Sammanfattning

Tidigare i mars anlände efterlängtade Ryzen 7 1800X och 7 1700X till testlabbet, en processorfamilj baserad på den länge efterlängtade arkitekturen Zen. Modellen som uteblev vid SweClockers första testtillfälle var den åttakärniga instegsvarianten Ryzen 7 1700, som nu också fått hårdköras i testbänken.

Ryzen_7_1700-6.jpg

I dagsläget har AMD enbart lanserat toppmodellerna Ryzen 7 arkitekturen Zen, medan Ryzen 5 och Ryzen 3 med färre antal kärnor dröjer till senare. Sett till den förstnämnda har alla modeller åtta kärnor med Simultaneous Multithreading, det enda som skiljer är klockfrekvenser, XFR-spann och TDP-värde.

På grund av detta överraskar inte prestandan i Ryzen 7 1700, vilket på det stora hela får ses som positivt. För produktivitet är modellen ett utomordentligt val för sitt pris, där den tappar är i spel vilket är en konsekvens av lägre klockfrekvenser. Att kalla Ryzen 7 1700 dålig för spel är att ta i, men det finns helt klart bättre val till samma pris om det är det huvudsakliga ändamålet.

Då Ryzen 7 1700 baseras på samma kisel som 7 1700X och 7 1800X landar den som väntat på ungefär samma nivå vid överklockning. I våra tester når modellen vad som verkar vara ett tak för Ryzen-familjen på 4,0 GHz. Äventyrliga överklockare kan därmed få samma prestanda som dess dyrare syskon, men till ett lägre pris. Jämfört mot Intel är dock överklockningspotentialen fortsatt begränsad.

Sammanfattningsvis är Ryzen 7 1700 mest prisvärd i Ryzen 7-serien och levererar prestanda motsvarande Intels Broadwell-E till en bråkdel av priset. Det här gäller produktivitetssysslor, den som prioriterar spel över allt annat bör titta närmare på exempelvis snarlikt prissatta Intel "Kaby Lake" Core i7-7700K. På det stora hela är dock Ryzen 7 1700 ett utmärkt val i klassen.

AMD Ryzen 7 1700 ger överlägsen flertrådad prestanda i sin prisklass

Fördelar

  • Mycket bra flertrådig prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Energieffektiv

  • Modern plattform

  • Mycket konkurrenskraftig prislapp

Nackdelar

  • Begränsad överklockningspotential

  • Halkar efter Intel i spelprestanda

Pris vid publicering: 3 690 kronor