Gamestop stänger 150 butiker till följd av sjunkande försäljning

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Det finns egentligen 2 anledningar att jag inte använt GOG över Steam: Ingen cloud save och att många nya titlar inte finns. Cloud Save skulle komma nu (om det inte redan kommit), men är inte så sugen på att byta med över 300 spel i biblioteket på Steam redan - Too little too late känner jag.
Sedan är även Steam-reorna rätt oslagbara oavsett plattform

Jag har missat vad cloud save är, är det bra?
Håller med om att det är synd gällande att dom inte har alla nya spel där!
Jag var tyvärr lite sen på gog, hade redan köpt dom flesta spel jag vill ha samlingen på reor på steam (hade inte köpt soelen på steam om jag hade hittat GOG först, bara multiplayerspel där man spelar med kompisar), fick nos om GOG runt slutet av förra året och gillade det jag såg och läste, så jag har gott som inversterat i alla dom spel jag vill ha i samlingen. Sjävklart under reor! Så det blev ju ett slags extra slöseri när jag redan har spelen i fysisk form samt på steam. Men jag vill srödja deras idé med inge drm samt att det går att spara på hårddisken. Blev inga gigantiska summor jag har lagt ut extra edtersom jsg har köpt spelen när det har varit som lägst, i stort sett.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Bewise:

Jag har missat vad cloud save är, är det bra?
Håller med om att det är synd gällande att dom inte har alla nya spel där!
Jag var tyvärr lite sen på gog, hade redan köpt dom flesta spel jag vill ha samlingen på reor på steam (hade inte köpt soelen på steam om jag hade hittat GOG först, bara multiplayerspel där man spelar med kompisar), fick nos om GOG runt slutet av förra året och gillade det jag såg och läste, så jag har gott som inversterat i alla dom spel jag vill ha i samlingen. Sjävklart under reor! Så det blev ju ett slags extra slöseri när jag redan har spelen i fysisk form samt på steam. Men jag vill srödja deras idé med inge drm samt att det går att spara på hårddisken. Blev inga gigantiska summor jag har lagt ut extra edtersom jsg har köpt spelen när det har varit som lägst, i stort sett.

Skickades från m.sweclockers.com

Cloud Saving är att dina sparfiler lagras i molnet/tjänsten.
Tex. om jag spelar Witcher 3 på min hemmaPC, men sedan åker bort någonstans och har med min laptop - Då när jag laddar hem Witcher 3 på den så laddas även sparfilen ner som fanns på min hemmaPC. Detta skyddar även så att om datorn behöver formateras utan att du hinner göra backup så försvinner inte dina sparfiler.
Cloud save är kort och gott synkning och backup av sparfilerna oavsett vilken dator du använder

För min del är det ett måste om man äger digitala spel att det finns Cloud Saving, speciellt då jag formaterar mina datorer rätt regelbundet.
Jag har säkert fått köra om intro scenen i GTA5 över 200 gånger nu just för att Rockstar inte har Cloud Saving via sin egna Client (köpte direkt via Rockstars hemsida istället för Steam).
Andra tycker att det är mindre viktigt då dem backar upp sina sparfiler manuellt via tex. USB sticka/extern hårddisk eller annan metod, medan andra skiter i det och bryr sig inte om dem lär börja om - Så det är högst individuellt om man hur man värderar den funktionen!

Gillar också GOG's koncept, köpte därmed hela Witcher trilogin för fullpris bara för att stödja dem (även fast jag redan äger den på Steam med alla DLC's). Men eftersom dem inte har haft Cloud Saving har jag inte velat köpa något mer därifrån pga. ovannämnda anledning.
Men nu verkar det som att Cloud Saving är på G till GOG med, så kanske blir att man börjar köpa lite mer därifrån

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MT/s | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 3200 MT/s | ROG RTX 3090 Ti >

B < Galaxy S22+ | WF-1000XM4 | WH-XB900N >

Permalänk
Medlem

@Extremaz: haha var faktiskt hl, Worms, c&c red alert, phantasma goria där också och diverse andra gamla pappersbox spel, skulle ändå aldrig orkat lägga ned tid på att sälja det så.

Visa signatur

"Don't Fear The Reaper"[/color]

Permalänk
Medlem

Jag verkar vara en av få här som tycker det är synd om de måste stänga några butiker.
Det är väldigt trevligt att gå runt och kika på spelen i fysisk butik och det är kul att de har lite annat spelrelaterat där också. Har då och då handlat där, men inte särskilt mycket, delvis just för att de ofta är ganska dyra. Ett visst påslag är helt ok för att hålla en butik igång, men ibland är det lite stort där. Köper mycket mer på t.ex. webhallen som i.a.f. har utlämning mycket nära där jag bor.

Sen är också begagnade 3DS/DS-spelen ofta ganska få i de butiker jag besökt. Synd då de ofta är en av få roliga butikstyper i en typisk galleria.

Skrivet av serdyllon:

tl;dr: skippa till fetstilat.

Den största målgruppen som fortfarande köper spel i fysiska förpackningar är de som fäster ett affektions- eller samlarvärde vid att äga den fysiska produkten. Det är känslan, snarare än priset som är väsentligt. De som avstår från digitala spelköp av foliehattsskäl ("världen kan gå under och då vill jag kunna fortsätta spela mina spel från 2008") tror jag utgör en försumbart liten andel i statistiken.

Många vettiga saker som tas upp i ditt inlägg, men även en del jag inte håller med om.

För såna som jag som även gillar äldre spel är det inte helt ovanligt att servrarna är stängda så att vissa delar av spelet inte fungerar eller så att spelet ibland inte går att spela. Kan man undvika den risken så är det bra. Världen behöver knappast gå under för att steam/origin/playstation store eller något liknande ska stängas eller sluta stödja gamla spel.

Sen är det kul att ha ett fint spelfodral i hyllan

Citat:

Min hypotes är att GameStop helt enkelt är för kassa på att förmedla premiumkänsla till de kunder som är villiga ett betala premiumpris. Lite som att Walmart skulle försöka hålla samma prisnivå som NK.

