Game Setting-menyn

Game Settings rymmer flera grundläggande och viktiga inställningar för just spelande. Här ställer du det grundläggande bildläget, Game Mode, samt overdrive-inställningarna för att påverka eftersläp. Därför finns här mycket att beskriva.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Game Mode (Spelläge)

Detta är då det som generellt kallas för bildlägen och i andra sammanhang går under begrepp som ”Picture mode”. Det rör sig alltså om ett läge som påverkar bilden på flera olika sätt. Det är alltså flera andra reglage som påverkas av hur du ändrar detta läge och detta kan därför ses som lite godtyckliga alternativ.

AOC_menyguide_intro.jpg

Knapparna 1,2 och 3 går direkt till Gamer-lägena.

För AG322QC4 är det tre stycken Gamer-lägen (Gamer 1, Gamer 2, Gamer 3) samt Racing, RTS och FPS utöver Off-läget. Gemensamt är att alla lägen förutom Off-läget överdriver bilden med en kombination av starkare färger och skärpefilter som adderar kantskuggor. Ifall du söker en neutral inställning för att återge bilden som den är skapad, är det Off-läget som är det rätta valet.

Observera att valet av Game Mode-läge kommer att låsa vissa inställningar och öppna andra inställningar. När du växlar Game Mode-läge kan också andra inställningar påverkas. Hos AG322QC4 når du också Game Mode-menyn på direkten genom att dra joystick-knappen åt vänster.

Rekommenderad testbild för Game Mode

Egentligen vad som helst där du känner att du kan vara subjektiv med vad som passar dig och ditt spelande. Till exempel spelet du spelar just nu. Off-läget är och förblir det läge som påverkar bilden med minst godtycke.

Shadow Control (Skuggkontroll)

Reglaget används för att skjuta hela det dynamiska omfånget mot svart (lägre värde) eller vitt (högre värde). Syftet är främst att göra skuggtoner tydligare så att det blir lättare att se genom mörka delar i spel. För att återge bilden som den är skapad ska Shadow Control-reglaget stå på 50.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Reglaget går från 0 till 100 i steg om 10 där 50 är normalt. 0 ger en väldigt mörk bild och 100 ger en bild som är väldigt grå och matt. Reglaget på 40 ger en bild som klipper nivåer, så kallad ”black crush” där alla skuggtoner blir samma svart. Ju lägre du ställer reglaget, desto ljusare toner trycks ned i svart.

Normalt finns ingen vits med detta men syftet kan vara att ge tillbaka lite svärta och kontrast till en bild som är för ljus. Dock är det som regel bättre att åtgärda den för ljusa bilden i källan än att göra skärmen för mörk.

Reglaget på 60 har den omvända effekten och lyfter ljusnivåerna i skuggtoner, inklusive svart. Då blir kontrastförhållande sämre, svart upplevs som gråare och hela bilden mer matt. Men det kan också hjälpa till i specifika spel. Detta påverkar dock hur bilden tonar mot vitt och klipper nivåer.

Rekommenderad testbild Shadow Control

Idealiskt är att alla nivåer från 1 till 254 ska synas i testbilderna. 1 som en svag nyans lite ljusare än svarta bakgrunden och 254 som precis synlig som en lite mörkare nyans mot den vita bakgrunden. Om inte har information försvunnit från bilden. Tänk på att vinkeln mot en TN- eller VA-panel påverkar hur svart och skuggtoner återges och i viss mån även hur nyanser när vitt uppfattas.

AOC_menyguide_Shadow_control_guide.jpg

Fotnot: Skärmen i artikeln, AG322QC4 samt flera andra AOC-skärmar SweClockers haft tillgång till återger alla nivåer korrekt med Shadow Control på 50.

Game Color (Spelfärg)

Detta reglage påminner om Shadow Control men påverkar istället färgernas mättnad och intensitet, alltså hur starkt en färg lyser. Reglaget går från 0 till 20. För att återge bilden som den är skapad ska Game Color-reglaget stå på 10. Sänker vi reglaget minskar vi mättnaden i färgen vilket är hur ”ren” färgen är. Reglaget på 0 ger då en svartvit bild eftersom skärmen blandar in alla färger lika starkt.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Ökar vi reglaget över 10 kommer alla färger förskjutas mot en mer mättad och ljusare nyans. Detta ger mer färg åt redan bleka bilder men förskjuter också hela skalan så att nivåerna klipper. Det som ska vara olika nyanser av starkt rött blir nu till samma nyans av starkt rött.

Med viss måtta kan det användas ihop med olika spel som upplevs som blekare än tänkt. Glöm inte att det kan finnas andra faktorer som påverkar färgerna, till exempel vinkeln mot en TN- eller VA-panel. Men också att spelens inställningar är ställda till en blekare bild.

Rekommenderad testbild Game Color

Denna testbild visar hur färgerna tonar från svart till maximalt ljus i 32 steg. När de sista stegen får samma nyans är färgåtergivningen överstyrd.

AOC_menyguide_Game_color_guide.jpg

Dial Point (Siktpunkt)

Denna inställning placerar ett rött hårkors i mitten av skärmen, för att underlätta i spel som har dåligt hårkors eller där du av någon orsak får svårt att se var du siktar.

AOC_menyguide_dial_point_on.jpg

Dial Point: ON

AOC_menyguide_dial_point_off.jpg

Dial Point: OFF

Hos skärmen i artikeln, AG322QC4, når du denna funktion snabbt genom att dra joystick-knappen mot dig.

Overdrive (overdrive)

Overdrive är en inställning som påverkar panelens responstid, genom att höja spänningen något så att kristallerna vrider sig snabbare. Detta är ett sätt att minska eftersläp i rörelser och är ofta en viktig finess för snabba spel. Detta är sedan en avvägning mot hur bilden påverkas på andra sätt.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Hög nivå av overdrive snabbar upp vridningen men kan också få kristallerna att vrida sig mer än tänkt, vilket leder till så kallad "overshoot" och "undershoot" där bilden får mörka eller ljusa skuggor i rörelser. Låg nivå ger i sin tur mer eftersläp och därför är detta inget du kan ställa in en gång för att få det rätt, utan det måste jämföras från fall till fall.

aoc_u3477pqu_efterslap.jpg

För AOC Agon AG322QC4 är det en bedömningsfråga där de flesta är överens om att Medium-läget är det lämpliga. Detta verkar, mellan tumme och pekfinger, fungera som ett generellt råd för skärmarna. Men du måste avgöra hur du upplever effekten på just de spel du spelar.

Rekommenderad testbild för Overdrive

Det klassiska testufot ger svar på hur rörelser påverkas av overdrive-inställningen, men den ultimata inställningen är att titta på de spel du spelar och hur du upplever effekten.

Low input lag (Låg in.fördröj.)

On-läget innebär att skärmen stänger av vissa funktioner för att minska latens, fördröjning av signalen. Detta är positivt för spelande.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Nackdelen är att läget kan stänga av vissa funktioner i skärmen som har synbar effekt. Detta brukar dock inte vara sådana som påverkar spelande eller är intressant för spel. Exempel på sådana funktioner är till exempel strömspararfunktioner och automatisk justering av skärmens ljusstyrka.

Exakt effekt varierar från modell till modell. I fallet med AG322QC4 kan vi inte finna någon anledning till att stänga av denna funktion. Alltså att ON-läget är det som bör användas.

Frame Counter (FPS-räknare)

Lägger till en FPS-räknare i valfritt hörn av skärmen. Denna rapporterar då den frekvens som panelen kör i enheten hertz (Hz). Den rapporterar inte antalet bildrutor per sekund (FPS) som spelen renderas i, förutom när du använder adaptiv synk (Freesync eller G-Sync) då panelen anpassar sin frekvens efter spelets renderingsfrekvens.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Ett typexempel på en sådan skillnad kan vara att du har en skärm som klarar 144 Hz och renderar spelet mellan 200 och 300 bildrutor per sekund. Ett annat exempel är när grafikkortet endast orkar köra 50 till 70 FPS. Då kommer räknaren visa 144 Hz eftersom det är den frekvens (Hz) panelen arbetar i. Vill du veta vad spelet arbetar i för renderingsfrekvens (FPS) behöver du komplettera med spelets egen mätare eller fristående mätare som exempelvis Fraps.

AOC_menyguide_frame_counter_freesync_on.jpg

När FPS-räknare är på med Freesync aktiverat följer LCD-panelen med renderingsfrekvensen.

AOC_menyguide_frame_counter_freesync_off.jpg

Är Freesync avstängt visas endast panelfrekvensen. Spelets renderingsfrekvens är något annat.

Använder du Freesync eller G-Sync kommer skärmen att växla om så att spelets renderingsfrekvens och panelens uppdateringsfrekvens matchar, vilket är själva poängen med adaptiv synkronisering. Detta gäller så länge som spelet är inom skärmens synkroniseringsomfång. Frekvensomfånget ser du genom att hålla muspekaren över Freesync-rutan i AMD:s drivrutin, Radeon-inställningarna. Den är i sin tur enklast att nå genom att högerklicka direkt på skrivbordet i Windows.

aoc-freesync-intervall.png

Ytterligare ett syfte med Frame Counter-funktionen är att snabbt och direkt stämma av att skärmen verkligen kör den önskade frekvensen, exempelvis 144 Hz. Sådant kan variera med en del spel, som i fullskärmsläge ändrar frekvensen till något annat. Detta är då en lämplig funktion för att dubbelkontrollera vad som sker.

Observera att räknaren inte syns så länge du har menyn framme. Du behöver alltså backa ut ur skärmens meny för att den ska dyka upp.

AOC_menyguide_Game-Setting_menu.jpg

Volume (Volym)

Volymen på de inbyggda högtalarna, ifall dessa finns, kan också reglera ljudstyrkan på det eventuella hörlursuttaget. Skulle du inte vilja använda skärmens inbyggda högtalare styrs det med en inställning i Windows kontrollpanel över ljudenheter.