Med djup svärta, höga kontraster och avsaknad av eftersläp har OLED-paneler många egenskaper som lockar. Bildskärmstekniken har därför mutat in en plats i både TV- och telefonvärlden, medan paneler med storlekar i detta mellanrum nu också letat sig in i datorvärlden på allvar. Det senare har särskilt fått fart sedan LG Displays OLED-tillverkning fått en konkurrent i rivalen Samsung.

Tidigare har Samsung primärt fokuserat på LCD-paneler med kvantprickar, QLED, och som en del i satsningen påpekat OLED-teknikens stora svaghet – inbränningar. Dessa kan uppstå när statiska element visas på en OLED-skärm, element som sedan dröjer sig kvar när bilden är en annan. Med åren har OLED-bestyckade enheter försetts med olika lösningar för att minska detta problem avsevärt, men nu påminner LG Displays Samsung om att sten i glashus är en dålig idé.

Det är Forbes som rapporterar om att LG Displays i slutet av februari stöpte om en digital pressträff till ett forum för att betala tillbaka Samsungs gamla OLED-kritik. På agendan hamnade därför Samsungs QD-OLED-paneler, som enligt LG Displays löper större risk att drabbas av inbränningar än företagets alternativ. Som grund för påståendet användes bilder och testresultat från recensioner hos välrenommerade Rtings. I en kommentar till Techpowerup förklarar Rtings att de inte haft någon kontakt med LG Displays, som således hämtat underlaget direkt från sajten.

We didn't send any information to LG Display. We published our two-month data and pictures in two waves on February 6th and 16th. It appears LG took these images from our reviews when they were released publicly.

Further to that point, LG Display also did not reach out to us prior to their press call where they referenced our test and images.– Rtings, via Techpowerup

Bilderna visar spår av inbränning för QD-OLED-bestyckade Sony A95K och Samsungs S95B, medan Rtings-bilder av LG:s C2- och G2-modeller klarar sig utan. LG Displays menar att den egna WOLED-tekniken, där en extra vit subpixel hjälper till att höja ljusstyrkan, är en mer skonsam lösning än Samsungs QD-OLED. Att Samsungs flitigt påpekat att det vita inslaget ger en mindre korrekt bild är dock något LG Displays utelämnar i den något oväntade avhyvlingen.

Forbes skriver att LG Display kände sig färdiga med pressträffen när den Samsung-riktade kritiken var presenterad. Det återstår att se om paneltillverkaren nu sparkat igång en fejd med OLED-rivalen och om denne står redo att svara med LG-svagheter. Klart är i alla fall att OLED-utvecklingen går framåt och att inbränning i praktiken är ett mycket litet problem vid normal användning.

Läs mer om OLED: