Permalänk
Medlem

Börja jobba som programmerare.

Som titeln lyder funderar jag på ett karriärsbyte, har vart i kontakt med code institute och gjort deras 5 step challenge och tyckte det var kul och utmanande. Har även haft kontakt med en kontaktperson på utbildningen som svarat på frågor ang. hur det är att jobba som programmerare/vad man kan förvänta sig och vad man får i lön osv.
Utbildningen är 5 mån intensiv heltid.
Ska börja som det ser ut nu inom 3 veckor. Vill dock fråga folk som jobbar som programmerare i nuläget hur det ser ut, även om jag litar på vad jag fått reda på via min kontakt.

Jag undrar hur möjligt det är att jobba som programmerare på heltid hemifrån, förstår att man kan behöva en introduktion osv på företaget och att man ska vara på plats första tiden och sedan eventuella möten. Men rent generellt hur många är det som jobbar heltid hemifrån? Detta är nästan ett krav då vi bor i en glesort och vill inte behöva flytta för att hitta jobb.

Vad är medellönen som ingångslön och sedan några år efter yrket? förstår att detta skiljer sig åt beroende på vad man ska arbeta med. Men som det lutar åt kommer det att bli webdesigner frontend/backend eller liknanade.
Som jag fått sagt är det 43.500kr/mån ingånglön i snitt. Och att sedan efter några års jobb ligger runt 55/mån. Stämmer detta eller är det helt ute och cyklar?

Och vad man kan förvänta sig som en programmerare, kommer idag från byggbranschen där mycket är reglerat med övertid osv. Finns det snarlika regler/ersättningar eller är det långa dagar som gäller?
Jag har fått uppfattningen att det är ett väldigt fritt yrke med möjlighet att planera sina dagar utefter mål man har och inte 7-16 inklockning. Stämmer detta?

Som sagt, största hindret är att jag behöver jobba hemifrån. Men som jag fått förklarat är detta mer norm i branschen än undantag, att möten och arbeten osv ofta utgår från zoom eller liknande.

Tacksam för svar, Mvh Kevin.

Permalänk
Medlem

Jobba hemifrån: Ja, företagen har sannolikt lärt sig att det kommer bli så vare sig de egentligen vill eller inte. Men om man ska hitta sitt första jobb lär det bli svårare om man har som krav att jobba hemifrån 100%. Det är inte nödvändigtvis optimalt för den personliga utvecklingen heller. Hur det ser ut efter Coronan är en öppen fråga, men förut var det vanligt med kunder som krävde att ha konsulter på plats och samma organisationer ville förstås även ha de egna anställda på kontoret.

Ingångslön: Det ser ut som om skolan i fråga ska ha ett antal tiotusenlappar av dig eller staten för utbildningen. Du kan nog räkna med att de överdriver en del för att få kunder. Med 5 månaders utbildning och utan specialkunskaper från en annan branch som direkt kommer till nytta så vågar jag säga att du kommer hamna långt under 44K. Förutsatt att du lärt dig tillräckligt för att alls få ett jobb då.

Övertid/frihet: Beordrad övertid är ovanligt enligt min erfarenhet, men det beror antagligen på i vilken roll man hamnar. Det är normalt att avtala bort övertid mot en sjätte semestervecka, men ett sådant villkor brukar man kunna säga upp senare, ensidigt, om det är ett företag med kollektivavtal. Hur som helst är det vettigt att läsa kollektivavtalet innan man skriver på. Att ha flextid, minst inom samma månad, är rätt så standard som konsult och jag gissar att det är så på de flesta vanliga kodar-knegen också.

Hur flexibel man kan vara varierar. Om man råkar hamna på ett gammalt industriföretag med stämpelklocka så är det stämpelklocka som gäller. Det normala i konsultbranchen är att man kan göra lite som man vill så länge jobbet blir gjort och man tar betalt för nerlagd tid. Men man har kunder och kollegor att ta hänsyn till, så det finns gränser.

Stress kan vara en faktor - om man jobbar som konsult beror arbetsbelastningen mycket på kundernas behov, om man jobbar för flera kunder som ska ha leverans samtidigt kan det bli jobbigt - alla är inte skapta för det. Jag har aldrig råkat ut för det själv, men jag har sett indragna semestrar i projekt där jag har arbetat, eftersom kunden vill ha leverans till hösten (och det fick de, ett drygt år senare...).

