Microsoft har länge försökt ta fram ett alternativ till Googles operativsystem Chrome OS, men försök som Windows RT har aldrig nått de framgångar bolaget hoppats på. Mycket tyder dock nu på att Microsoft återigen vill försöka ge Google konkurrens med ännu en ny version av Windows.

Referenser till det nya operativsystemet har återfunnits i testversioner sedan en tid tillbaka och det tros få namnet Windows 10 Cloud. Enligt Mary Jo Foley på ZDNet handlar det om en enklare version av Windows 10 vilken endast ska kunna köra UWP-applikationer som installerats via Windows Store.

Microsoft själva har inte gått ut med någon information om operativsystemet, men det handlar troligen om en billig version som är tänkt för systembyggare och utbildningar. Microsofts tidigare tillkännagivna planer om ARM-processorer till Windows 10 skulle också kunna dra nytta av detta.

Det är ännu inte känt när Microsoft planerar att lansera Windows 10 Cloud, men tidigare uppgifter talar för att detta kan komma att ske i och med Creators Update som väntas släppas i april.