Går det ens att ladda ned säkert?

Permalänk

Går det ens att ladda ned säkert?

Har gjort en ren installation av W10 och ska ta hem Open Office men får olika resultat beroende på om jag använder Google eller Edge. Båda bekräftar Apache startsida som äkta och krypterad men däremot inte Sourceforge som A uppger som pålitlig. När jag laddar ned med Edge får jag meddelande att filens ursprung kan verifieras men ingen varning alls när jag laddar ner med Google från samma källa. Jag använder på rekommendation Defender och Windows brandvägg. Det enda jag vill ta hem är CCleaner, Spotify och Open Office. De två första programmen har gått bra, men vilket alternativ är minst riskabelt för O.O.?

Permalänk
Avstängd

Sourceforge har fått en del kritik på senare tid för att de snor projekt som folk har lagt upp hos dem och besudlar dem med malware, reklam eller liknande. Gimp var väl den installationsfil som först upptäcktes hade något skumt i sig. Open Office verkar lita på dem dock då de använder dem som officiell nedladdning. De ger dock möjligheter att kontrollera och verifiera nedladdningen med hashar och dylikt så helt litar de nog inte på SF heller.

Jag vet inte hur känslig man ska vara, men jag försöker i alla fall undvika Source Forge om möjligt då jag inte vill stöda sånt beteende även om jag är säker på att en viss fil där inte innehåller skräp. Samtidigt så är det ju snarare regel än undantag nuförtiden, till exempel gör filehippo, som jag använde för länge sedan, tydligen samma sak nu. Bäst är ju vanligen att ta ner programvara direkt från tillverkaren men det fungerar inte alltid. De har några mirrors på: http://www.openoffice.org/distribution/mirrors/master.html i alla fall.

Permalänk
Medlem

Jag föreslår annars ett byte till LibreOffice. https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/

Permalänk

@Mieriola: Är det ett bra program? O.O kommer med en massa program som jag inte vill ha, jag vill bara ha ordbehandlingsprogram. Det är bara onödigt att ta hem mer än man behöver, nog för att jag har utrymme så det räcker för resten av mitt liv men jag inbillar mig att det ger fler "gömställen" för virus och malware etc. Jag är inte upphängd på O.O, finns en massa onödiga finesser som jag aldrig använt på de många år jag har använt det, jag vill bara kunna skriva brev etc.

Permalänk
Hedersmedlem

LibreOffice (LO) är idag de facto-fortsättningen på det OpenOffice.org (OOo) som du troligen började använda en gång i tiden.

Det som idag går under namnet "OpenOffice" är rent tekniskt Apache OpenOffice (AOO) som har det byråkratiska arvet av OOo, dess tidigare hemsida, etc., men i övrigt utvecklas bra mycket långsammare än LO, dit många tidigare OOo-utvecklare sökte sig när Oracle köpte Sun och gav OOo en patenterad behandling. Inom en överskådlig framtid är det fortfarande många som hoppas och tror att Apache ska skänka projekträttigheterna till The Document Foundation så att LibreOffice kan ta över det inarbetade namnet OpenOffice igen så att förvirringen kan avslutas.

Det är mycket politik inblandat, och den som är intresserad av detta kan läsa in sig och bilda sig en egen uppfattning, men utan att göra detta så kan du med gott samvete gå över till LibreOffice och du kommer utan problem känna igen dig.


Sourceforge är som du märkt ytterligare en problematisk situation idag. Det var en ny storm om detta i slutet av maj detta år, och jag vet vissa webbläsartillägg som flaggar Sourceforge som malwaredistributör idag. Kan man kontrollera ett hash av nedladdningen så är det inte mycket som kan gå fel, men Sourceforge har bränt sitt förtroendekapital från förr i rask takt.

Visa signatur

Nu med kortare användarnamn, men fortfarande bedövande långa inlägg.

Permalänk

@phz: Tack, då kör jag på LibreOffice, verkar ju vettigast.