Under hösten 2014 lanserade Intel arkitekturen Broadwell på tillverkningstekniken 14 nanometer, flera månader eller ett helt år efter de ursprungliga planerna. Trots detta lever 22 nanometer kvar fram till hösten, då Skylake intar marknaden på bred front tillsammans med den senaste tekniken.

Det är inte heller någon hemlighet att Intel redan arbetar på framtida tekniker, där ytterligare transistorkrympning och ökad energieffektivitet är huvudnumren. Näst på tur står 10 nanometer, som ligger till grund för processorfamiljen Cannonlake, som enligt ett tillbakadraget uttalande är att vänta till början av 2017.

Nu rapporterar Semiconductor Engineering att 10 nanometer kan gå samma öde tillmötes som 14 nanometer. Enligt källor ska Intel ha planerat inhandla utrustning för volymproduktion av tekniken i mars, någonting som av okända skäl senarelagts till december i år. Istället håller Intel på att installera en mindre produktionslinje för testtillverkning på 10 nanometer i fabriken D1X i Hillsboro, Oregon.

Förflyttningen som motsvarar hela tre kvartal kan potentiellt komma att flytta fram lanseringen av Cannonlake, uppföljaren till Skylake, till andra halvan av 2017.