Permalänk
Medlem

Har en kompis som jobbar som utvecklare på en av våra stora banker, de har fått veta nu i dagarna att de ska vara tillbaka på kontoret utan undantag så fort restriktionerna släpps, så de verkar tyvärr inte ha lärt sig.

Permalänk
Medlem

43.500 kommer tyvärr inte att hända, inte ens civilingenjörer är i närheten av det. I din sits hade jag varit nöjd om jag kom in på 30. Nu vet jag inget om utbildningen men från min treåriga programmeringsutbildning går de flesta in under 35.

Grattis till ett roligt karriärval!

Visa signatur

Case: Lian Li PC-O11 Dynamic - Motherboard: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI - CPU: AMD Ryzen 5 3600 - GPU: Gainward GeForce RTX 3080 Phantom 10G - RAM: G.Skill 32GB DDR4 3600MHz CL18 Trident Z Neo - PSU: Corsair RM750X - SSD: Kingston A2000 1TB

Permalänk
Medlem

Jag skulle vilja varna dig för den utbildningen. Personligen skulle jag inte anställa någon som har gått en utbildning på bara fem månader och annars är grön inom området. Känns som att det får vara ett desperat företag för att det ska hända. Men någon kanske har erfarenhet och har lyckats?

Permalänk
Medlem

Ifall man nu får ett jobb direkt efter en sån utbildning så lär du hamna på 28-29 tusen. Men väldigt få anställer på en sån kort utbildning speciellt om du inte har några IT erfarenheter sen innan. De flesta utb är ju heltid...

Visa signatur

Stationär : I5-4670s | 16GB Ram | 1920x1200x2| HD7950 | 240GB SDD + 3TB + 2TB HDD|OSX 10.10
Bärbar: Clevo w230ss | I7-4810Qm | 16GB Ram |1920x1080| HD 4600+ GTX860M | 256gb msata SDD x2 + 1TB HDD|Windows 8.1

Permalänk
Avstängd

Angående hemarbete så är vi ju i en ganska speciell situation nu och jag tror inte särskilt många företag har landat i hur det kommer att se ut framåt. Mitt företag gillade inte hemarbete som princip innan, även om cheferna i allmänhet godkände det utan snack. Men nu har vi ju i princip jobbat hemma i nästan två år och vad jag förstår har det funkat bra, vi har fått mer gjort nu trots att vi är färre personer liksom. Dock har det ju mer satt fokus på cheferna, de har liksom inte så mycket att göra nu när folk sköter sig själva. Egentligen hade de inte mer att göra innan förstås men de kunde ju tro att de gjorde nytta när de gick runt och "kollade läget" (eller störde), vilket är svårt idag. Sen sa vi upp en massa konsulter i början av pandemin, och de är ju inte chefer i allmänhet, så antalet anställda per chef eller administrativ person har ju verkligen gått nedåt. Så jag misstänker att ledningen väldigt gärna vill tvinga in alla till kontoret inom kort. Samtidigt har de ju fattat att det är arbetstagarens marknad och varenda grej de gör som försämrar för de anställda gör att folk slutar, så vi får se vart vi landar. Mitt förra jobb däremot lät oss jobba hemma i princip obegränsat, om det inte var viktiga möten eller så. Det var bara att säga till på morgonmötet att man var hemma idag, eller kom in efter lunch eller så.

Lönen du har fått citerad känns något överskattad. Nyexade från universitetet får inte de lönerna ens, hos oss eller häromkring i alla fall, så att man skulle få det efter ett halvårs utbildning är nog önsketänkande. Det sagt så tjänar man ju ändå rätt bra och löneutvecklingen är ju i allmänhet väldigt bra speciellt om man byter jobb och så. Sen spelar ort ganska stor roll för lönen, så i Stockholm tjänar man bäst och ju mindre ort desto sämre lön liksom, med viss variation baserat på situationen i en specifik stad och så.

Flextid och liknande är rätt standard i branschen. Det betyder dock sällan att man kan styra helt själv utan man lär behöva vara med på ett dagligt möte på morgonen exempelvis. På mitt jobb har man sagt att vi bör vara tillgängliga mellan nio och femton, utöver det får man flexa som man vill. I allmänhet så är också lunchtiden, alltså 11-13 typ, mötesfritt så man kan ju ta en långlunch eller hinna med både ärenden och mat exempelvis. Sen händer det förstås att man har ett viktigt möte före eller efter emellanåt ändå, och det får man ju ta. Men om inget är bokat typ imorgon efter tre så kan de inte räkna med att jag är tillgänglig då. Och man kan ju alltid lägga in privata grejer i ens jobbkalender så att folk ser att man är upptagen och då bokar de inte möten då.

