Spel för att förbättra minnet?

Permalänk
Medlem

Spel för att förbättra minnet?

Hej där!

Har alltid haft ett väldigt bra minne kommit ihåg saker väldigt detaljerat, haft väldigt bra inlärningsförmåga och snappat upp saker snabbt.
Men för 2.5 år sedan så ändrades mitt väldigt stabila liv och ja, det vändes upp och ner. Har oroat mig och stressat väldigt mycket och sen dess har mitt minne varit hemskt dåligt. Skulle säga att hela min kognitiva förmåga har försämrats avsesvärt. Tar längre tid för mig att processa information och samma sak om jag ska räkna ut något i huvudet så går allt så himla segt mot tidigare.

Jag är bara 27 år och har de senaste året var ganska lugn och så, men tycker ändå inte att minnet har kommit tillbaks.

Så, vad kan jag göra för att förbättra mitt minne? Vi människor blir ju bra på det vi sysslar mycket med, så det vore ganska logiskt att om man jobbar med något som kräver mycket av minnet att det också skulle förbättras, eller? Finns det några bra spel som är inriktad på detta?

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Vila i frid

Stress och kortisolpåslag lär inte bli lägre av att du plågar dig med ett minnesprogram. Återhämtning tar tid, fysisk aktivitet (inte överdriven utan behaglig) hjälper till med "renoveringen" av hippocampus.

Permalänk
Permalänk
Medlem

Hasenfrasen har rätt, sprang rakt in i väggen för 4 år sedan(inlagd i ~1vecka), första månaden efter det så höll jag på att spy av minsta stress, blev totalt handlingsförlamad. Efter det steg min tålighet sakta men säkert med hjälp av terapi och medicinering till nästan normalt efter 1 år. Men minnet var inte alls med fram till nyligt, så låt det ta tid även fast det är frustrerande...

Visa signatur

Lurkar - läser mycket skriver lite. Vill du få min uppmärksamhet är det citat eller pm som gäller.
Jag anser att AIO-kylare har en plats i världen men det är INTE i fullstora ATX-system.

Permalänk
Medlem

Har varit inne i den beryktade väggen två gånger. Båda gångerna betedde sig hela kroppen extremt underligt med muskelryckningar (har jag kvar ännu), darrningar, extrem ångest och muskelsmärtor. Eftersom jag har en släng av hälsoångest/hypokondri hade jag under båda gångerna "klippkort" hos läkaren.

Minnet är inte tillbaka vid var det var och jag tror tyvärr inte att man kan räkna med att det alltid kommer att komma tillbaka till vad det var. Även om jag tycker att jag klarar mig rätt bra ändå.

Har alltid varit "högpresterande" både i skola och på jobb där jag satt stor press på mig själv, men orsaken till mina två perioder har jag kommit fram till framförallt beror på ett dåligt förhållande med mycket bråk. Nu har jag äntligen gjort slut och väntar på att hon ska hitta lägenhet och flytta! (Tyvärr har vi två barn ihop).

Ett tips som jag tror på är som någon skrev ovan om träning. Motionsträning ska tydligen vara det absolut bästa för minnet. Ett tips som jag anser gäller för alla är att plocka bort sånt i livet som tar Energi (exempelvis ett dåligt förhållande) och lägg till mer av sån som ger dig energi.

Permalänk
Medlem

Jag har precis avslutat en högskolekurs kring kognitiva funktionsnedsättningar.
Jag tycker du ska prata med din läkare, de har enkla test som kan ge en fingervisning hur stora problem man har. Dessa test kan du ta om senare för att se om det förbättras.
Vill man hålla hjärnan aktiv ska man försöka fortsätta lära sig nya saker, tex lär dig ett nytt språk.
Undvik övervikt, håll koll på blodtrycket, rök och drick inte, motionera.

Man kan få kognitiv svikt tidigt i livet så varför inte söka läkarvård så de kan ta blodprover och göra lite tester.
Om man har B12 brist kan man få kognitiva problem, så uteslut detta.