BIOS/UEFI

MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 9.jpeg
MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 1.jpeg
MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 2.jpeg

När vi går in i UEFI så möts vi av startskärmen, vilket är EZ Mode som standard. Går vi över till Advanced genom att trycka på F7 eller knappen längst upp får vi väldigt många fler alternativ. Gemensamt för de båda är att de har enkel och snabb åtkomst till boot-ordningen, vilken går att flytta enkelt med muspekaren. Ett klart plus för användarvänlighet.

Game Boost finns med i båda formerna av MSI:s UEFI och finns bara med en inställning på det här moderkortet, till skillnad från förra generationen. På Core i7-7700K finns inte så fasligt mycket utrymme för flera steg över standardfrekvenserna och den landar på 4,8 GHz med en enkel knapptryckning.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 3.jpeg
MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 4.jpeg

Genom att trycka på Board Explorer längst ner till höger så får vi upp en enkel men informativ sida med olika utgångar, vilka komponenter som sitter i vilka platser och annat smidigt. Det är inte så värst omfattande men helt klart en trevlig detalj som hängt med några generationer av MSI-moderkort.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 5.jpeg
MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 6.jpeg

Alternativet Hardware Control ger ett enkelt sätt för att få en tyst dator i vila men vettig kylning under användning. Det är också en stor anledning till att jag skaffade en dedikerad fläktkontroller, då det som var inbyggt i moderkortet inte räckte för att dra ner fläktarna till så lågt varvtal de klarade.

Här mäts också temperaturen i en graf som uppdateras efterhand.

MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 7.jpeg
MSI Z270 Gaming Pro Carbon UEFI 8.jpeg

Sist men inte minst så finns en del överklockningsinställningar. Skillnaden mellan standard och expert är minimala och har allting som behövs för att krama ut det sista ur processorn. Ett litet minus här är att rutan för inställningarna blir väldigt liten när den är omgiven av massa knappar och information som inte behövs just vid överklockning, såsom boot-ordningen.