Skrivstil --> på väg att försvinna?

Permalänk
Medlem

Är född 97 och gick i en liten skola ute i en liten by. I årskurs 1-3 så hade vi skrivstil rätt frekvent, vissa lärde sig skriva väldigt fint, medans jag och många andra inte var lika flitiga. Om de fortfarande gör det idag är jag ytterst tveksam till.

Kan inte skriva någonting idag på skrivstil, kan inte ens skriva mitt namn rakt på ett papper... Gör allt på datorn idag. Inte lite pinsamt när man skriver på jobbkontrakt och liknande som kräver underskrift och de stirrar lika förvirrat varje gång vad det är man klottrat dit

Min bror född 03 (14 år som din son) vet vad skrivstil är, han har gått större skolor i staden och där utövar de inte skrivstil i någon större skala.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Extremaz:

Är 91a och jag och mina kompisar förundras ofta hur "dumma" dagens unga är, vi har kommit fram till att runt 93-94 så började det gå utför.

Skriver rätt bra skrivstil själv, signerar ju alltid med skrivstils namnteckning lixom och inköpslista och lite annat lull lull skrivs ju i skrivstil, är inte ofta man "textar" när man skriver ner på papper. Är typ bara vid namnförtydligande jag textar.

De är "dummare" på utdaterade saker som du har lärt dig i skolan. T.ex skrivstil. De är dock "smartare" på saker som behövs i dagens samhälle, t.ex internet och smartphones.

Permalänk
Medlem

@Extremaz: Jag håller med. Man känner sig lite gammal när saker som var självklara på "vår tid" inte är det idag, och då har man inte passerat 30 ännu....

Skriver visserligen själv sällan skrivstil, förutom namnteckningen, men anser ändå att pennan fortfarande är ett värdefullt redskap i vardagen. Ibland så är faktiskt mer smidigt att skriva en handskriven lapp än att kladda på mobilen/datorn.

Permalänk
Medlem

Kunde skriva riktigt snyggt med skrivstil i skolan men idag kan jag knappt skriva mitt namn. Bryr mig inte ett dugg om detta eftersom skriven text sällan används idag. Skolan är dock konservativ och man lär sig sällan relevanta saker där.

Permalänk
Medlem

Synd att det är påväg bort men går väl inte att hindra riktigt... jag är 91a men lärde mig knappt att skriva med penna pga en speciell uppväxt/utbildning, men är riktigt avundsjuk på folk som kan skriva skrivstil.

Det sjuka är att dom också kan läsa vad som står... jag måste åka till farmor om jag får ett brev skrivet med skrivstil så hon kan tolka skiten xD

Permalänk
Medlem

Jag är i 20 års åldern, vill minnas att vi lärde oss skrivstil i 1-2an och då övade vi väldigt mycket. Det kan ha varit för att vår lärare var av den äldre skolan. Tyvärr slutade vi skriva skrivstil efter det och det glömdes bort, idag kan jag inte skriva det "flytande".

Visa signatur

i7 3770K @4.5 Ghz | MSI Z77-S01 | Radeon HD 6850 | Sandisk 120GB SSD | 8GB 1866Mhz Corsair Vengeance

Permalänk
Medlem

Jag har personligen aldrig skrivit min namnteckning med skrivstil. På både körkort och pass ser det ut som ett litet barn har skrivit.

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem

99, går fortfarande gymnasiet och ska börja trean.

Skriver aldrig med skrivstil, vi fick lära oss det tidigt i grundskolan och hade det som ett ämne i en termin, nu när jag skriver namnteckningar så suckar bara föräldrarna och säger att jag ska skriva med antingen skrivstil eller snygga till det med något istället för att teckna det

Permalänk

Är 93:a, och jag vet att vi fick en skrivstilsbok i kanske 3an eller nått, där man fick se hur varje bokstav såg ut i skrivstil, som man sen skulle sitta och härma sida för sida. Dock fick vi inte lära oss att riktigt binda ihop olika bokstäver, och eftersom det inte på något sätt följdes upp eller användes till någonting lärde sig bara de som tyckte det var kul att träna på.

Såhär i efterhand är jag väl rätt glad att det inte lades någon fokus på, eftersom det idag är en relativt, om inte helt, överflödig kunskap att ha. Namnteckningen jag använde som liten var bara en som min pappa hittade på åt mig, som var "typ skrivstil", men det var heller inte något jag spenderade mycket tid på att traggla, så det ändrades bara till att jag skriver mitt namn med vanlig handstil, fast snabbt och slarvigt så att det ser ut som en signatur.

Vill du att ditt barn ska lära sig något som skrivstil är jag glad att skolan nu inte längre slösar tid på det, utan att det kan göras i hemmet som en hobby istället.

Som svar på "vad är en namnteckning" skulle du ju kunna svara: "En väldigt osäker och utdöende metod att bevisa vem du är, som barn så tidigt som när de är 10 lär sig att förfalska."

Visa signatur

| Mobo: B550 AORUS ELITE V2 | CPU: Ryzen 5600x | RAM: 32GB @ 3600MHz | GPU: Asus GTX 1070 ROG| |PSU:RM750x | Chassi: Fractal Design Define R5 | SSD: OCZ Vertex3 120GB + Force GT 240GB | HDD: 6TB | Skärm: Foris FS2333 | |Ljud: Xonar Essence STX |

Permalänk
Medlem

Ja visst är det skönt? Jag tvingades lära mig skiten som ung och har aldrig(!) någonsin haft användning för det. Inte en enda gång har jag varit tvungen att använda den färdighet jag tvingades lägga så enormt många timmar på.

Visa signatur

i7 8700k – Scythe Mugen 5 Rev.B-kylare // Galax RTX 3080 SG // 16GB G.Skill DDR4 3200 // Corsair RM750i // Phanteks Eclipse P400 TG

Permalänk
Medlem

Även jag lärde mig skrivstil för många år sedan på lågstadiet, vilket är tid som hade varit bättre spenderat på annat eftersom jag aldrig haft någon nytta av det. Min namnteckning är en krumelur som man får ha mycket fantasi för att uttyda mitt namn ur, vilket är som det ska vara i min åsikt. En namnteckning ska vara personlig och behöver inte vara läsbar, det är ju det man har namnförtydligande till.

Permalänk
Medlem

Vill minnas att lära sig skrivstil skall vara bra för hjärnans utveckling och finmotoriken. Vad nu det skall vara bra för... /s

Permalänk
Medlem

Vi fick lära/öva skrivstil från årskurs 1-4. Är f.ö född 90.

Permalänk

85a skriver allt med skrivstil eller om man ska kalla det för stenografi för endast jag kan uppenbarligen tyda det.

tror inte den är 100% korrekt utförd men skriver som jag själv tycker känns smidigt.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
SpelClockers

Det är skumt att skriv still inte dog snabbare det var framför allt för att man skrev med bläck som man körde med skrivstil. Med fasta blyerts och bättre bläck pennor så har man inte samma begränsningar.

Visa signatur

Ryzen 5 1600 @ 3,2 Ghz 16 Gb ram b300 prime+ Ssd samsung 250 Gb,Hdd 2x500 Hdd 2x 250 wd Gpu Nevida 1060 6Gb vram Os Windows 10

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av DST:

Skrivstil har ju aldrig varit något vitalt här i SWE ändå. Jag har polskt ursprung å gick 1an i polen, gissa på vilket sätt man skrev där, konstant? Tror vi fick lära oss skrivstil i fjärde/femte klass här i Sverige.

Rent och skärt skitsnack vill jag säga. När jag gick i skola så fick vi lära oss handstil och även lära oss skriva med fjäderpenna och bläck.

Permalänk
Medlem

Jag är 36 år, lärde mig skriva i skolan men utvecklade aldrig någon vacker skrivstil. Ser för jävligt ut. Däremot är jag snabb på tangentbord. Alltid något.

Jag är inte orolig för mina barns förmågor att skriva/läsa utan mest det skit som de läser och skriver. Det är väldigt slappt i skolan, och hemma kollar de bara på dynga på tv och youtube. Sätter man igång en dokumentär eller försöker förklara hur något funkar blir man nästan spottad på av hela familjen.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem

Faktiskt skrivit riktigt mycket med penna och papper. Dock inte blivit någon duktig skrivare för det (skriver som 5åring). Det med signatur är inte min grej

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Skrivstil är väl en sak, inte livsnödvändigt, men skriva sin signatur för pass, körkort o.s.v. borde skolan lära ut. Hört att 18-åringar numer ”signerar” avtal genom att bokstavera sitt namn. Tillbaka till att sätta X på signaturraden alltså...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem

Jag är 19, lärde mig och tränade mycket på skrivstil i låg/mellanstadiet precis som alla andra på den tiden, innan datorer blev stort. Blev nästan lite chockad när jag läste ditt inlägg. Självklart skriver man egentligen nästan alltid på datorer nuförtiden, men man måste väl för f*n ändå lära sig skrivstil, eller? Hoppas endast det är din sons skola som inte lärt ut det, och inte hela landet..

Visa signatur

GPU: GTX 1080 CPU: i7 4790k Ljud: DT990 250Ω, HD600, HE4XX, PC360, Schiit 2U-Stack, Fiio E10K & Logitech Z-5500

Permalänk

Född 96, 21 år gammal
Min handstil överlag är riktigt vedervärdig. Har nån egen smått oläsbar version av skrivstil.
Jag vet att skrivstil var något vi jobbade med i grundskolan, men jag gjorde det aldrig ordentligt, och det lades ingen super vikt vid det.

Idag skriver jag under mängder med saker dagligen, och kan nästa skriva hela mitt namn i skrivstil..

EDIT; som personen ovan mig hade vi inte heller supermycket datorer på lågstadiet, minns gamla skruttiga P4or som stod i ett hörn. Det kom först på högstadiet då vi hade datasalar, och gymnasiet då vi fick egna bärbara.

Permalänk
Medlem

Man märker att det svenska skolsystemet är kört i botten nu när man kommer till utlandet. Men även att svenska föräldrar är ointresserade av sina barns utbildningar och förväntar sig på att sosseskolan ska uppfostra dem precis som med allt annat...

Permalänk
Medlem

Skräp ingen kan läsa, brev från mormor är som ryska. Saknas ej behövs ej

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 5800x @ 32gb 3200mhz @ 7tb ssd @ 3060ti Fractal r5 @ Arch
i5 4670k @ 24gb 1600mhz @ Fractal r3 @ 12tb ZFS @ Truenas Scale
Thinkpad T450 @ i5 5300u @ 16gb @ 512gb ssd @ 24+48wh batteri @ Debian

Permalänk
Medlem

Är 18, har inte lärt mig någon skrivstil i skolan.

Visa signatur

CPU AMD 3900X GPU Zotac RTX 3080 12GB
Moderkort Asus x570-E Gaming Nätagg Corsair RM850x
Minne Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB Kylning Corsair Hydro H115i PRO
Chassi Corsair Obsidian 500D SE Skärm Samsung Odyssey G9 NEO
SSD Samsung 970 1TB HDD Western Digital Blue 2TB Laptop Dell XPS 13 9300 i7

Permalänk

Har sett över 1000 unika leg när man jobbar på postombud, det börjar vid -93 där folks signaturer ser ut som en femåring skrev den.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk

Höll på med skrivstil i mellanstadiet. Jädrans massa år senare kan jag väl inte påstå att jag kan använda skrivstil.
Dom som använder det (äldre) har jag seriösa problem att läsa av ibland. Men det ser snyggt ut.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 | MSI MAG B560 TOMAHAWK WIFI | Intel Core i5 11600K | MSI GeForce RTX 3060 12GB VENTUS 3X OC | ASUS ROG Strix 850W | Kingston Fury 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz | Noctua NH-U12S | Samsung 970 EVO Plus 2TB | W10

Permalänk
Medlem

Förstår inte riktigt TS reaktion. Varför skulle en 14-åring ha behövt använda sin namnteckning, alt. var skulle han lärt sig det? Och sen när är namnteckning likställt med skrivstil? Namnteckning går ju bara ut på att "skriva" sitt namn så snabbt som möjligt.

Lärde mig skrivstil för 20 år sedan men har aldrig sett något behov. Känns som något man lika gärna skulle kunna lära sig i konstundervisning.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X | 32 GB Corsair Vengeance 3200 MHz | ASUS TUF Geforce RTX 3080

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

Känns lite som ett AA möte där alla berätter hur gamla dem är och när dem började lära sig skrivstil och om dem fortfarande använder det.

ONT:

97a och jag "lärde" mig kursivt i ungefär 1:an-2:an men tog inte ann det mycket då jag ändå hade läs-och skrivsvårigheter. Nu blandar jag kursivt och textat, vissa bokstäver i textat men de flesta i kursivt beror på vilka som är lätta att kunna ha ett bra flytt på. Mest så använder jag av kursivt när jag skriver på papper men då är det huvudsakligen jag som ska läsa mig av det och de flesta andra kan inte läsa vad jag skriver, slarvigt säger många.

Skrivet av sleepyoh:

Skräp ingen kan läsa, brev från mormor är som ryska. Saknas ej behövs ej

Skickades från m.sweclockers.com

När man fick brev från farfar och farmor på rumänska och kursivt.... pappa fick läsa det åt en hehe

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Inaktiv

Det var väl runt 1900 som det började gå utför och dagens ungdomar efter det är ej mycket att ha. Läser man gamla brev så inser man snabbt att de är väldigt svårlästa, jag syftar på brev från 1600 till 1900 talet.

Skrivet av Galvanizer:

Vad är meningen med skrivstil egentligen?

Skickades från m.sweclockers.com

Går snabbare och det ser ej ut som en bebis har skrivit brevet.
Idag är brev mer informella och datorskrivna och det är naturligt att skrivstil försvinner.

Permalänk
Entusiast

Född 98. Vi hade två lektioners introduktion till skrivstil som jag tror vår gammalmodiga lärare stod för snarare än utbildningsplanen. Har ingen signatur eller dylikt för mitt namn, utan skriver det med vanliga bokstäver. Just mitt namn är något jag funderat på att lära mig lite skrivstil för, så att jag har en unik signatur, för avtal och dylikt. Vet dock inte hur viktigt det är längre, numera signerar man ofta avtal digitalt ändå.

Visa signatur

EVGA GTX 1080 Ti | Intel Core i9-9900K | Fractal Design Celsius S24 | ASUS ROG Strix Z390-I | 32 GB DDR4 @3200Mhz | Corsair SF750 | Samsung 970 Evo Plus 1 TB (M.2) | Crucial MX 500 & 300 1TB (2,5") | Louqe Ghost S1 Ash | AOC AGON AG271QG, Eizo Foris FS2333 & TCL 75EP660 | Windows 11 64-bit