Där håller jag med. Synd att de varken lyckats hålla premiumkänsla samtidigt som de ofta har lite för stort prispåslag. Finns ju för få liknande butiker att gå till när de misslyckas om man vill ha alternativ till näthandel.

Citat:

Att ljudet skulle vara bättre på gamla LP-skivor är ju bara skäggtrams - det är 100% känslan allt handlar om. Inte fan drar jag fram min limited edition av Dark Side of The Moon för att ljudet är bättre.

Där har du faktiskt fel och anledningen stavas "loudness war". De flesta CD-skivor efter ca -95 är helt uselt mastrade, delvis p.g.a. att målgruppen är bärbart spelande med medföljande skräplurar samt bilradio. Den utvecklingen skedde aldrig på LP. De är oftast baserade på en vettig master. Det gör att dom, i en vettig anläggning, låter mycket bättre än en CD, trots att CD-skivan är tekniskt överlägsen.

Samma anledning (bättre master) gör att SACDs låter så mycket bättre än CD-skivor. Där har de inte heller den tekniska nackdelen (även om fördelen mot en CD baserad på samma master vore marginell).

Sen finns det nog även massvis med hipsters som inte bryr sig om ljudkvalitet utan köper av andra skäl.

Citat:

...undantaget konsolspel som i högre utsträckning riktar sig till yngre barn.

Låter lite taget från luften. Är du säker på att det inte bara är du som blivit äldre?

Citat:

Digital utveckling leder oftast till analog avveckling. Dessutom blir det svårt att återuppfinna samma spel-hjul eftersom individens förhållningssätt till spel och spelande tenderar att förändras med tiden. Se bara på Nintendos nutida misslyckade försök att kapitalisera på NES8-bitgenerationen.

Inget bra exempel. Syftar du på deras NES Classic så ligger misslyckandet där i Nintendos tillverkningsstrategi. Efterfrågan visar att målgruppen finns.

Citat:

Så vad ville jag egentligen få sagt med allt detta?

Att jag inte för mitt liv kan förstå hur GameStop ens kunde slå rot i Sverige.

Deras kedja gjorde ju sitt intrång långt senare än nischbutikerna och så vitt jag förstår har GameStop aldrig haft vare sig lägre priser, bättre utbud eller kunnigare personal än de nischbutiker som redan fanns sedan tidigare och som marknaden gav kalla handen? Fanns det verkligen ett så stort utbud av (mor-/far-)föräldrar i Sverige under 00-talet att det gick att driva en sådan skitkedja med vinst?

Skrämmande.

Anledningen til att de lyckades slå rot är att vi svenskar, i större utsträckning än i de flesta andra länder, dras till stora kedjor som vi känner igen. Små butiker av alla typer försvinner till förmån för stora kedjor, trots att de ofta är lika dyra och har sämre service och generellt lågt kunnande. Jag håller med att den utvecklingen är mycket trist.

Permalänk
Medlem
Skrivet av marcus84:

Vem vill ens ha fysiska kopior av spel som ligger och tar upp plats nånstans? Framtiden är digital, när ska filmbolag och dylikt förstå det.

Jag som är född på 70talet gillar fortfarande att man får något i handen när man handlar. (köper alla spel i butik till min familj minst 4-5spel/år)

Visa signatur

Ryzen 5800X ROG STRIX X570-f GAMING FlareX DDR43600 cl 14-14-14-34 EVGA FTW3 Ultra RTX 3090

Permalänk
Inaktiv

Har varit inne i Skövdebutiken en gång. Hårdrocksmusik på så hög nivå att man inte kunde prata i normal samtalston, försökte föra en konversation om huruvida Xbox 360 var värd något men han konstaterade mest att "sådana vill vi inte ha på hyllan".

Jävla skräpbutik.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gremanz:

Har varit inne i Skövdebutiken en gång. Hårdrocksmusik på så hög nivå att man inte kunde prata i normal samtalston, försökte föra en konversation om huruvida Xbox 360 var värd något men han konstaterade mest att "sådana vill vi inte ha på hyllan".

Jävla skräpbutik.

Haha ja, spelbutiker idag är mest bara för barn som inte har kontokort än.

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Gigabyte G1.Sniper Z87 - Intel Core i7 4770K - MSi GTX 780 Ti Twin Frozr - Corsair Vengeance Pro 16GB
MSi Z97 Gaming 3 - Intel Core i5 4670k - MSi GTX 750 Ti - Cruical BallistiX 16GB
Desktop Win 8.1 Pro 64-Bit

Permalänk
Medlem

Med tanke på att 80% i butikerna är "tillbehör" i form av gosedjur, bilder, blobheads etc så är man ju inte förvånad.
Framförallt inte när dom dessutom har fodral ute på hyllan med nya Mario Odyssey till switch med märkningen "Coming Soon".

Säger det mesta för att jag aldrig sätter min fot där igen, och då har jag inte ens nämnt priserna.

Visa signatur

NZXT H510 | MSI Z170A KRAIT | Intel i5 6600K @ 4.4 Ghz | Powercolor 5700XT Red Devil | HyperX 16GB DDR4 2133Mhz | EVGA Supernova G2 750W | Samsung 850 Pro 256GB | Samsung 860 EVO 500GB | Corsair H100i Platinum | LG 34GK950F

Permalänk
Medlem

Kanske hade blivit bättre om dem faktiskt inte hade slutat sälja PC spel. Visst finns Steam men fan vad kul det är att faktiskt äga den fysiska produkten! Eller att gå runt och kolla på fysiska spel! Och vad hände med den begagnade pc-spels marknaden? Nåja.

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |

Permalänk
Medlem

Inga gamestop har PC spel längre. Fuck'm

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Friterad:

Det kostar pengar, du tror väl inte att dom är någon form av välgörenhet?

Inte mer än någon annan container.. eller vill du påstå att containtrar per automatik blir mycket dyrare för att de går att låsa?

