Lagerhyllorna börjar sakta men säkert att fyllas med grafikkort från både Nvidia och AMD, samtidigt som priserna sjunker från de astronomiska nivåerna som hängt med sedan strax efter lanseringarna. Radeon RX 6000- och Geforce RTX 3000-serierna har dock nära två år på nacken och de efterföljande generationerna är inte alltför avlägsna, något som reflekteras i rykten och inofficiella uppgifter som haglar tätt.

Den kommande toppmodellen i Geforce RTX 4000-serien "Ada Lovelace" har kanske fått mest tid i rampljuset, till följd av uppgifter som pekar mot effektuttag på upp till 600 watt – ett rejält kliv upp från redan törstiga RTX 3090 Ti. Nu meddelar Twitter-profilen "kopite7kimi" att vissa saker istället ser ut att bestå när RTX 3000 blir RTX 4000, närmare bestämt PCI Express 4.0-protokollet.

Med de nu aktuella grafikkorten blev detta standard, och sedan mer än ett år tillbaka har plattformar från AMD och Intel PCI Express 4.0-stöd. Med Intels Core 12000-serie "Alder Lake" och AMD:s framtida Ryzen-familj med sockel AM5 är det däremot PCI Express 5.0 som står på menyn, ett skifte som innebär dubblerad bandbredd. I praktiken är det på lagringsfronten detta gör störst skillnad och så blir alltså fallet även med nästa generations Nvidia-grafikkort – om ryktet stämmer.

Tester visar att prestandaskillnaden med ett PCI Express 4.0-kompatibelt grafikkort anslutet till en äldre PCI Express 3.0-plattform är försumbar, eftersom den tillgängliga bandbredden inte nyttjas till fullo. Det finns dock undantag som i fallet med AMD:s Radeon RX 6500 XT, ett grafikkort som endast är bestyckat med fyra PCI Express-banor för kommunikation.

Med en äldre standard hos grafikkortet bör prestandaförlusten vara obefintlig tillsammans med en PCI Express 5.0-baserad plattform, men det återstår att se om PCI Express 3.0 fortsatt håller måttet. Avslutningsvis kan tilläggas att uppgifterna om PCI Express 5.0-avsaknad också kan vara felaktiga, där nylanserade beräkningskorten enligt "Hopper"-arkitekturen är ett färskt exempel där Nvidia omfamnar nyheten.