När det gäller övertid så varierar det. Är man konsult exempelvis så tar man ju betalt för de timmar man jobbar, om man får extra betalt för övertid eller ej är en sak mellan konsulten och konsultbolaget liksom, och är förstås reglerat i avtalet mellan företaget man jobbar på och konsultbolaget. Det är inte alltid avtalen medger övertid alls för konsulterna. Mitt avtal just nu har avlöst övertid, alltså får vi bara en timme flex för varje övertidstimme, som kompensation får vi en extra semestervecka. Jag tror dock inte det är så bra relativt branschen, vad jag förstår får de flesta sex veckor semester oavsett om de har övertid eller ej. Å andra sidan kan jag nog räkna antalet övertidstimmar över fyra år på min ena hand så jag ska inte gnälla över det. Sen tillkommer andra grejer, är vi ute hos någon kund långt bort får vi extra ersättning för det exempelvis.

Permalänk
Medlem

Skulle inte betala för en sådan utbildning. Är du hantverkare eller jobbar i industri finns det givetvis utbildningar som leder till certifikat/auktorisation o.s.v. som är vettigt att betala för, men här är det ju samma sak som du får på en YH-utbildning som egentligen inte ger några kvalifikationer. Vill du arbeta som utvecklare kolla istället vad arbetsgivarna vill ha för kvalifikationer.

Jobbar du bygg med övertid kommer du säkert få mindre pengar om du inte har riktigt riktigt dålig lön idag.

Vet inte riktigt hur du ska komma in i branschen utan en fot in i ett företag där du befinner dig på plats. Hur ska de annars lära känna dig, ni kommunicera ordentligt och du utvecklas? Du är ju inte redo att driva projekt själv efter lite grundkunskaper.

Permalänk
Medlem

44 000 kommer du aldrig få.
Jag utbildar mig till Datavetare på Universitet och fått höra att ingångslönen ligger på 27-30 000 kronor.

Jag hade snarare oroat mig för att få ett arbete. De företag jag varit i kontakt med anställer uteslutande datavetare/dataingenjörer eller någon annan form av högre akademisk utbildning inom IT - ELLER om du har imponerande projekt som du kan visa upp vid sidan av. Vilket jag tvekar på att man kan få under 5 månaders utbildning, snarare om man programmerat som hobby i flera års tid.

Även fast jag läst snart tre år, så vet jag att det kommer ta relativt lång tid innan jag blir "produktionsredo". Fem månader känns väldigt kort! Bästa hade ju varit om du kunde få se någon form av statistik från skolan hur många procent som fått jobb sex månader efter avslutad utbildning.

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Medlem

Ingångslön på 40k+ har jag väldigt svårt att tro. Där hamnar du med några års erfarenhet och om du landar rätt jobb.

Som nyexad kan du snarare utgå från en junior position på något av de större konsultbolagen som Afry eller liknande. De tar in juniorer i högre grad än andra (andra har i princip som krav att man är senior). Eller så har du tur och hamnar på ett mindre konsultbolag och har lite mer lön och lite bättre förmåner, men det är ofta personlig rekommendation/rekrytering till de jobben.

Möjlighet till distansarbete varierar otroligt mycket. Många av de platser du kan hamna på som junior blir i en konsultroll, och därefter uthyrd till någon kund (exempel: du är anställd av Afry och sedan uthyrd till Volvo). Den kund du är uthyrd till ställer ofta krav som att du ska vara på plats för att hämta dator, fixa passerkort, vara på plats för sprint-planering eller andra planeringsmöten lite beroende på hur de arbetar. Eller så ställer de kravet att du ska vara på plats hela tiden utifrån säkerhetsperspektiv, tillgång till vissa resurser (beroende på hur mycket de kör i molnet eller inte).

Efter ett par år när du blivit mer senior kan du förhandla på ett annat sätt. Då kan du börja tänka att lönen är 40k+, att du i högre grad kan arbeta på distans (men det är aldrig garanterat) och även ha större chans att lyckas hamna på någon inhouse-position (exempelvis anställd av Volvo snarare än uthyrd till Volvo). Då ökar dessutom chanserna att kunna arbeta på distans, men det beror även då på arbetsgivaren och vilka krav de har.