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av mudde:

Jag verkar vara en av få här som tycker det är synd om de måste stänga några butiker.
Det är väldigt trevligt att gå runt och kika på spelen i fysisk butik och det är kul att de har lite annat spelrelaterat där också. Har då och då handlat där, men inte särskilt mycket, delvis just för att de ofta är ganska dyra. Ett visst påslag är helt ok för att hålla en butik igång, men ibland är det lite stort där. Köper mycket mer på t.ex. webhallen som i.a.f. har utlämning mycket nära där jag bor.

Sen är också begagnade 3DS/DS-spelen ofta ganska få i de butiker jag besökt. Synd då de ofta är en av få roliga butikstyper i en typisk galleria.

Många vettiga saker som tas upp i ditt inlägg, men även en del jag inte håller med om.

För såna som jag som även gillar äldre spel är det inte helt ovanligt att servrarna är stängda så att vissa delar av spelet inte fungerar eller så att spelet ibland inte går att spela. Kan man undvika den risken så är det bra. Världen behöver knappast gå under för att steam/origin/playstation store eller något liknande ska stängas eller sluta stödja gamla spel.

Sen är det kul att ha ett fint spelfodral i hyllan

Där håller jag med. Synd att de varken lyckats hålla premiumkänsla samtidigt som de ofta har lite för stort prispåslag. Finns ju för få liknande butiker att gå till när de misslyckas om man vill ha alternativ till näthandel.

Där har du faktiskt fel och anledningen stavas "loudness war". De flesta CD-skivor efter ca -95 är helt uselt mastrade, delvis p.g.a. att målgruppen är bärbart spelande med medföljande skräplurar samt bilradio. Den utvecklingen skedde aldrig på LP. De är oftast baserade på en vettig master. Det gör att dom, i en vettig anläggning, låter mycket bättre än en CD, trots att CD-skivan är tekniskt överlägsen.

Samma anledning (bättre master) gör att SACDs låter så mycket bättre än CD-skivor. Där har de inte heller den tekniska nackdelen (även om fördelen mot en CD baserad på samma master vore marginell).

Sen finns det nog även massvis med hipsters som inte bryr sig om ljudkvalitet utan köper av andra skäl.

Låter lite taget från luften. Är du säker på att det inte bara är du som blivit äldre?

Inget bra exempel. Syftar du på deras NES Classic så ligger misslyckandet där i Nintendos tillverkningsstrategi. Efterfrågan visar att målgruppen finns.

Anledningen til att de lyckades slå rot är att vi svenskar, i större utsträckning än i de flesta andra länder, dras till stora kedjor som vi känner igen. Små butiker av alla typer försvinner till förmån för stora kedjor, trots att de ofta är lika dyra och har sämre service och generellt lågt kunnande. Jag håller med att den utvecklingen är mycket trist.

Om de stänger servrarna för MP så är de väl minst lika stängda, oavsett om du har en fysisk eller digital utgåva?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av serdyllon:

Att ljudet skulle vara bättre på gamla LP-skivor är ju bara skäggtrams - det är 100% känslan allt handlar om.

Eller så kan du acceptera att din verklighet inte är alla andras. Ja, din CD-spelare ger säkert bättre ljud ifrån sig än din LP-spelare, men det är inte mediets fel, det är din utrustnings fel. Har du bara en tillräckligt bra skiva och en tillräckligt bra LP-spelare så är det en bättre uppsättning än världens bästa CD-spelare. För ett digitalt format kan per definition aldrig återge ljudet lika detaljrikt som ett analogt, på samma sätt som en analog bild aldrig kan innehålla lika mycket information som en digital, därför att en digital bild består av ett begränsat antal informationspunkter som på bästa möjliga sätt försöker efterlikna den analoga bilden. Men den kan aldrig någonsin bli bättre.

Kalla det skäggtrams om du vill, men sanningen är ju att vi konsumenter har de senaste 30 åren offrat ljudkvalité för bekvämlighet i stadig takt. Varje steg i kedjan LP -> CD -> mp3 -> Spotify -> Spotify via bluetooth har sänkt ljudkvalitén.

Förhoppningsvis vänder trenden i framtiden med bättre specifikationer på bluetooth och trådlös överföring.

- - -

Vad gäller ämnet så är det givetvis tråkigt om de stänger även GameStop. Men jag har personligen inte varit kund där på länge sen de slutade sälja PC-spel. Men jag saknar de spontana inköpen av spel lite grann. Det är så himla charmigt att spontanköpa spel på releasedagen om de fått en bra recension i medierna.

Visa signatur

Dator: MSI P67A-C45 B3, Intel Core i5 2500K @ 3,3 Ghz, 16 GB Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz, MSI GTX 970 Gaming 4G, Samsung 850 EVO Series 500GB SSD, 4TB Seagate SATA2, Windows 10. Chassi: Define XL R2 Black Pearl. Monitors: Samsung 28" 4K LED U28E570D + Philips Brilliance 23" TFT Wide.
Inet - gratis frakt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yatagarasu:

Cloud Saving är att dina sparfiler lagras i molnet/tjänsten.
Tex. om jag spelar Witcher 3 på min hemmaPC, men sedan åker bort någonstans och har med min laptop - Då när jag laddar hem Witcher 3 på den så laddas även sparfilen ner som fanns på min hemmaPC. Detta skyddar även så att om datorn behöver formateras utan att du hinner göra backup så försvinner inte dina sparfiler.
Cloud save är kort och gott synkning och backup av sparfilerna oavsett vilken dator du använder

För min del är det ett måste om man äger digitala spel att det finns Cloud Saving, speciellt då jag formaterar mina datorer rätt regelbundet.
Jag har säkert fått köra om intro scenen i GTA5 över 200 gånger nu just för att Rockstar inte har Cloud Saving via sin egna Client (köpte direkt via Rockstars hemsida istället för Steam).
Andra tycker att det är mindre viktigt då dem backar upp sina sparfiler manuellt via tex. USB sticka/extern hårddisk eller annan metod, medan andra skiter i det och bryr sig inte om dem lär börja om - Så det är högst individuellt om man hur man värderar den funktionen!

