Kylare: Be Quiet Pure Rock

För toppmodellerna i familjen Skylake skrotar Intel konceptet med medföljande standardkylare. Draget må vara en irritationsfaktor för vissa, men när det kommer till mer entusiastklassade byggen behövs oavsett kraftigare doningar.

bk009_w_h_1.jpg

För vinterdatorn 2015 satsar redaktionen åter på luftkylning. Även om slutna vattenkylningspaket klarar av att forsla bort mer värme sker detta ofta på bekostnad av högre ljudnivå, samtidigt som erfarenheten säger att traditionella luftvarianter helt enkelt är pålitligare. En kompetent modell håller generellt sett nere oväsendet, samtidigt som kapacitet finns för lättare överklockning.

I systemet hamnar Pure Rock, en prispressad tornvariant från tyska Be Quiet. Modellen stolserar med fyra värmeledningsrör kopplade till en aluminiumfläns, där en 120 mm-fläkt ur företagets Silent Wings-serie ser till att forsla luften mot datorns utblås i bakkant.

Nämnvärt är även att Be Quiet designat om moteringsanordningen jämfört med många äldre modeller. Resultatet är att kylaren faktiskt går att få på plats utan större ansträngning – ett steg upp jämfört med femarmarstekniken som krävs för till exempel Shadow Rock Slim.

Exempel på alternativa val

Det finns en myriad kylare på marknaden, där många modeller är extremt kompetenta – speciellt när det kommer till att kyla energieffektiva processorer i stil med Core i5-6600K. I toppskiktet på luftfronten finns till exempel påkostade Noctuas NH-D15 samt mer slimmade NH-U14S, båda med kapcitet så det räcker och blir över.

För den som vill satsa på vattenbaserade varianter finns flera starka modeller, bland annat påkostade Fractal Design Kelvin S24 samt Corsair H110 GTX. För de riktigt engagerade finns givetvis även möjlgheten att designa ett helt eget system med lösa komponenter.