I fjol avslöjade spellegendaren Atari att de arbetade på en ny spelkonsol och kort därefter presenterades den retroosande pjäsen Atari VCS, som till utseendet påminner om klassiska Atari 2600. Fler detaljer har successivt tillkännagivits och nu kan konsolen slutligen förbokas genom crowdfunding-plattformen Indiegogo.

Atari VCS kommer i två utföranden med suffixen "Onyx" respektive "Collector's Edition". Bortsett från priset särskiljer främst det yttre de båda varianterna, där sistnämnda levereras med frontpanel i trä, en joystick och en ett äkthetsintyg. Onyx-modellen har istället en svart front och kan köpas utan styrdon.

Hårdvarumässigt är retrokonsolen baserad på en strömsnål processor ur AMD:s APU-familj Bristol Ridge, där grafikdelen tillhör Radeon R7-serien. Primärminnet utgörs av 4 GB DDR4 och en 32 GB stor eMMC-enhet står för lagringsutrymmet. Detta kan även utökas genom molnlagring, USB-anslutna enheter alternativt genom den inbyggda Micro SD-minneskortläsaren.

När det kommer till anslutningsmöjligheter finns Gigabit Ethernet samt fyra stycken USB 3.0-anslutningar och trådlöst gäller Wifi och Bluetooth 5.0. Därtill finns en HDMI-anslutning och stöd för 4K-upplösning, som ackompanjeras av inbyggda mikrofoner för röststyrning av det Linux-baserade operativsystemet.

Spelkonsolens yttre är tillverkat i metall och plast och mäter in på 368 × 135 × 40 mm med en vikt på cirka 1,35 kg. Det inbyggda spelbiblioteket består av över 100 titlar och kan utökas med egna program och spel. För den som önskar kan temariktig joystick och handkontroll köpas för 320 respektive 540 kronor inklusive moms, men även andra handkontroller samt mus och tangentbord stöds.

Atari VCS Onyx exklusive styrdon kostar motsvarande 2 200 kronor inklusive moms och den begränsade upplagan av "Collector's Edition" kostar 3 000 kronor inklusive moms. Indiegogo-kampanjen pågår till slutet av juni 2018 och produkterna väntas levereras i juli 2019.