Gillar också GOG's koncept, köpte därmed hela Witcher trilogin för fullpris bara för att stödja dem (även fast jag redan äger den på Steam med alla DLC's). Men eftersom dem inte har haft Cloud Saving har jag inte velat köpa något mer därifrån pga. ovannämnda anledning.
Men nu verkar det som att Cloud Saving är på G till GOG med, så kanske blir att man börjar köpa lite mer därifrån

Då hänger jag med, då förstår jag varför du känner så, helt klart en vettig funktion, bra att det är på g!

Håller med dig då

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Medlem
Skrivet av mudde:

Där har du faktiskt fel och anledningen stavas "loudness war". De flesta CD-skivor efter ca -95 är helt uselt mastrade, delvis p.g.a. att målgruppen är bärbart spelande med medföljande skräplurar samt bilradio. Den utvecklingen skedde aldrig på LP. De är oftast baserade på en vettig master. Det gör att dom, i en vettig anläggning, låter mycket bättre än en CD, trots att CD-skivan är tekniskt överlägsen.

Samma anledning (bättre master) gör att SACDs låter så mycket bättre än CD-skivor. Där har de inte heller den tekniska nackdelen (även om fördelen mot en CD baserad på samma master vore marginell).

Sen finns det nog även massvis med hipsters som inte bryr sig om ljudkvalitet utan köper av andra skäl.

Jag är medveten om att teorin står på LP:ns sida. Men de jag känner som vurmar för LP har förutom i något enstaka fall långt ifrån den kvalité på utrustning som krävs. För att inte tala om att deras skivor är i alldeles för dåligt skick på grund av att ha spelats i konsumentspelare till och från under många års tid. Min personliga inställning till mediet är egentligen oväsentlig; jag föredrar LP av flera olika skäl. Poängen jag ville få fram är att det inte bara är logiska fakta som ligger bakom vad konsumenter vill ha och att nya generationer tenderar att plocka upp vintage/retro.

Skrivet av mudde:

Låter lite taget från luften. Är du säker på att det inte bara är du som blivit äldre?

Inget bra exempel. Syftar du på deras NES Classic så ligger misslyckandet där i Nintendos tillverkningsstrategi. Efterfrågan visar att målgruppen finns.

Visst har jag blivit äldre, men det betyder inte att jag inte kan uppskatta konsolspel

Jag syftade mer på att om man tittar på utbudet som helhet, på bredden, så upplever jag att konsolspelen i stort riktar sig till en yngre målgrupp medan PC-marknaden främst försöker locka ungdomar och uppåt. Det är egentligen också ganska logiskt, eftersom man sällan sätter yngre barn vid en PC utan vid något som är "enklare" att hantera. Visserligen har väl telefonerna och surfplattorna tagit över en stor del av barnspelsgenren så kanske är mina observationer något förlegade, precis som du säger

Skrivet av mudde:

Anledningen til att de lyckades slå rot är att vi svenskar, i större utsträckning än i de flesta andra länder, dras till stora kedjor som vi känner igen. Små butiker av alla typer försvinner till förmån för stora kedjor, trots att de ofta är lika dyra och har sämre service och generellt lågt kunnande. Jag håller med att den utvecklingen är mycket trist.

Absolut. Men samtidigt känns det som att det är lättare att "trenda" som mindre verksamhet i dag jämfört med förr, med fler tillgängliga och ekonomiskt hanterbara marknadsföringskanaler. Är man duktig på att synas i rätt sorts forum kan det delvis kompensera för att man inte har ett rikstäckande nätverk av butiker. Återigen, för att ta ett lokalt exempel, var det många i Göteborg som handlade på Datorbutiken när den dök upp, men i takt med att den blev sämre (och sedan kursade) kunde Inet starta upp som ett lite "nördigare" alternativ till Westium Data. Ringön var (och är fortfarande) ett riktigt skitområde för att starta upp en ny butik som riktar sig främst mot konsumenter, läget är i princip långt bort från allt . Då det begav sig var en stor del av delas potentiella kunder inte bilburna. Men kunderna strömmade till ändå, efterfrågan var stor, Inet överlevde och blev en framgångssaga.

Jag tror helt enkelt att det i stort krävs lite mer av oss konsumenter för att välja och vårda de aktörer som premierar "den rätta känslan". Konsumera mindre, men bättre?

Skrivet av luiga:

Eller så kan du acceptera att din verklighet inte är alla andras. Ja, din CD-spelare ger säkert bättre ljud ifrån sig än din LP-spelare, men det är inte mediets fel, det är din utrustnings fel. Har du bara en tillräckligt bra skiva och en tillräckligt bra LP-spelare så är det en bättre uppsättning än världens bästa CD-spelare. För ett digitalt format kan per definition aldrig återge ljudet lika detaljrikt som ett analogt, på samma sätt som en analog bild aldrig kan innehålla lika mycket information som en digital, därför att en digital bild består av ett begränsat antal informationspunkter som på bästa möjliga sätt försöker efterlikna den analoga bilden. Men den kan aldrig någonsin bli bättre.

Kalla det skäggtrams om du vill, men sanningen är ju att vi konsumenter har de senaste 30 åren offrat ljudkvalité för bekvämlighet i stadig takt. Varje steg i kedjan LP -> CD -> mp3 -> Spotify -> Spotify via bluetooth har sänkt ljudkvalitén.

Förhoppningsvis vänder trenden i framtiden med bättre specifikationer på bluetooth och trådlös överföring.

Jag påstod aldrig att jag föredrog CD och nämnde aldrig vad för slags utrustning jag har. Mitt argument handlade snarare om drivkrafter och vad det egentligen är som gör att vintage/retro kommer tillbaka med jämna mellanrum. "Skäggtrams" syftade således till att LP överlevde mer på grund av nostalgi än på grund av faktisk ljudkvalitét. Hade ljudkvalitét varit det som först och främst prioriterades av konsumenter hade vi, precis som du själv skriver, sett en helt annan utveckling sedan 1980-talet. Det har ju inte saknats försök till att lansera andra disc-format.

Vinklingen i mitt ursprungliga inlägg kanske var lite missvisande, men jag är cementerad i övertygelsen om att LP inte hade kunnat få ett uppsving utan hipsters och nostalgiker.

