Sommaren 2019 gick AMD ut med att de licensierat ut sin då kommande grafikarkitektur RDNA till Samsung, som skulle integrera den i sina framtida Exynos-systemkretsar för mobiltelefoner. När AMD:s VD Lisa Su höll låda på Computex 2021 meddelade hon att den första frukten av samarbetet är nära förestående.

Nästkommande "High Performance" Samsung Exynos blir först ut med att använda en grafikarkitektur från AMD och för första gången bekräftas också att det blir generation två av RDNA – RDNA 2. Det är samma grafikarkitektur som ligger till grund för AMD:s senaste Radeon RX 6000-serie av grafikkort och systemkretsarna som huserar i Microsoft Xbox Series S/X och Sony Playstation 5.

Exakt vad som menas med nästa "High Performance"-systemkrets går att tolka på två sätt. Det ena är att den lanseras redan under hösten, då Samsung traditionellt släpper en smått uppdaterad variant av Samsung Exynos som letat sig in i årets Galaxy S-telefoner. Den upphottade varianten brukar då användas i årets Galaxy Note.

► Läs alla artiklar från #computex-2021

Då integrationen av en ny grafikdel är en betydande uppdatering är det andra mer troliga alternativet att systemkretsen som avses är 2022 års Exynos för Samsung Galaxy S22.

Läs mer om Samsung Exynos med RDNA 2: