Inledning

Vista är ett operativsystem som plågas av ett dåligt rykte. Redan innan mjukvaran lanserades talades det högt och brett om saknade funktioner, irriterande säkerhetsåtgärder och om ovanligt höga krav på hårdvaran.

Trots att Vista förbättrades med Service Pack 1 har operativsystemet medfört att Microsoft tappat marknadsandelar. Enligt webbanalysföretaget Net Applications är nu Windows installerat på mindre än 90 procent av världens internetanslutna datorer – en rekordlåg siffra för ett operativsystem som annars utövar en total dominans på pc-marknaden.

Istället för att förbättra Vista arbetar Microsoft på nästa version av Windows. Windows 7 lanseras redan under 2009, och sägs fylla igen de brister som Vista kritiserats för. Bland nyheterna finns ett nytt användargränssnitt, uppdaterade program, optimerad resursanvändning och inte minst en mängd användbarhetsförbättringar. Microsoft framhåller även att Windows 7 inte kommer att lida av kompatibilitetsproblem – drivrutiner och applikationer ska fungera direkt vid lanseringen.

För några veckor sedan släpptes den första publika betaversionen av det nya operativsystemet. Nyfikna användare kan nu ladda hem och installera Windows 7 för att själva smaka på framtiden. SweClockers tar en titt på nästa version av Windows i en utförlig presentation av gränssnitt, applikationer och prestanda.