åt skogen ganska många veckor i början. Jag hade skrivaren i tvättstugan och när tumlaren gick så förstördes PLA direkt, varmt och fuktigt! Argh. PETG funkade inte, slet med det som bara den...

Men något hände efter att jag bytte extruder, och numera fungerar det mesta klockrent. Ställer inte ens in bädden längre, den bara funkar. Dock börjar min anycubic ultrabase bädd bli väldigt sliten, men lite raft kan hjälpa enormt med det.

Permalänk
Sötast
Skrivet av Adnerhill:

Riktigt snygg lampa, är den från thingeverse eller?

Ja, blev riktigt trevlig!

Och jag kan "uppgradera" den sen med bättre leds än jag har nu om jag vill.

https://www.thingiverse.com/markellov/designs

Finns en del designer här som jag är sugen på!

Permalänk
Medlem

En väldigt prisvärd uppgradering är att lägga en PEI film på printbädden så slipper du hårspray och lim. En ännu bättre uppgradering är en magnetisk fjäderstålplatta med PEI beläggning, så du kan ta bort utskrifterna genom att böja skivan.

Permalänk

Nä man bestämmer sig för det lättsammaste filamentet och sen håller man fast vid samma typ av filament. Olika typer av plast trivs inte bra med varandra och det ska göras rent övernitiskt noga, gärna med saker som inte är så bra att andas in. Typ det sämsta både för miljön och skallen.
När det är så rengjort så får man inte loss det för att det är för rent i stället. Så ta då gärna lite med fingarna på glaset /kroppsfett gör att man får loss sakerna.
Håll er till PLA som nybörjare och gör allt det där andra senare och fundera på hur olika plaster fungerar och vad dom är till för.
Håller man sig en sorts plast så behöver man inte hålla på med en massa regörningsmedel, tejp, spray.
Ta det där med att byta sort lite senare när man fått koll på det.

Visa signatur

Kraschfield