Samsung

Samsung 2021 är stora och ljusstarka

Samsung är den tillverkare som för 2021 flyttade över tillverkningen till andra än fabriker än de egna. Men de utvecklar och för fortfarande fram sina modeller med nya funktioner och teknik. Bara att någon annan står för tillverkningen. Detta har dock gett oss lite oväntade modeller i 2021-utbudet där IPS-teknik i form av ADS-paneler, Advanced Super Dimension Switch, som just det patentet så där blygsamt kallas.

Quantum Matrix Technology är namnet på Samsungs mini-LED-lösning som också kallas för Neo QLED i modellnamnet. Neo QLED-modeller heter då QN-någonting i betecknignen, medan mer traditionella modeller med traditionella lysdioder av QLED-sorten kallas enbart Q-någonting.

Detta går helt i linje med det som blivit Samsungs signum med väldigt ljusstarka apparater och framför allt stora apparater. Så gott som alla modeller finns som 85 tummare eller motsvarande. Även ned mot mellanklassens Q-modeller behåller man en ganska hög ljusstyrka. Fast just QN-modellerna är de som kan lysa på en god bit över 1000 nits.

Precis som tidigare år finns det ingen inneboende kvalitetsstämpel med QLED-begreppet då det för 2021 omfattar de allra bästa modellerna hela vägen ned till små och bleka Full HD-modeller (Q50A) vilka inte har i närheten av färgomfånget, ljusstyrkan eller kontrasten hos toppmodellerna.

Och ja, om du måste fråga: Micro-LED är endast aktuellt om du låter bli att köpa en ny Porsche i år. Så som det alltid varit med den typen av teknik de senaste tio åren.

Samsung_grafik.jpg

Virriga beteckningar härjar på prislistorna
Notera att för 2021 är Samsung modellbeteckningar onödigt komplicerade. Till exempel förekommer modellen QN85A med följande beteckningar:

  • QE65QN85AATXXC

  • QE65QN85AATXXH

  • QE65QN85AATXXU

Modellen med bokstaven C i sista bokstaven är den som normalt säljs på svenska marknaden. Övriga modeller från andra försäljningsområden. Det är samma apparater i fråga men kan eventuellt skilja sig på kosmetiska val likt exakt färg på stativet och liknande.

Väl genomförda spellägen hos Samsung

Spelläget hos Samsung är likt hos LG sedan länge optimerat för låg latens och detta gäller alla modeller ned till de enklaste AU-modellerna.

  • 60 Hz-signal: ≈10–15 ms

  • 120 Hz-signal ≈6–8 ms

  • Spelläge med interpolering: +20 ms

  • Utanför spelläge: ≈100 ms

Samsungs modeller är också bekräftade för 1440p-signal. Samsung har ett utförligt spelläge med en rad olika funktioner. Till exempel att du kan interpolera i spelläget – med hyfsat låg latens – samt funktioner för Black Frame Insertion för eftersläpsreducering.

För VRR har Samsung har främst arbetat med AMD sedan ett par år tillbaka och har AMD Freesync-märkning på de flesta modeller, typiskt då Q-modellerna ned till Q7-modellerna. Eftersom vem som helst kan få en Freesync-logotyp på sin TV oavsett hur kass den än är för VRR så har Samsungs långa erfarenhet betalat sig i slutändan. Det är bekräftat att VRR fungerar med Samsungs TV-apparater även om det ska sägas att det periodiskt också har rapporterats om problem.

Ljudlimpan följer med i symfoni

OTS, Object Tracking Sound är Samsungs finess att ljudet följer en rörelse i bilden. Den funktionen finns på alla toppmodeller i sin mer avancerade form. Alla Q-modeller för 2021 tycks ha funktionen i varierande grad från Pro till Lite. Dessa modeller har även Q-Symphony vilket är Samsung namn för att du med Samsungs Q-Symphony-soundbarer kan få TV:n och ljudlimpan att arbeta tillsammans.

9-serien på toppen på alla sätt

QN95A och QN90A är i grunden samma modell där QN95A använder One Connect-lösningen där elektroniken samlas i en separat låda och dras med en lång kabel (utbytbar) till själva panelen. QN90A har alla kontakter och elektronik inbyggt som vanligt i TV:n.

En tänkbart viktig skillnad är att One Connect-boxen till QN95A hanterar 4K/120 och FRL-kapacitet på alla fyra HDMI-anslutningar. QN90A-modellen ger endast FRL och 4K/120 på en enda HDMI-anslutning, den fjärde.

QN90A förekommer även som QN91A (Elon-kedjor), QN92A (Media Markt) och QN93A (El-Giganten) där skillnaden främst handlar att stora kedjor vill ha egna beteckningar för att försvåra prisjämförelser. Det kan förekomma kosmetiska skillnader likt färgen på lister och stativ. Även QN94A förekommer internationellt, men inte på svenska prislistor.

Dessa modeller ersätter Q95T och Q90T från 2020 och skiljer sig främst på att de använder mini-LED-baserad FALD. Local-dimming-funktionen är därför effektivare utformad. Ljusstyrkan är mycket hög och kan nå långt över 1 000 nits kontinuerlig i både SDR och HDR. Även själva TV:n är tunnare och mindre än 3 cm tjock.

Paneltypen är VA och har därför ett högre kontrastförhållande. Kombinationen av mini-LED-FALD och VA-panel minskar därför synliga effekter av ”blooming” med lysande glorior runt ljusa objekt på mörk bakgrund. Samsungs FALD är dock fortfarande rätt aggressiv på så sätt att den dämpar mörka bilder tydligt och det märks hur ljusnivåerna skiftar. Mycket är en inställningsfråga där ”Låg”-läget som regel är lugnare men också sämre på ett enhetligt kontrastintryck.

Samsung använder Ultra Viewing Angle-filtret på dessa QN9-modellerna där ett filter ger större spridning av ljuset för bredare betraktningsvinklar än vad VA-teknik normalt medger. Detta filter har en nackdel i reflektioner där direkta reflexer kan leda till regnbågsmönster i reflektionen.

Notera att det i Nordamerika säljs 43- och 98-tumsversioner av QN9-modellerna. I skrivande stund listas inga sådana modeller i svenska butiker. Den nordamerikanska 43-tummaren använder en 60 Hz-panel och har därför sämre spelegenskaper.

Notera att QN90A även säljs som 50-tummare. Tidigare år har Samsung haft en tydlig gräns på 55-tum och uppåt för 120 Hz-paneler. Det är oklart om detta även gäller QN90A-modellen.

8K-modellerna har 4K/120 på alla HDMI

QN900A, QN800A och QN750A (QN700A) är 8K-modellerna där QN900A i stort svarar mot QN95A-modellen fast då med 8K-panel. QN800A har lägre specificerad ljusstyrka, något mindre färgomfång och något enklare ljudsystem men i övrigt samma.

Samsung 8K-modeller har fyra stycken HDMI-ingångar kapabel till FRL och 4K/120-signal på sin One Connect-box. Övriga 2021-modeller i Q-serien med anslutningarna inbyggda i TV:n har endast har en ensam 4K/120-kapabel ingång.

QN750A är en modell det inte finns lika mycket information om, utan det troliga är att den följer mönstret från 2020-modellen Q700T och därför är en 60 Hz-variant (och därmed sämre spelstöd) av Q800A-modellen. Modellen kan också kallas för QN700A beroende på vilken försäljningsregion den kommer ifrån.

Alla Samsung 8K-modeller har en slimmad monolitisk design kallad ”Infinity” med tunn ram samt One Connect-boxen. Boxen kan monteras på baksidan av stativet på 2021-modellerna. Reflexfiltret är Samsungs toppfilter med Ultra Viewing Angle-filtret för bredare betraktningsvinklar men också risk för regnbågseffekter. Kosmetiskt har de olika modellerna olika färgtoner på stativ och lister.

Överlag pekar det mesta på att 8K-modellerna inte är lika ljusstarka eller lika kontrastrika som motsvarande QN9-modell med 4K-panel. Däremot har de på pappret fler FALD-zoner än 4K-modellerna vilket kan minska blooming. Poängerna med 8K-modellerna är annars främst designen, att fyra HDMI-anslutningar har 4K/120-kapacitet samt förstås 8K-panelen för den som söker just 8K.

8-serien är oväntad med IPS-teknik

QN85A är toppklassnivå steget under QN90A-modellen. QN85A använder en ADS-panel vilket är ännu ett av de olika IPS-varianterna som finns. Det vill säga att det funktionellt är IPS-teknik med generösare betraktningsvinklar men lägre grundkontrast i panelen.

Denna lägre kontrast kommer till stor del påverkas av den mini-LED-FALD som används i TV:n. Tack vare mini-LED är modellen också ljusstark, kring 1 000 nits. IPS-teknik med låg panelkontrast tillsammans med hög ljusstyrka innebär dock att fenomen som blooming med glorior riskerar att bli ännu mer framträdande. Detta leder till att de flesta tester pekar ut som QN85A som det klart sämre alternativet jämfört med QN9-modeller och 8K-modellerna när det kommer till bildkvalitet och hur kontrastrik bild hanteras.

Spelegenskaperna från Q9N-modellerna behålls däremot. Det är endast hos HDMI port 4 som 4K/120 är möjligt.

QN85A har antagligen ett annat reflexfilter som inte ger den regnbågseffekt som modellerna med Ultra Viewing Angle-filtret ger. Troligtvis använder 85-tums QN85A istället en VA-panel med Samsungs Ultra Viewing Angle-filtret. En rimlig slutsats av detta är att 85QN85A skiljer sig från 85-tums QN9-modeller genom att ha lägre ljusstyrka.

Q80A fortsätter med IPS-teknik

Stegen ned till enklare toppklass och gränsfall mellanklass är som tidigare år Q80A-serien där det som namnet antyder inte längre finns något ”Neo” och därmed ingen mini-LED-FALD. Paneltekniken behålls med ADS-paneler (förutom troligtvis 50 och 85 tum) där en traditionell FALD ihop med låg panelkontrast tenderar att ge en mer ojämn kontrast över hela panelen och tydligare blooming.