Skrivet av luiga:

Vad gäller ämnet så är det givetvis tråkigt om de stänger även GameStop. Men jag har personligen inte varit kund där på länge sen de slutade sälja PC-spel. Men jag saknar de spontana inköpen av spel lite grann. Det är så himla charmigt att spontanköpa spel på releasedagen om de fått en bra recension i medierna.

Kanske kan en kapitulation av GameStop skapa utrymme för en annan sorts butik att slå sig fram istället? Sedan kanske de ekonomiska förutsättningarna för att starta upp och driva en nischad nördbutik med spelutbud är tuffa utanför storstadsregionerna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Vilken av punkterna motsätter du dig i mitt inlägg?
-Att de inte vill att folk ska dyka i deras containrar
-Att folk i butiker inte ska förstöra varor med flit, för att de vet att de får ta hem dem.

Det är väl hela "förstöra"-frågan som motsätts - Visst skall ingen gräva runt i containrar av en massa anledningar och att personal "fixar" gratisgrejor genom att kantstöta med flit är inte heller ok.
Däremot finns det fler och fler företag som lägger upp grejor till låga utgångspriser/1-kronasauktioner på diverse säljsajter. DET är ju bättre än att förstöra något som redan är producerat. Skulle dessutom skapa goodwill åt ett företag som verkar vara i behov av just det...

Visa signatur

Fractal Define R4 / MSI B550 MPG Gaming+ / Ryzen 5 5600G / 32 GB DDR4 @3600MHz / Crucial RealSSD C300 128 GB / MSI 6800 XT 16 GB@2560x1440 / CM Silent Pro M850W / Lurar: Roccat Elo Air / Mus: Roccat Kone / HTC Vive

Permalänk
Medlem
Skrivet av MatsDahlgren:

Det är väl hela "förstöra"-frågan som motsätts - Visst skall ingen gräva runt i containrar av en massa anledningar och att personal "fixar" gratisgrejor genom att kantstöta med flit är inte heller ok.
Däremot finns det fler och fler företag som lägger upp grejor till låga utgångspriser/1-kronasauktioner på diverse säljsajter. DET är ju bättre än att förstöra något som redan är producerat. Skulle dessutom skapa goodwill åt ett företag som verkar vara i behov av just det...

Alla företag slänger/bränner utgående produkter. Om HM gav bort alla sina kläder ur fjolårets linje, tror du att det skulle ha en negativ påverkan?

Tycker ni som snackar om detta har en väldigt märklig syn på detta. Om gamestop plötsligt skulle sälja skadade föremål väldigt billigt skulle det äta upp deras nuvarande försäljning.

Permalänk

Inte konstigt när dom har sjukt höga priser jämfört med alla andra och hade nog gått bättre för deras beg. avdelning om spelen inte haft närapå nypriser..

Visa signatur

ALIENWARE Predator 2.0 chassi svart | i7 4770k | ASUS strix GTX 970 4GB | corsair RMX750 | Corsair 16GB DDR3 1600MHZ | AOC G2460PF | Razer Blackwidow Ultimate Stealth | Razer Deathadder ELITE | Razer Tiamat 2.2

Permalänk
Medlem
Skrivet av serdyllon:

Jag är medveten om att teorin står på LP:ns sida. Men de jag känner som vurmar för LP har förutom i något enstaka fall långt ifrån den kvalité på utrustning som krävs. För att inte tala om att deras skivor är i alldeles för dåligt skick på grund av att ha spelats i konsumentspelare till och från under många års tid. Min personliga inställning till mediet är egentligen oväsentlig…

Som du säger så är det din upplevelse, "skäggtramset". Men det betyder inte att din vinkel ger hela bilden.

Skrivet av serdyllon:

Vinklingen i mitt ursprungliga inlägg kanske var lite missvisande, men jag är cementerad i övertygelsen om att LP inte hade kunnat få ett uppsving utan hipsters och nostalgiker.

LP har helt enkelt överlevt trots svidande försäljningssiffror därför att det finns flera olika anledningar att folk fortfarande tycker om formatet. Det har ett annat sound med sitt "brus", artister och DJs tycker om LP och väljer att deras albums ska tryckas utan att det är ekonomisk försvarbart, och så har vi konsumenterna, dels audiofilerna (de som faktiskt har bra prylar) och dels de som tycker det är kul, dina polare, som gillar att samla på plattorna.

En annan bidragande orsak, som inte handlar så mycket om målgruppen utan tillverkningsprocessen är att 90% av materialet till alla LP-skivor som trycks i världen kommer från en och samma leverantör. Alla andra har lagt ner för länge sedan, men det finns fortfarande de som kan livnära sig på det. Givetvis ligger det i deras intresse att branschen finns kvar.

Så summa summarum, LP-skivor är en nischbransch som troligtvis aldrig kommer ta över marknaden igen. Men det är fortfarande ett format som är vid liv pga att det har vissa värden som de digitala formaten inte lyckats ersätta.

Visa signatur

Dator: MSI P67A-C45 B3, Intel Core i5 2500K @ 3,3 Ghz, 16 GB Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz, MSI GTX 970 Gaming 4G, Samsung 850 EVO Series 500GB SSD, 4TB Seagate SATA2, Windows 10. Chassi: Define XL R2 Black Pearl. Monitors: Samsung 28" 4K LED U28E570D + Philips Brilliance 23" TFT Wide.
Inet - gratis frakt

Permalänk
Medlem
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Alla företag slänger/bränner utgående produkter. Om HM gav bort alla sina kläder ur fjolårets linje, tror du att det skulle ha en negativ påverkan?

Tycker ni som snackar om detta har en väldigt märklig syn på detta. Om gamestop plötsligt skulle sälja skadade föremål väldigt billigt skulle det äta upp deras nuvarande försäljning.

1. För det första handlar tråden om Gamestop - inte konfektionsindustrin. Det är en jäkla skillnad på att lägga ut lite trögsålda amiibos/skylanders/pokemons och att dumpa stora mängder kläder (även om det är tragiskt att det sker).
2. Jag har inte pratat om att sälja skadade föremål (det är ju därför jag höll med om att det inte är en bra rutin att låta personal köpa skadat billigt) utan om att sälja av sådant som inte gått att sälja till ordinarie/normala reapriser till ett dumpat pris istället för att förstöra det och slänga det i en kontainer.

Varför skulle det vara en "märklig" syn? Alla människor är inte tokkapitalister som bara bryr sig om nästa kvartalsrapport och man kan bry sig om den här planeten utan att för den sakens skull vilja bli ihopbuntad med allt till vänster om Liberalerna.
Om det nu finns Goodwill i att visa att man bryr sig - vad skulle vara enklare än att INTE förstöra något man kanske kan få betalt för och skryta om det på fejsbook?

Visa signatur

Fractal Define R4 / MSI B550 MPG Gaming+ / Ryzen 5 5600G / 32 GB DDR4 @3600MHz / Crucial RealSSD C300 128 GB / MSI 6800 XT 16 GB@2560x1440 / CM Silent Pro M850W / Lurar: Roccat Elo Air / Mus: Roccat Kone / HTC Vive

Permalänk
Medlem
Skrivet av MatsDahlgren:

1. För det första handlar tråden om Gamestop - inte konfektionsindustrin. Det är en jäkla skillnad på att lägga ut lite trögsålda amiibos/skylanders/pokemons och att dumpa stora mängder kläder (även om det är tragiskt att det sker).
2. Jag har inte pratat om att sälja skadade föremål (det är ju därför jag höll med om att det inte är en bra rutin att låta personal köpa skadat billigt) utan om att sälja av sådant som inte gått att sälja till ordinarie/normala reapriser till ett dumpat pris istället för att förstöra det och slänga det i en kontainer.

Varför skulle det vara en "märklig" syn? Alla människor är inte tokkapitalister som bara bryr sig om nästa kvartalsrapport och man kan bry sig om den här planeten utan att för den sakens skull vilja bli ihopbuntad med allt till vänster om Liberalerna.
Om det nu finns Goodwill i att visa att man bryr sig - vad skulle vara enklare än att INTE förstöra något man kanske kan få betalt för och skryta om det på fejsbook?

Nej men vad fint att företag bryr sig om känslor och hur du mår. I denna artikeln rapporteras det att gamestop stänger ner 150 (!) butiker, men jag är säker att de som förlorar jobben bryr sig och kan föda sina familjer på goodwill. Få betalt och skryta på facebook? Vad pratar du om?
Företag som har tusentals (!) butiker, i en branch med små marginaler, kan du tänka dig att det skulle ha en påverkan på resultatet?
Att hålla lager kostar pengar och om man säljer random stuff som inte går att sälja annars till låga priser så tar det upp plats istället för mer lönsamma prylar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Inte mer än någon annan container.. eller vill du påstå att containtrar per automatik blir mycket dyrare för att de går att låsa?

Har blandat ihop dig med en annan så jag missuppfattade din grundtanke, excusez-moi

Permalänk
Medlem
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Nej men vad fint att företag bryr sig om känslor och hur du mår. I denna artikeln rapporteras det att gamestop stänger ner 150 (!) butiker, men jag är säker att de som förlorar jobben bryr sig och kan föda sina familjer på goodwill. Få betalt och skryta på facebook? Vad pratar du om?
Företag som har tusentals (!) butiker, i en branch med små marginaler, kan du tänka dig att det skulle ha en påverkan på resultatet?
Att hålla lager kostar pengar och om man säljer random stuff som inte går att sälja annars till låga priser så tar det upp plats istället för mer lönsamma prylar.

Jadu jättemånga-a...

Jag vet inte varför du eldar på som du gör. Det jag pratar om som du så trevligt frågar är mest känt som CSR.
Vem har påstått att man försörjer familjer med goodwill, inte jag iallafall.
Hela diskussionen började ju med att Gamestop (framför allt US) förstör saker innan de läggs i kontainrar och jag hade en idé om vad man skulle kunna göra istället. Jag har ALDRIG påstått att det skulle rädda all världens företag från konkurs eller att ens alla företag skulle kunna gör det. Hur det går för Gamestop är inte direkt en hjärtefråga för mig så det här blir mitt sista inlägg i den här tråden - lycka till med livet aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Visa signatur

Fractal Define R4 / MSI B550 MPG Gaming+ / Ryzen 5 5600G / 32 GB DDR4 @3600MHz / Crucial RealSSD C300 128 GB / MSI 6800 XT 16 GB@2560x1440 / CM Silent Pro M850W / Lurar: Roccat Elo Air / Mus: Roccat Kone / HTC Vive

Permalänk
Medlem

Dom borde prova att sänka priset på begagnade spel till hälften av vad nya spel kostar än att ta mer betalt för begagnade än nya spel... Så kanske folk börjar gå till Gamestop.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Kapitalism är en form av frihet, en fri marknad. Dock har det ju inte att göra med yttrandefrihet.

Nope, kapitalism har inte med någon frihet att göra alls. Det är ett ekonomiskt system som går ut på att all verksamhet måste få in ett överskott, dvs att man måste ta mer betalt än vad produktionen är värd. Och det funkar ju typ när det finns ett överflöd av resurser, men när resurserna börjar ta slut så pressas istället människor ner, vilket är vad vi ser nu.

https://www.svtplay.se/video/12352418/idevarlden/idevarlden-s...

Hoppa till 1:30 och se till 7:06 så får du en förklaring, om än vinklad (eftersom det är framlagt som ett debattinlägg där) till mångas förtret.

Skrivet av marcus84:

@Extremaz: haha var faktiskt hl, Worms, c&c red alert, phantasma goria där också och diverse andra gamla pappersbox spel, skulle ändå aldrig orkat lägga ned tid på att sälja det så.

Men holy shit pommes frittes mannen, just precis de spelen vill jag ha! De går på flera hundra spänn styck. Du kunde lätt sålt bara de spelen du nämner för 1000 spänn, förmodligen flera tusen om du hade en del fler som du nämner. Varför slänger du pengar? Sådant slöseri och sådan arrogans gör mig vansinnig. Spelen är oersättliga. Fan alltså, vissa har det för bra.

