Överklockning

I samband med AMD:s utrullning av Radeon RX 480 introducerar även företaget ett nytt verktyg för överklockning – Radeon Wattman. Verktyget kommer integrerat i drivrutinspaketet Radeon Software och ersätter långköraren Overdrive, som länge varit i behov av en uppfräschning.

wattman_0.png

Radeon Wattman bjuder på ett helt nytt grafiskt gränssnitt och kraftigt utökad funktionalitet i jämförelse med sin föregångare. Precis som tidigare, i och med introduktionen av Radeon Software, kan inställningar som utförs i verktyget antingen appliceras globalt eller per applikation/speltitel, vilket gör att man kan skräddarsy sin överklockning för specifika användningsområden.

wattman_4.PNG

Wattman är uppdelad i fyra paneler, där den första används för övervakning av kortet. Här presenteras värden i realtid för GPU-användning, GPU-frekvens, minnesfrekvens, temperatur och fläkthastighet. Samtidigt loggas även samtliga värden och presenteras i en förhållandevis överskådlig graf.

wattman_1.PNG

Nästa panel ger användaren kontroll över grafikprocessorns klockfrekvens och spänningsnivå. Denna påminner en del om Nvidias GPU Boost 3.0, där möjlighet finns att justera varje punkt i klocktabellen individuellt. Därtill går spänningen för varje punkt att justera upp till 1,150 V. Den som inte vill pula med frekvenskurvan kan dock fortfarande öka klockfrekvensen procentuellt, vilket justerar kurvan automatiskt efter de nya värdena.

wattman_2.PNG

Den tredje panelen i ordningen styr klockfrekvensen på kortets grafikminne. Även om gränssnittet är upplagd på ett liknande sätt som för GPU-frekvenserna, med flera olika frekvenspunkter, är det i praktiken endast möjligt att ställa denna för en punkt, tillsammans med spänningsjustering för denna.

wattman_3.PNG

Sist men inte minst har vi den fjärde fliken, där den vänstra delen kontrollerar varvtalsspannet som grafikkortets fläkt ska arbeta mellan. Den högra delen tar hand om temperaturspecifika mål, där det första reglaget är grafikprocessorns gräns innan den klockar ner sig medan det andra ställer in måltemperaturen som kylanordningen ska förhålla sig till. Det sista reglaget styr kortets strömbudget (power limit), vilket är oerhört viktigt för en lyckad överklockning.

Överklockning av Radeon RX 480

När det är dags att överklocka AMD:s senaste grafikkort Radeon RX 480 är det främst två parametrar som sätter käppar i hjulen för ökad prestanda vid frekvensökningar – strömbudget och temperaturmål. Redan ur kartong är RX 480 begränsad av sin strömbudget, vilket i praktiken sänker klockfrekvenserna när denna slås i. Lyckligtvis kan denna höjas med en enkel manöver i Wattman, vilket gör att vi kan ligga på maximal turbofrekvens under större delen av tiden.

Den andra parametern, temperaturmålet, är något som blir ett problem när strömbudgeten låses upp och klockfrekvenserna höjs. Vid leverans är kortets maximala temperaturmål innan nedklockning ställt till 90 °C, vilket är en nivå vi slår i efter en tids belastning till följd av den förhållandevis tama referenskylaren. Då denna gräns inte går att höja behöver vi istället justera fläktens varvtalskurva och tillåta denna att kliva över de 2 200 rpm som är inställda ur kartong.

rx480_oc.png

Ovan syns inställningarna vi applicerade för överklockningssessionen, vilket inkluderar att höja strömbudgeten med 50 procent samt justera det maximalt tillåtna varvtalet för fläkten till 5 200 rpm. I slutändan ger detta oss ett kort som bibehåller maximal turbofrekvens under merparten av de scenarion vi utsätter det för, även om det är nämnvärt att ljudnivån är nästintill outhärdlig när kylaren försöker hålla temperaturerna i schack.

rx480_oc_gpuz.gif

Efter en del ambitiösa frekvensökningar, med hårdkrascher som resultat, fick vi till slut nöja oss med fyra procents ökning av grafikprocessorns klockfrekvens, vilket i praktiken innebär en turbofrekvens på 1 315 MHz. Därtill höjdes grafikminnet till 8 800 MHz, en hälsosam ökning på 800 MHz.

En ökning på 4 procent av grafikprocessorns klockfrevekens kanske låter väldigt fjuttigt, men det bör nämnas att höjningen sker i samband med upplåsningen av kortets strömbudget, där bara det sistnämnda ger en märkbar prestandavinst. Därtill ger de högre minnesfrekvenserna även avtryck i den slutgiltiga prestandan, vilket kommer märkas på nästa sida i artikeln.

Sammanfattningsvis är vårt överklockningsäventyr av Radeon RX 480 föga överväldigande, men det är ännu för tidigt att dra några större slutsatser. Exemplarvariationen kan i känd stil vara stor, och därtill återstår det att se vad partnertillverkarna har kokat ihop, inte minst gällandes egna kretskort och kylare som kan hantera frekvensökningarna bättre än AMD:s referensdito.