Tekniken 2022

Alla TV-apparater använder lysdioder, LED. Detta antingen som en LCD-TV med en LCD-panel och LED i bakgrundsbelysningen, eller som Organisk LED, OLED. Där alstrar varje pixel sitt eget ljus. Lysdioderna finns alltså alltid där i någon form. Därför är det helt meningslöst att prata om "LED-TV" när man egentligen menar LCD-TV, men gamla (o)vanor dör sällan.

Mer läsning: På djupet om tekniken

Skillnader och termer beskrivna på en exakt nivå finns i en egen och utförlig artikel som går på djupet om de aktuella typerna av skärmteknik. Allt från LCD till OLED och däremellan, inklusive den eviga diskussionen om inbränningar på OLED. Alla beskrivningar i den här texten är endast en begränsad del av vad den artikeln beskriver.

Tekniken i skärmar och TV

I produktväg går det att titta på paneltyp och om det är OLED hamnar TV-apparaten i toppklassen. LCD-TV kan däremot vara allt i från den allra sämsta bottenskrapet till helt makalösa toppklassmodeller. En LCD kan alltså vara precis hur bra eller precis hur dålig som helst, medan OLED istället innebär en hög och tämligen specifik kvalitetsnivå.

teknik_mini-LED.jpg

TCL menar att de får ned avståndet mellan LCD-panel och lysdioder till 5 mm tack vare mini-LED

Detta går att säga eftersom det för konsument-TV i praktiken endast finns en tillverkare av OLED-paneler – LG Displays. Först 2022 kom äntligen ett alternativ, Samsung Displays QD-OLED, där tekniken endast existerar i de två modellerna Samsung S95B och Sony A95K. En LCD-panel kan däremot ha någon av dussintals kombinationer av olika tillverkare från olika fabrikslinjer som alla spottar ur sig alla möjliga panelmodeller, med väldigt olika egenskaper och högst varierande kvalitet.

Några snabba om TV-tekniken 2022:

  • OLED är WOLED (Fyra vita OLED-subpixlar med RGB-filter samt en vit subpixel), förutom de två undantagen Samsung S95B och Sony A95K vilka använder QD-OLED (tre blåa OLED-subpixlar med QD-omvandling till grönt och rött)

  • QD-OLED är marginellt bättre än WOLED i nuvarande form

  • LCD är antingen VA- eller IPS-teknik i någon form

  • Alla LCD med mini-LED använder FALD i någon form år 2022

  • Det finns enklare toppklass som använder FALD utan mini-LED, främst Sony X90-serien och Samsung Q80B

  • Basklassen blandar VA- och IPS-paneler hej vilt. Ofta är det sak samma då kvaliteten är så enkel. Båda teknikerna visar problem med vinklar och skuggtoner

  • Generellt är LCD-panelerna sämre i storlekar under 55 tum

  • Utbudet under 42 tum är så gott som obefintligt när vi talar om bildkvalitet

Mini-LED och FALD på LCD-toppmodeller

De bättre LCD-modellerna använder FALD, Full Array Local Dimming, med zonbaserad kontroll av bilden. De bästa LCD-modellerna har mini-LED som är en modernare form av lysdioder vilket öppnar för bättre egenskaper runt kontrastförhållande, ljusstyrka och färgåtergivning. Enklare modeller, alltså majoriteten av LCD-utbudet, har inget av detta utan är begränsade av en fast uppsättning lysdioder.

QLED säger ingenting om kvalitet

Notera att "QLED" så som det används kring TV-apparater inte säger något om kvaliteten på produkten. QLED-teknik kan vara allt från senaste toppklassmodellerna till en basklassmodell som inte är så mycket bättre än någon annan TV i basklassen. Det finns tillverkare som har identisk eller snarlik teknik men inte använder QLED-begreppet. I synnerhet Sony och LG.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kr, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.