I mitten av 70-talet skapade Xerox-divisionen PARC trådburen kommunikation med Ethernet, som under 80-talet introducerades på bred front. Sedan startskottet för 50 år sedan har Ethernet vuxit till att bli det som dominerar i nätverksvärlden, mycket tack vare god flexibilitet och relativt lågt pris. Nu går ett stort antal stora teknikföretag samman för att uppgradera Ethernet för att passa mer krävande tillämpningsområden.

Den gemensamma satsningen går under namnet "Ultra Ethernet Consortium" och bakom spakarna syns AMD, Intel, Meta, Broadcom, Microsoft, Cisco, Eviden och HPE. Grundarna beskriver att målet för Ultra Ethernet är en arkitektur som fungerar väl med High Performance Computing (HPC) och artificiell intelligens (AI). Inom dessa områden räcker Ethernet inte till sett till skalbarhet samt hur snabbt och i vilken utsträckning tillgänglig kapacitet kan fördelas (eng. congestion management).

Ultra ethernet 2.PNG

Fyra arbetsgrupper för de områden som tillsammans bildar Ultra Ethernet

För att gå i mål ska utveckling ske på fyra nivåer som avser både det fysiska gränssnittet, mjukvara och de mellanliggande protokollen. I samtliga fall är syftet att ta fram specifikationer som ökar prestanda, överföringskapacitet och sänker latenser. De vaga uttrycken är helt i linje med projektets tidiga stadium och mer konkret information om vad bättre prestanda innebär presenteras i framtiden. Även en produktplan för Ultra Ethernet utlovas framöver.

Klart är i alla fall att de många grundande företagen har alla förutsättningar för att enligt målet skapa ett skalbart, mångsidigt och kostnadseffektivt Ethernet-syskon. Eftersom fokus uttalat ligger på datacenter återstår det att se om delar av eller hela Ultra Ethernet i sinom tid spiller över på konsumentmarknaden.