Applikationer

Windows 7 kommer med färre förinstallerade program än Windows Vista. Exempelvis Mail, Moviemaker och Messenger är nu borttagna. Istället finns en nedladdningslänk till applikationssviten Windows Live Essentials som innehåller dessa program. Det handlar troligtvis om en åtgärd för att föregå anklagelser om konkurrensbrott, men det är också ett välkommet tilltag bland de som föredrar andra program än de Microsoft vanligtvis skickar med.

För första gången sedan Windows 95 har det lilla ritprogrammet Paint fått en ordentlig uppdatering. Det nya gränssnittet kallas för Ribbon och kommer ursprungligen från Office 2007.

Med Internet Explorer 8 tar Microsoft på allvar upp kampen med huvudkonkurrenten Firefox. Det finns flera nya funktioner, bland annat en finess för privat webbsurfning som skämtsamt kallats för ”p0rn-mode”.

  • Inprivate browsing: Surfa utan att historiken lagras.

  • Smartscreen: En slags databas över virussmittade webbplatser som varnar användaren vid besök.

  • Compatibility View: Ett kompatibilitetsläge för äldre webbplatser.

  • Web Slices: Prenumerera på innehåll från dina favoritsajter.

  • Suggested Sites: Förslag på sidor som liknar den användaren för tillfället besöker.

Mer information om nästa version av Internet Explorer finns hos Microsoft.

Den kritiserade funktionen User Account Control har fler inställningar i Windows 7. Nu kan känsligheten justeras efter behov och inte bara slås på eller av som i Vista. Den som väljer att stänga av funktionen helt slipper dessutom att påminnas av säkerhetscentret.