Det är ett roligt jobb, livet som konsult är även det givande med variation och en fantastiskt kompetensutveckling. Men det är en konsulttung bransch och livet som junior utvecklare är inte alltid det enklaste. När du har kommit över den tröskeln börjar det roliga livet som utvecklare.

Vilka programmeringsspråk får du lära dig på utbildningen? Det skulle jag också säga påverkar möjligheterna till jobb.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av kwame:

44 000 kommer du aldrig få.
Jag utbildar mig till Datavetare på Universitet och fått höra att ingångslönen ligger på 27-30 000 kronor.

Jag hade snarare oroat mig för att få ett arbete. De företag jag varit i kontakt med anställer uteslutande datavetare/dataingenjörer eller någon annan form av högre akademisk utbildning inom IT - ELLER om du har imponerande projekt som du kan visa upp vid sidan av. Vilket jag tvekar på att man kan få under 5 månaders utbildning, snarare om man programmerat som hobby i flera års tid.

Även fast jag läst snart tre år, så vet jag att det kommer ta relativt lång tid innan jag blir "produktionsredo". Fem månader känns väldigt kort! Bästa hade ju varit om du kunde få se någon form av statistik från skolan hur många procent som fått jobb sex månader efter avslutad utbildning.

27-30 låter väldigt lågt även om jag håller med om att 44 låter väldigt högt. När jag började i branschen, för typ nio år sedan, hade jag en ingångslön via ett ganska pissigt konsultbolag på 28,5 och när jag gick över till bolaget jag jobbade på efter knappt ett år fick jag väl runt 31 har jag för mig.

Edit: Enligt Unionen så ser det ut som: https://www.unionen.se/rad-och-stod/om-lon/marknadsloner/syst...

Permalänk
Medlem

Räkna inte med 43000 i ingångslön, med en tvåårig YH utbildning gick jag in med 31000 (3 år sedan) vilket är hyfsat normalt.

Med det sagt finns det stora möjligheter inom branschen, och lönetaket är högt beroende på vilken specialisering du inriktar dig mot.

Kollar man på SCB ligger snittet på 46500, högre i privat sektor och lägre i offentlig sektor.
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/lonesok/...

Visa signatur

Stationär: Core i9 13900k | Asus X790 ROG Strix Gaming-F | 32GB DDR5 | RX 7900 XT | Lian Li PC-O11 dynamic evo
Laptop: Macbook Air | Apple M1

Permalänk
Medlem

Har du haft något intresse av programmering sedan tidigare? Menar, det är man medelålders så är det inte så bara att sadla om, lära sig något nytt och plötsligt kunna visa sig konkurrenskraftig inom sektorn.
Det är inte alltid så enkelt att bara gå några kurser, sen är biffen fixad.

Jag som IT nisse är nog t.ex. för sent gången för att kunna bli riktigt bra på det du pysslar med.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag tror det som försvårar för TS här är förväntan att få ett välbetalt distansjobb vilket förmodligen är omöjligt oberoende av bransch. Vill man inte flytta så är det ett säkrare kort att utbilda sig inom något där jobben är mer platsoberoende såsom vård och omsorg exempelvis.

Skrivet av Zyphoon:

Har du haft något intresse av programmering sedan tidigare? Menar, det är man medelålders så är det inte så bara att sadla om, lära sig något nytt och plötsligt kunna visa sig konkurrenskraftig inom sektorn.
Det är inte alltid så enkelt att bara gå några kurser, sen är biffen fixad.

Jag som IT nisse är nog t.ex. för sent gången för att kunna bli riktigt bra på det du pysslar med.

Det här är ju extremt personberoende men att i ditt exempel inte kunna byta karriär för att man inte kan bli bra är bara BS (med den logiken så skulle livet vara extremt statiskt efter 40 haha). De flesta är för lata och bekväma för det och det är absolut största skälet att folk surar kvar på samma jobb länge.

I vilket fall kudos till TS som faktiskt vill ta tag i att byta och göra nåt annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av danneee:

Jag tror det som försvårar för TS här är förväntan att få ett välbetalt distansjobb vilket förmodligen är omöjligt oberoende av bransch. Vill man inte flytta så är det ett säkrare kort att utbilda sig inom något där jobben är mer platsoberoende såsom vård och omsorg exempelvis.

Det här är ju extremt personberoende men att i ditt exempel inte kunna byta karriär för att man inte kan bli bra är bara BS (med den logiken så skulle livet vara extremt statiskt efter 40 haha). De flesta är för lata och bekväma för det och det är absolut största skälet att folk surar kvar på samma jobb länge.

I vilket fall kudos till TS som faktiskt vill ta tag i att byta och göra nåt annat.

Som tidigare nämnt, jag som jobbat inom IT hela mitt liv skulle troligen inte lyckas så bra som kock eller karriärsmusiker utan att ha jobbat med det hands-on trots eventuellt intresse (idag). Likaså briljant MC-förare t.ex.

Man har en period i början av livet då man suger åt sig allt. Jag säger inte att det är omöjligt senare i livet, men svårare.

Sorry för spår. Finns forskning på området. Det är till fördel att vara nyfiken och att ha driv!

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av kevin230:

Som titeln lyder funderar jag på ett karriärsbyte, har vart i kontakt med code institute och gjort deras 5 step challenge och tyckte det var kul och utmanande. Har även haft kontakt med en kontaktperson på utbildningen som svarat på frågor ang. hur det är att jobba som programmerare/vad man kan förvänta sig och vad man får i lön osv.
Utbildningen är 5 mån intensiv heltid.
Ska börja som det ser ut nu inom 3 veckor. Vill dock fråga folk som jobbar som programmerare i nuläget hur det ser ut, även om jag litar på vad jag fått reda på via min kontakt.

Jag undrar hur möjligt det är att jobba som programmerare på heltid hemifrån, förstår att man kan behöva en introduktion osv på företaget och att man ska vara på plats första tiden och sedan eventuella möten. Men rent generellt hur många är det som jobbar heltid hemifrån? Detta är nästan ett krav då vi bor i en glesort och vill inte behöva flytta för att hitta jobb.

Vad är medellönen som ingångslön och sedan några år efter yrket? förstår att detta skiljer sig åt beroende på vad man ska arbeta med. Men som det lutar åt kommer det att bli webdesigner frontend/backend eller liknanade.
Som jag fått sagt är det 43.500kr/mån ingånglön i snitt. Och att sedan efter några års jobb ligger runt 55/mån. Stämmer detta eller är det helt ute och cyklar?

Och vad man kan förvänta sig som en programmerare, kommer idag från byggbranschen där mycket är reglerat med övertid osv. Finns det snarlika regler/ersättningar eller är det långa dagar som gäller?
Jag har fått uppfattningen att det är ett väldigt fritt yrke med möjlighet att planera sina dagar utefter mål man har och inte 7-16 inklockning. Stämmer detta?

Som sagt, största hindret är att jag behöver jobba hemifrån. Men som jag fått förklarat är detta mer norm i branschen än undantag, att möten och arbeten osv ofta utgår från zoom eller liknande.

Tacksam för svar, Mvh Kevin.

Nu driver jag en startup så saker kanske skiljer sig lite från större bolag. Dock så finns det ingen stämpelklocka utan våra programmerare jobbar tills det att arbetet är färdigt. Vad det gäller frihet så kan det vara väldigt fritt med mycket utrymme för den individuella kreativiteten. Vi har inte 9-5 krav alls utan det handlar mer om att arbetet blir gjort. Några möten per vecka då alla måste vara med (distans).

Nu är detta endast en inblick i hur det kan se ut, men kanske värt något för dig. Lycka till med ditt karriärsbyte!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kevin230:

Som titeln lyder funderar jag på ett karriärsbyte, har vart i kontakt med code institute och gjort deras 5 step challenge och tyckte det var kul och utmanande. Har även haft kontakt med en kontaktperson på utbildningen som svarat på frågor ang. hur det är att jobba som programmerare/vad man kan förvänta sig och vad man får i lön osv.
Utbildningen är 5 mån intensiv heltid.
Ska börja som det ser ut nu inom 3 veckor. Vill dock fråga folk som jobbar som programmerare i nuläget hur det ser ut, även om jag litar på vad jag fått reda på via min kontakt.

Jag undrar hur möjligt det är att jobba som programmerare på heltid hemifrån, förstår att man kan behöva en introduktion osv på företaget och att man ska vara på plats första tiden och sedan eventuella möten. Men rent generellt hur många är det som jobbar heltid hemifrån? Detta är nästan ett krav då vi bor i en glesort och vill inte behöva flytta för att hitta jobb.

Vad är medellönen som ingångslön och sedan några år efter yrket? förstår att detta skiljer sig åt beroende på vad man ska arbeta med. Men som det lutar åt kommer det att bli webdesigner frontend/backend eller liknanade.
Som jag fått sagt är det 43.500kr/mån ingånglön i snitt. Och att sedan efter några års jobb ligger runt 55/mån. Stämmer detta eller är det helt ute och cyklar?

Och vad man kan förvänta sig som en programmerare, kommer idag från byggbranschen där mycket är reglerat med övertid osv. Finns det snarlika regler/ersättningar eller är det långa dagar som gäller?
Jag har fått uppfattningen att det är ett väldigt fritt yrke med möjlighet att planera sina dagar utefter mål man har och inte 7-16 inklockning. Stämmer detta?

Som sagt, största hindret är att jag behöver jobba hemifrån. Men som jag fått förklarat är detta mer norm i branschen än undantag, att möten och arbeten osv ofta utgår från zoom eller liknande.

Tacksam för svar, Mvh Kevin.

Med den (antagligen) begränsade kunskapen du har inom området så skulle jag ha svårt att se att du kan börja jobba distans på ett företag direkt. Eventuellt om något företag har löst distansarbete riktigt riktigt bra och fått in bra rutiner för det, då kanske det skulle gå. Men det hänger mycket på företaget.

Men min erfarenhet säger att man i början behöver vara på plats om man är så pass junior, då hjälpen behöver vara lättillgänglig, annars tar det för långt tid att komma igång. Men med det sagt så finns det säkert många bolag som lyckats med detta.

Lönen däremot är tyvärr helt fel. Räkna med ingång på omkring 32-35k i Stockholm. Efter ca 5-8 års erfarenhet kan du nå 50k. Jag själv har gått från 30k till 50k på 6år, men då har jag en civilingenjörsutbildning i bagaget (dock lite orelaterad utbildning). Idag spelar utbildning inte alls lika stor roll, krävs verkligen inte någon master, eller ens kandidat, även om det på vissa arbetsplatser kan hjälpa i urvalet.

Edit: Angående lönen så kanske det är så att du gått på uppgifter från någon utländsk källa eller där de utgått från arbetsgivarens lönekostnader. I Sverige har vi ju arbetsgivaravgift, en skatt på din lön, som arbetsgivaren betalar innan du ser den, och innan du sedan betalar skatt. Så 32k i månadslön, kostar arbetsgivaren motsvarande 42k. 42k i månadslön kostar arbetsgivaren ca 55k.

Visa signatur

VR: Oculus Rift CV1 + Touch
Dator: Ryzen 2600X | 16GB 2933 MHz | RTX 2070 FE | 2 x Samung 850 SSD 250GB | Corsair SF600 | Louqe Ghost S1 | Noctua L12
Server: HP ProLiant MicroServer G7 N54L

Permalänk
Medlem

Ang bootcamp utbildningar. Jag tror det beror mycket på vilket jobb man lyckas landa efter utbildningen. Jag har träffat ett antal sådana som lyckats - men dom har lyckats för att dom fått bra junior gigg direkt efter där dom fått lära sig på plats. Just pga att det är viktigt att lära upp sig på arbetsplatsen tror jag det är en dålig ide att sikta på distansarbete.

I kontrast känner jag en annan som gick en bootcamp och haft väldigt svårt att hitta jobb. Covid har dock inte varit till gagn för honom.

Jag har träffat två som gått in på väldigt höga ingångs löner, i linje med vad du fått höra. Jag tror dock det var extremt högt och ovanligt, båda hade även tunga utbildningar i bagaget sen tidigare vilket kan ha påverkat (läkare, psykolog). Skulle gissa på att någonstans kring 30k är vanligare ingång.

Visa signatur

| Ryzen 5800x | Asus prime x470 pro | Asus rtx 3080 tuf oc | Gskill 32gb 3,6ghz | aw3225qf |

Permalänk
Medlem

Jag tycker också att den ingångslönen låter överraskande hög. Ovanligt med den ingångslönen även efter en femårig ingenjörsutbildning. Finns det möjlighet för dig att komma i kontakt med tidigare studenter från utbildningen och ställa lite frågor till dem?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyphoon:

Som tidigare nämnt, jag som jobbat inom IT hela mitt liv skulle troligen inte lyckas så bra som kock eller karriärsmusiker utan att ha jobbat med det hands-on trots eventuellt intresse (idag). Likaså briljant MC-förare t.ex.

Man har en period i början av livet då man suger åt sig allt. Jag säger inte att det är omöjligt senare i livet, men svårare.

Sorry för spår. Finns forskning på området. Det är till fördel att vara nyfiken och att ha driv!

Nu får vi skilja på att bli briljant på ett område och konkurrenskraftig på ett område (det förstnämnda är det få som är oavsett bransch). Länka gärna till någon relevant forskning om detta, skulle vara intressant att se vilka confounding factors (om några) som tagits i beräkning.

Om TS faktiskt är intresserad av att programmera och vill jobba med det så får vi inte skrämma bort hen:)

Permalänk
Medlem

Jag har en vän som gick från byggbranschen till att gå en utbildning hos academic work på 3 månader som webbutvecklare. Han fick jobb på en mindre firma och tror han gick in på 29k.

Så nog går det att komma in även med kortare utbildningar!

Hittade utbildningen han gick:
https://awacademy.se/utbildning/it/c-sharp

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar! För att besvara några frågor, jag är idag 23 år gammal och anser väl inte att jag är för gammal för att skola om sig. Kruxet är ju att jag i nuläget inte kan gå högskola för att möjloghet till att flytta finns ej pga hur det ser ut nu. Därav föll den här kursen som ett mirakel, men inser nu i efterhand att saker och ting nog ej är så bra som de fick det att låta. Ser också problem i att sedan hitta yrke om det är så att man måste vara fysiskt på arbetsplatsen, bor i Dalarna i en glesort så mycket IT jobb finns det då inte och som sagt inte ett alternativ att flytta. Ska ögna igenom alla svar lite mer senare då jag är på jobbet för tillfället! Tack för all respons, kom gärna med fler insikter osv. Mvh Kevin.

Permalänk
Medlem

Det är bara att prova på. Det hade varit annat om du var 35+ bast liksom (det är min personliga uppfattning/inte mening att trampa någon på tårna).

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Den lönen kommer du med högsta sannolikhet inte få, du ska vara glad att du ens får ett jobb med en ingångslön på runt 30k, beroende på stad då. Jag läste en kandidat i datavetenskap och programmerade väldigt mycket på min fritid för att kunna ha mer att visa upp än gemene man som studerade. Det var väldigt tufft att komma in någonstans, många många timmar av intervjuer, kodtest, tekniska samtal osv. Men tillslut gav det sig.

Jag tänkte som du i början att försöka landa ett heltidsjobb på distans, men det är svårt! Särskilt om man är helt ny i branschen.

Permalänk
Medlem

Beror väll på vart man bor och vad man har i bagaget.

Om man suttit vid datorn sedan barnsben men jobbat med annat men nu bestämt sig för att jobba med sin hobby men behöver nåt papper på att komma igång så kan man säkert få 35k med lite tur.

Sen så är jobbet som programmerare inte direkt nått lyxliv även om det kan vara bra betalt. Konstant behöva hålla sig uppdaterad om nyheter. Iår så är det rest api som gäller nästa år graphql. Nosql är inne för att i nästa stund vara ute. Så håller det på.

Tror största skillnaden mellan bygg -> programmerare kommer vara att man måste sitta på arslet 40h/vecka. Kommer bli en kontrast!

Nu vet jag inte hur mycket fabriker det finns i Dalarna men man kan ju satsa på robotingenjör/automationsingenjör. Dock 2 år YH.
Så får man programmering + praktiskt arbete.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kevin230:

Tack för alla svar! För att besvara några frågor, jag är idag 23 år gammal och anser väl inte att jag är för gammal för att skola om sig. Kruxet är ju att jag i nuläget inte kan gå högskola för att möjloghet till att flytta finns ej pga hur det ser ut nu. Därav föll den här kursen som ett mirakel, men inser nu i efterhand att saker och ting nog ej är så bra som de fick det att låta. Ser också problem i att sedan hitta yrke om det är så att man måste vara fysiskt på arbetsplatsen, bor i Dalarna i en glesort så mycket IT jobb finns det då inte och som sagt inte ett alternativ att flytta. Ska ögna igenom alla svar lite mer senare då jag är på jobbet för tillfället! Tack för all respons, kom gärna med fler insikter osv. Mvh Kevin.

Men du, det finns flera yrkeshögskoleutbildningar för front och backend som går på distans. Ta nån av dom istället. Glo in https://www.yrkeshogskolan.se/ eller liknande!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kevin230:

Som titeln lyder funderar jag på ett karriärsbyte, har vart i kontakt med code institute och gjort deras 5 step challenge och tyckte det var kul och utmanande. Har även haft kontakt med en kontaktperson på utbildningen som svarat på frågor ang. hur det är att jobba som programmerare/vad man kan förvänta sig och vad man får i lön osv.
Utbildningen är 5 mån intensiv heltid.
Ska börja som det ser ut nu inom 3 veckor. Vill dock fråga folk som jobbar som programmerare i nuläget hur det ser ut, även om jag litar på vad jag fått reda på via min kontakt.

Jag undrar hur möjligt det är att jobba som programmerare på heltid hemifrån, förstår att man kan behöva en introduktion osv på företaget och att man ska vara på plats första tiden och sedan eventuella möten. Men rent generellt hur många är det som jobbar heltid hemifrån? Detta är nästan ett krav då vi bor i en glesort och vill inte behöva flytta för att hitta jobb.

Vad är medellönen som ingångslön och sedan några år efter yrket? förstår att detta skiljer sig åt beroende på vad man ska arbeta med. Men som det lutar åt kommer det att bli webdesigner frontend/backend eller liknanade.
Som jag fått sagt är det 43.500kr/mån ingånglön i snitt. Och att sedan efter några års jobb ligger runt 55/mån. Stämmer detta eller är det helt ute och cyklar?

Och vad man kan förvänta sig som en programmerare, kommer idag från byggbranschen där mycket är reglerat med övertid osv. Finns det snarlika regler/ersättningar eller är det långa dagar som gäller?
Jag har fått uppfattningen att det är ett väldigt fritt yrke med möjlighet att planera sina dagar utefter mål man har och inte 7-16 inklockning. Stämmer detta?

Som sagt, största hindret är att jag behöver jobba hemifrån. Men som jag fått förklarat är detta mer norm i branschen än undantag, att möten och arbeten osv ofta utgår från zoom eller liknande.

Tacksam för svar, Mvh Kevin.

Räkna inte med att jobba hemifrån på heltid som junior. Det har varit speciellt nu med covid och många företag kommer nog att fortsätta med distansarbete. Så det kan skilja sig mellan arbetsplatser, men som ny utan erfarenhet så behöver du mycket handhållning av seniorer och det är problematiskt på distans.
Personligen arbetar jag heltid hemifrån, men inget jag räknade med från början.

Ingångslön kan du räkna med 26-32 beroende på stad, arbetsplats och roll. Du tävlar om juniora platser med de som gått YH eller högskola. Så med de 5 månaderna bör du även jobba stenhårt på ett personligt portfolio.

Arbetstid skiljer sig mycket mellan arbetsplatser. Som konsult förväntas du arbeta inom bestämnd tid enligt avtal med kund. Personligen har jag 7,5h arbetsdag, förväntas vara tillgänlig mellan 9-15, resterande tid är flextid. Däremot är det inga problem om jag behöver gå tidigare för att sedan jobba ikapp på kvällen, bara jag är tydlig med mina kollegor
Övertid förekommer otroligt sällan, om det händer så kompenseras det med ledig dag istället för pengar. Men jag kan bara utgå från min arbetsplats.

Permalänk
Medlem

Som många andra sagt så lär du knappast få 40+ i månaden, skulle ärligt bli förvånad om du för över 30 efter en bootcamp-utbildning. Jämför då med högskole och civilingenjörsutbildningarna där lönerna är 28 000–35 000 och 31 000–36 500 respektive för nyexaminerade.

Många företag ser gärna att du antingen har en gedigen utbildning inom programmering eller att du har några års erfarenhet inom området där någon innan dem har anställt dig och kan ge bra referenser. Det sätter dig i en ganska tuff sits då du inte kan få tag på dessa snabbt eller alls med den vägen som du föreslår.

Det finns gott om "Riktiga" utbildningar på 2-3 år som ger dig en examen som företag kan lita på. Många kan även göras på distans. Skulle du ändå få ett jobb så lär det inte finnas större möjligheter att jobba hemifrån 100% i början och jag tror att det hade varit väldigt svårt att riktigt komma igång med arbetet på det sättet. När man har blivit varm i rollen så bör det inte vara några problem att få tag i en distanstjänst.

Permalänk
Medlem

Kan uppdatera med ett nytt exempel. Har en konsultkollega på ett uppdrag. Han är (eventuellt) på väg till ett annat uppdrag. Väldigt senior, snart 20 års erfarenhet som systemutvecklare.

Det nya uppdraget kommer ändå att kräva hans närvaro på plats, i en annan stad, minst 1 gång i veckan. Övrig tid på distans.

Permalänk
Medlem

Tacksam för alla svar, börjar luta mer åt YH utbildning faktiskt!