Sammanfattning

När Corsair avtäckte A115 blev undertecknad väldigt exalterad och förväntningarna var höga. Det känns som att det var ett utmärkt tillfälle för jätten att återinträda på marknaden och leverera en riktigt bra kylare. I efterhand är mitt intryck att kylaren absolut är bra men den är också dålig.

Prestandan lämnar inte mycket att önska, den är faktiskt i absolut toppklass och Corsair levererar en kylare som är väldigt bra på att flytta mycket värme. Att A115 är med och slåss med den utmärkta MA824 Stealth från Cooler Master och besegrar den är imponerande. Men ser man till A115:s pris så är det nästan något man kan kräva av den. 1 299 kronor är väldigt mycket pengar och då måste fler aspekter än ren råprestanda tas i beaktning.

Jag är inte helt övertygad om att valet av AF140 Elite i sitt standardutförande var rätt val till kylaren. De presterar absolut bra men om det är kylarens form eller fläktarnas konstruktion som orsakar missljud vid RPM över 900 kan vi inte svara på.

Monteringen är som tidigare nämnts busenkel och är väldigt svår att misslyckas med för användaren. Lösningen med skenorna för fläktarna känns gedigen och genomtänkt. Det är därför något förbryllande att inte samma kärlek och omtanke lagts på att specialanpassa fläktarna med en rundad ram eller dylikt. Problemet i dagsläget är att de helt enkelt behöver monteras för högt upp på kylflänsen för att passa vissa komponenter.

Corsair-A115-36.jpg

Fläktarna behöver höjas om du har höga komponenter.

Kanske bidrar detta inte till någon förändring i prestanda med det bidrar till ett spretigt helhetsintryck och ser rent subjektivt inte estetiskt tillfredsställande ut. Med ett pris på nästan 1 300 kronor borde såna detaljer vara något köparen kan förvänta sig.

Sammanfattningsvis är inte Corsairs A115 en dålig kylare, tvärtom. Den kyler riktigt bra, har många bra detaljer och är enkel att montera. De brister som finns gör sig dock påminda på fler sätt än ett och bidrar till att vi därför behöver ge utmärkelsen Missar Målet.

Fördelar

Corsair A115 erbjuder kylprestanda i toppklass men lider av ett högt pris och fläktar med en otrevlig ljudprofil.

  • Kylförmåga i toppklass

  • Lättmonterad

Nackdelar

  • Fläktarna har en otrevlig ljudprofil över 900 RPM

  • Fläktarna är inte så välanpassade för moderkort med stora kylflänsar

  • Högt pris

Pris vid publicering: 1 299 kronor