Den tyska polisen har konfiskerat runt 50 000 Bitcoins, till ett värde på nästan 21 miljarder kronor - vilket gör det till det största beslaget av valuta hittills hittat i landet, enligt tyska Der Spiegel. Upptäckten gjordes i samband med en utredning av två personer i Sachsen kopplade till en piratkopieringssajt.

Under 2013 var de två personerna, enligt uppgift, administratörer för den tyska varianten av piratsajten. Pengarna de tjänade in från att jobba med sajten sparades i kryptovalutan, som på den tiden hade ett växelvärde på 4 800 kronor. De två misstänkta personerna lämnade 2013 med totalt 50 000 Bitcoins, värderade till strax över 240 miljoner kronor - som sedan ökade i värde tills det blev den största summan i Bitcoin som hittats i Tyskland.

Hur den tyska polisen hittade de två personerna och deras pengar är inte känt och vad de ska göra med Bitcoin-tillgångarna är ännu inte känt. Det ingår i en större utredning mot piratsajten de jobbade för, som involverar Tysklands federala polisstyrka (BKA) i samarbete med amerikanska FBI och vissa lokala, privata och offentliga aktörer i landet. Det är heller inte första gången en stor mängd pengar hittats i samband med en utredning i piratsajten.

2020 greps en programmerare som jobbat med den tyska piratsajten. Även denna person hade tillgångar sparade i Bitcoin, till ett uppskattat värde på 235 miljoner kronor.

Den senaste gången en sådan mängd pengar konfiskerats i Bitcoin var i november 2021, när amerikanska skattemyndigheten IRS arresterade hackaren James Zhong, som i september 2012 stal över 50 000 Bitcoins från det nu avvecklade Silkroad-nätverket, till ett värde på 3,3 miljarder USD.