Eftersläp och latens

Latenstiderna hos PG258Q är som väntat låg, under 10 ms, där vi kan ana att vi ligger någon millisekund efter CRT-skärmen. Sedan tar det ett par millisekunder för kristallerna att vrida sig men i alla praktiska hänseenden är det ungefär så minimala latenstider det går att få med LCD-teknik.

asus_pg258q_respons_ulmb.jpg

Minimala eftersläp vid 240 Hz. Så gott som borta med ULMB

De synliga eftersläpen är milda, mycket milda rent av och det som påverkar mest är som väntat uppdateringsfrekvensen. Ju lägre frekvens du kör skärmen i, desto synligare blir släpen. Nu finns det sällan någon anledning till att köra skärmen i långsammare frekvens än dess maximala. Skulle du tvingas sänka till frekvenser som 120 eller 144 Hz är PG258Q inte sämre än någon annan gamingskärm.

OD: Normal lär bli valet

Menyerna har ett OD-reglage för att påverka panelens overdrive och den står i Normal-läget som är det mest balanserade. Off-läget ger synligare släp och Extreme-läget ger istället tydliga skuggor och konturer i grafiken.

Detta beteende är ännu en sak vi sett från tidigare G-Sync-skärmar. G-Sync-modulen reglerar panelen och sköter overdrive. Där har funktionen trimmats in efter hur panelen beter sig och väldigt ofta blir det ett bra resultat direkt ur kartong.

asus_pg258q_respons_overdrive.jpg

Overdrive-reglaget ställt på OD: Normal torde bli förstahandsvalet.

Jämfört med tidigare testade Benq Zowie XL2540 har Asus PG258Q skarpare rörelser. Skillnaden går att fånga på bild men i praktiken ska det mycket till för att märkas. Vet du med dig att du är väldigt känslig för eftersläp? Då har Asus PG258Q ett övertag.

Mycket effektiv eftersläpsreducering

Jämförelsen fortsätter, för där Zowie-skärmen svek eller nästan svek oss var med eftersläpsreducering som ligger dold och icke-officiellt i servicemenyn. Hos Asus PG258Q och dess egenskap som G-Sync-skärm finns eftersläpsreduceringen ULMB, Ultra Low Motion Blur, inbyggd.

Denna kan aktiveras när du kör 100, 120 eller 144 Hz och har en drastisk effekt på eftersläpsnivån. Särskilt jämfört med 144 Hz vanlig drift och även klart skarpare jämfört med 240 Hz-drift.

asus_pg258q_respons_jmfr_zowie.jpg

Zowie-skärmens inofficiella eftersläpsreducering kan arbeta i högre frekvenser än 144 Hz. Fast den är inte lika effektiv som ULMB-funktionen hur vi än vänder på det. Nöjer du dig med 144 Hz och vill minimera eftersläp är därför Asus PG258Q det vassare valet. Här skulle vi till med kunna säga att PG258Q i 144 Hz med ULMB är den absolut skarpaste skärm vi sett i fråga om att hålla eftersläpen borta.

ULMB Pulse Width-reglaget ökar nedsläckningsperioden och detta gör bilden mörkare. Det finns en viss subtil förbättring på eftersläpen mot mörk bakgrund med detta. Fast då till priset att flimmernivåerna blir tydligare.

asus_pg258q_produkt_right_transp.png

I vanlig ordning går det inte att aktivera ULMB och G-Sync samtidigt. Detta eftersom eftersläpsreducering bygger på ett modulerande av bakgrundsljuset. Med dynamiska frekvenser som adaptiv synkronisering innebär måste också bakgrundsljuset moduleras dynamiskt. Vilket antagligen är mer komplext än det låter och troligtvis inte blir särskilt angenämt. Troligtvis kommer skärmens ljusstyrka pendla eller tydlig flimra.