År 2019 avslöjade Computer Sweden en av de största fadäserna i svensk IT-säkerhetshistoria. Miljontals ljudfiler innehållande samtal till 1177 Vårdguiden låg nämligen publikt tillgängliga. Ansvarig för underleverantören Medhelp förklarade händelsen med att "någon stoppat in en internetsladd i hårddisken", men lugnade också med att en "speciell kommandorörelse och slinka in bakvägen" förhindrade gemene man från att komma åt de känsliga uppgifterna.

Detta knep var i själva verket en webbläsare och en webbadress, varför teknikkunniga med all rätt gjorde sig lustiga över förklaringarna. Allvaret i situationen var dock stort och detta intygas nu när förvaltningsrättens domar mot sjukvårdsföretaget Medhelp samt region Stockholm och Värmland faller. Dagens Nyheter skriver att Medhelp döms att betala 8,8 miljoner kronor för en otillräcklig säkerhetsnivå.

Vidare utpekas företaget Voice som medansvarigt för den bristfälliga säkerheten och för detta landar notan på 500 000 kronor. Därtill blir Region Stockholm och Värmland skyldiga att betala 500 000 respektive 250 000 kronor, eftersom 1177 Vårdguiden-inringare inte fått tillräcklig information om hur personuppgifterna lagras – utan skydd på en publik server.

SVT understryker att de nu aktuella domarna kommer efter ett överklagande från företag och regioner, där både Medhelp och Voice kommer undan med lägre straffavgifter. Inledningsvis rörde det sig om 12 miljoner kronor, ett totalbelopp som nu stannar på strax över 9. Det parallella mål där Computer Sweden anmäldes för dataintrång till följd av upptäckten är sedan länge nedlagt, men det återstår om även de nya bötessummorna överklagas.