Q80A har även ett enklare reflexfilter som inte dämpar rummet lika mycket som hos QN-modellerna. Även ljusstyrkan är lägre men fortfarande en god HDR-förmåga med runt 700 nits och förhållandevis stort färgomfång.

Q80A är därför mycket lik den europeiska Q80T-modellen från 2020 med skillnaden på ADS-panelen hos 2021-modellen ger bättre vinklar men sämre kontrastupplevelse. Modellen behåller spelegenskaperna, 4K/120-kapacitet (fortsatt endast på HDMI port 4) från de bättre QN-modellerna. Men är i alla övriga hänseenden det sämre alternativet.

50-tummaren och 85-tummaren har till synes VA-paneler och därmed egenskaper som mer påminner om Q80T-modellen från 2020. Högre kontrast men sämre vinklar. Det är oklart ifall 50-tumsmodellen använder en 120 Hz-panel.

En klassisk konkurrent till denna modell är Sony X90–X94J som är snarlik i funktion och specar. Sonyn använder istället VA-paneler.

Q70A är mellanmodellen som behåller 4K/120

Q70A-modellen (kallas Q75A samt Q77A i vissa butiker) går jämfört med Q80A-modellen tillbaka till VA-paneler men då utan FALD-funktion. Högsta ljusstyrka är lägre, kring 500 nits medan färgomfång behålls. Snarlikt reflexfilter som hos Q80A. Samma spelegenskaper och 120 Hz-paneler med 4K/120 på en enda HDMI-ingång.

Modellen använder VA-panel vilket innebär sämre vinklar men mycket högre panelkontrast. Detta kan göra att Q70A ger bättre kontrastupplevelse i ett mörkt rum jämfört med Q80A trots att Q70A saknar FALD.

Samsungs Lifestyle-produkter för 2021

The Frame 2021, LS03A, är Samsungs mest kända ”inte bara en TV”-produkt och det är tekniskt jämförbart med Q70A-modellerna. Poängen med produkten är att den ser ut som en tavla och ansluter via One-connect-lösningen. Till systemet kan man prenumerera på konst och TV:n kan lysa i ett lågenergiläge för att smälta in i rummet som just en tavla.

Modellen har spelegenskaper och 120 Hz-panel i storleken 55 tum och uppåt. Mindre storlekar använder 60 Hz-paneler. The Frame använder en annan sorts One Connect-box och ger därför en enda 4K/120-anslutning.

The Terrace, The Serif och The Sero är Samsungs olika life style-produkter som i första hand vänder sig en användarskara där avancerade spel är sekundärt The Serif motsvarar Q60A rent tekniskt och The Terrace avsedd för utomhusbruk på en altan eller liknande motsvarar tekniskt en mycket ljusstark 2020 års Q90T-modell.

Ned på de enklare modellerna

Q60A (kallas även Q65A, Q67A samt Q68A i olika butiker) är enklaste modellen med ”QLED”-beteckningen. Du förlorar 120 Hz-panelerna och mer avancerade spelfunktioner. Ljusstyrkan är något lägre, kring 400 nits. Det rapporteras om IPS-teknik i panelerna på 43 tum och VA-paneler på 50 tum och uppåt.

Q60A-modellen är typiskt en sådan enkel mellanklassmodell som klassar in som ”bättre än det sämre” men utan att erbjuda några enskilda särskilda eller tydliga fördelar som gör den mer än någon annan jämförbar modell.

Basmodellerna

Q50A är en 32-tums Full HD-modell. Fortfarande QLED-beteckningen och enligt Samsungs beteckningar samma färgomfång om Q60A. Oklart om ljusstyrkan är densamma. Oklar vilken panelteknik det rör sig om. Generellt är 32-tums full HD-paneler av en äldre tillverkning.

Längst ned på basmodellerna har vi AU-serien som kallas för ”Crystal LED”. Borta är färgomfånget och ljusstyrkan. Skillnaden mellan modeller handlar främst om stativen och färgen stativet och ramen. Samma modell kan ha olika beteckningar beroende på butik. Detta är enkla modeller med mindre färgomfång och lägre ljusstyrka, 250–300 nits, vilket också gör dem tämligen meningslösa för HDR.

Största skillnaden är att AU9-modellerna har ett centralt placerat stativ där AU8 använder stativfötter. I övrigt är det färgen på ramen som avgör. AU9085 har vit ram och vitt stativ i 43 och 50 tum. AU7-serien kommer helt i plast.

AU-serien är i stort en förlängning av föregående års TU-serie med i grunden samma förutsättningar.

2020-utbudet är nästan samma lika

Tar man beteckningarna för 2020-utbudet med bokstaven T kan man jämföra med motsvarande 2021-modell. Q90T motsvarar då QN90A och det är ganska lika varandra. Undantaget är då Q8-modellerna som för 2021 använder IPS-teknik och där QN85A är en ljusstark variant som inte riktigt har någon motsvarighet. Spelfunktionerna är snarlika och apparaterna beter sig annars snarlikt. I den mån du finner 2020-modeller fortfarande är de ofta väldigt förmånligt prissatta för vad som är ungefär samma prestanda.