Skrivet av Pan.Pan:

Kanske hade blivit bättre om dem faktiskt inte hade slutat sälja PC spel. Visst finns Steam men fan vad kul det är att faktiskt äga den fysiska produkten! Eller att gå runt och kolla på fysiska spel! Och vad hände med den begagnade pc-spels marknaden? Nåja.

Skrivet av danedi:

Inga gamestop har PC spel längre. Fuck'm

Ahaaa, så det var därför jag kunde köpa Far cry 3 blood dragon till PC för 9 spänn för nåt år sedan.

Skrivet av luiga:

Eller så kan du acceptera att din verklighet inte är alla andras. Ja, din CD-spelare ger säkert bättre ljud ifrån sig än din LP-spelare, men det är inte mediets fel, det är din utrustnings fel. Har du bara en tillräckligt bra skiva och en tillräckligt bra LP-spelare så är det en bättre uppsättning än världens bästa CD-spelare. För ett digitalt format kan per definition aldrig återge ljudet lika detaljrikt som ett analogt, på samma sätt som en analog bild aldrig kan innehålla lika mycket information som en digital, därför att en digital bild består av ett begränsat antal informationspunkter som på bästa möjliga sätt försöker efterlikna den analoga bilden. Men den kan aldrig någonsin bli bättre.

Kalla det skäggtrams om du vill, men sanningen är ju att vi konsumenter har de senaste 30 åren offrat ljudkvalité för bekvämlighet i stadig takt. Varje steg i kedjan LP -> CD -> mp3 -> Spotify -> Spotify via bluetooth har sänkt ljudkvalitén.

Förhoppningsvis vänder trenden i framtiden med bättre specifikationer på bluetooth och trådlös överföring.

- - -

Vad gäller ämnet så är det givetvis tråkigt om de stänger även GameStop. Men jag har personligen inte varit kund där på länge sen de slutade sälja PC-spel. Men jag saknar de spontana inköpen av spel lite grann. Det är så himla charmigt att spontanköpa spel på releasedagen om de fått en bra recension i medierna.

Fast det funkar inte riktigt spå med analog teknik. Det finns naturligtvis gränser för analog teknik, det som skiljer är att analog teknik i princip är en aproximation medan digital teknik är exakt.

Digital bildupptagningsteknik har för längesedan överträffat analog på alla punkter. En stillbild på en 135-film (24x36mm) har en absolut minsta beståndsdel, och det är de ljuskänsliga molekylerna, vilka klumpar ihop sig i små små korn. Den praktiska upplösningen ligger på högst 2 megapixlar. Man scannar dock filmen i högre upplösning för att få med de mjuka övergångarna då gränserna ju är flytande. Video som är inspelad på 135-film har ca 1 megapixel upplösning då filmen exponeras stående för att få plats med fler bildrutor. Då har jag inte ens nämnt ljusupptagningen och det dynamiska omfånget.

De som pular med analogt idag gör det av nostalgi eller estetiskt uttryck/stil, finns ingen egentlig fördel med analog teknik idag. Detta gäller även ljud. Att folk fortfarande lyssnar på MP3 istället för åtminstone AAC eller ännu hellre något med förlustfri komprimeringsmetod i mer än 48khz och 16 bitar är en annan sak. Riktigt sorgligt att man sumpade chansen med DVD-audio.

Skrivet av aaaaaaaaaa:

Alla företag slänger/bränner utgående produkter. Om HM gav bort alla sina kläder ur fjolårets linje, tror du att det skulle ha en negativ påverkan?

Tycker ni som snackar om detta har en väldigt märklig syn på detta. Om gamestop plötsligt skulle sälja skadade föremål väldigt billigt skulle det äta upp deras nuvarande försäljning.

Det är snarare du som har en märklig inställning i att försvara ett ekonomiskt systems sämsta sidor på bekostnad av miljö och människors behov som om systemet vore ett självändamål.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Friterad:

Har blandat ihop dig med en annan så jag missuppfattade din grundtanke, excusez-moi

No problemas.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Avstängd
Skrivet av GilbertG:

Nope, kapitalism har inte med någon frihet att göra alls. Det är ett ekonomiskt system som går ut på att all verksamhet måste få in ett överskott, dvs att man måste ta mer betalt än vad produktionen är värd. Och det funkar ju typ när det finns ett överflöd av resurser, men när resurserna börjar ta slut så pressas istället människor ner, vilket är vad vi ser nu.

https://www.svtplay.se/video/12352418/idevarlden/idevarlden-s...

Hoppa till 1:30 och se till 7:06 så får du en förklaring, om än vinklad (eftersom det är framlagt som ett debattinlägg där) till mångas förtret.

Det är snarare du som har en märklig inställning i att försvara ett ekonomiskt systems sämsta sidor på bekostnad av miljö och människors behov som om systemet vore ett självändamål.

Det många gör fel är att se på kapitalism som det enda rätta. Bara för att kommunism är dåligt gör inte kapitalism bra. USA är skräckexempel, land of low wages, 70% av amerikanarna har som högst 1000 dollar insparat. Gamestop förtjänar att konka, behandlar sin personal dåligt och har inga skrupler att lura konsumenter.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Digital bildupptagningsteknik har för längesedan överträffat analog på alla punkter. En stillbild på en 135-film (24x36mm) har en absolut minsta beståndsdel, och det är de ljuskänsliga molekylerna, vilka klumpar ihop sig i små små korn. Den praktiska upplösningen ligger på högst 2 megapixlar. Man scannar dock filmen i högre upplösning för att få med de mjuka övergångarna då gränserna ju är flytande. Video som är inspelad på 135-film har ca 1 megapixel upplösning då filmen exponeras stående för att få plats med fler bildrutor. Då har jag inte ens nämnt ljusupptagningen och det dynamiska omfånget.

Ha ha, den första frasen var rolig. Du har rätt i mycket, men knappast i allt. Tittar vi specifikt på stillbildskameror så är det i stort sett enbart digitalt idag. Men det analoga rörliga filmmediet är långt ifrån utdött. Visionärerna och de som älskar mediet avvaktar fortfarande. Det digitala är ju smidigare, men långt ifrån så kraftfullt som du vill påstå än så länge. Givetvis kommer allt bli digitalt, men det finns fortfarande en anledning till att det största filmformatet, IMAX, är analogt. IMAX digital är än så länge en ganska rejäl prestandaförsämring om man jämför med de riktigt stora biodukarna utomlands.

Rätt verktyg för rätt uppgift handlar det om. Vad gäller biofilm använder fortfarande regissörer som Spielberg, Nolan, Tarantino enbart film då de inte anser att den digitala filmen håller måttet ännu.

Skrivet av GilbertG:

Det är snarare du som har en märklig inställning i att försvara ett ekonomiskt systems sämsta sidor på bekostnad av miljö och människors behov som om systemet vore ett självändamål.

Jag försvarade enbart de tekniska förutsättningarna, inte det ekonomiska systemet bakom. Jag har inget alls emot digital teknik, men egentligen går det inte ens att jämföra digitalt och analogt. Analogt speglar verkligheten som den är, medans det digitala styckar upp och omvandlar verkligheten till något som går att förbättra och förändra, som att omvandla ljud till stereoljud. Tyvärr har ju trenden inom digitalt ljud varit att med varje ny plattform har man offrat lite ljudkvalitét för bekvämlighet. Förhoppningsvis vänder detta med införandet av högre bandbredd i hem runt om i världen. Att man idag kan streama video med 12-15 Mbit/sek men att musiktjänsterna fortfarande ligger på låga 320 kbit/sek känns lite trist.dß

Visa signatur

Dator: MSI P67A-C45 B3, Intel Core i5 2500K @ 3,3 Ghz, 16 GB Corsair Vengeance DDR3 1600Mhz, MSI GTX 970 Gaming 4G, Samsung 850 EVO Series 500GB SSD, 4TB Seagate SATA2, Windows 10. Chassi: Define XL R2 Black Pearl. Monitors: Samsung 28" 4K LED U28E570D + Philips Brilliance 23" TFT Wide.
Inet - gratis frakt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Србо:

Det många gör fel är att se på kapitalism som det enda rätta. Bara för att kommunism är dåligt gör inte kapitalism bra. USA är skräckexempel, land of low wages, 70% av amerikanarna har som högst 1000 dollar insparat. Gamestop förtjänar att konka, behandlar sin personal dåligt och har inga skrupler att lura konsumenter.

Skickades från m.sweclockers.com

Precis. Det är tack vare nyliberalismen, den har lyckats fastställa bilden av sig själv som det enda alternativet, en slags naturlag.
https://www.theguardian.com/books/2016/apr/15/neoliberalism-i...

Skrivet av luiga:

Ha ha, den första frasen var rolig. Du har rätt i mycket, men knappast i allt. Tittar vi specifikt på stillbildskameror så är det i stort sett enbart digitalt idag. Men det analoga rörliga filmmediet är långt ifrån utdött. Visionärerna och de som älskar mediet avvaktar fortfarande. Det digitala är ju smidigare, men långt ifrån så kraftfullt som du vill påstå än så länge. Givetvis kommer allt bli digitalt, men det finns fortfarande en anledning till att det största filmformatet, IMAX, är analogt. IMAX digital är än så länge en ganska rejäl prestandaförsämring om man jämför med de riktigt stora biodukarna utomlands.

Rätt verktyg för rätt uppgift handlar det om. Vad gäller biofilm använder fortfarande regissörer som Spielberg, Nolan, Tarantino enbart film då de inte anser att den digitala filmen håller måttet ännu.

Jag försvarade enbart de tekniska förutsättningarna, inte det ekonomiska systemet bakom. Jag har inget alls emot digital teknik, men egentligen går det inte ens att jämföra digitalt och analogt. Analogt speglar verkligheten som den är, medans det digitala styckar upp och omvandlar verkligheten till något som går att förbättra och förändra, som att omvandla ljud till stereoljud. Tyvärr har ju trenden inom digitalt ljud varit att med varje ny plattform har man offrat lite ljudkvalitét för bekvämlighet. Förhoppningsvis vänder detta med införandet av högre bandbredd i hem runt om i världen. Att man idag kan streama video med 12-15 Mbit/sek men att musiktjänsterna fortfarande ligger på låga 320 kbit/sek känns lite trist.dß

Jag har jobbat med både analog film och digitala bilder så jag vet vad jag pratar om. 135-film är pasé. Att diverse konservativa gamla regissörer inte vill släppa det för att de inte pallar lära sig något nytt får stå för dem. Digital bildupptagning är tekniskt överlägsen analog, men det är lättare att få analog film att se bra ut med hänsyn till färger och ljus ur ett estetiskt perspektiv, vilket delvis beror på att vi är betingade med att det "ska" se ut så eftersom analog film funnits så länge medan digitalt är ganska nytt och i sin grund inte har någon stil. Analog film har olika karakteristik beroende på typ medan digitalt i stort sett saknar det. Så nej, analogt fångar inte verkligheten exakt, den ger sitt färgavtryck, precis som allt annat.

Jag är inte helt insatt i IMAX, men om jag minns rätt så använder de 70mm-film om inte ännu större, och det är en jäkla skillnad. Men sådan film är också vääääldigt dyr. Analoga mellanformats- och storformatskameror är fortfarande något att ha, men det finns ju digitala bakstycken i dessa storlekar med väldigt bra dynamiskt omfång. Kanske är kostnaden för hög för att använda så stora sensorer för video, de brukar vara relativt långsamma. Stor film är tillräckligt bra antar jag, så de får använda andra knep för att få till det dynamiska omfånget, för de jobbar ju såklart med allting digitalt innan de gör en master tillbaka på film igen.
Tillägg: min teori till att IMAX använder film är att IMAX är tillräckligt dyrt som det är, och med tanke på att så många stora filmproducenter håller fast vid 135-film så blir det analog film som IMAX kör med. Det är ohållbart att erbjuda två olika medium för en såpass dyr och nishad sak som IMAX är och man vill absolut inte blanda digital och analog inspelning i en videoproduktion.

Det är trist att ljudområdet har fastnat i MP3-träsket. Har knappt köpt någon musik under många år pga det.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian