Inledning

NZXT satsar hårt på personlig design när det gäller allt från moderkort till mikrofoner, men nyligen presenterade de samma filosofi hos färska tangentbordet Function och lättviktsmusen Lift. De nya tillbehören kommer med en rad olika färgscheman och konfigurationer för att göra skrivbordet till en sammanhängande och personlig upplevelse.

I dagens testpilot ska vi titta närmre på den sistnämna – lättviktaren Lift. Specifikationslistan antyder om väl beprövade komponenter som ska tillfredsställa både höger och vänster hand. Lyckas den med det? Häng med och ta en titt!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

Joakim Pekkari.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Joakim Pekkari

  • Användarnamn: @vargeEEEEn

  • Registrerad: 2008

  • Plats: Lund

  • Specialitet: Spel och datornörderi

Joakims resa in i datorvärlden började som 6-åring när hans pappa tog hem en dator från jobbet han fick riva isär och montera, ungefär som en tokdyr LEGO-byggsats. Under de tidiga tonåren upptäckte han SweClockers och registrerade sig efter några års lurkande i forumen.

Sedan dess har han modererat i forumet, administrerat SpelClockers olika spelservrar och VOIP-plattformar samt gjort sitt bästa för att störa redaktionen.

I övrigt jobbar han som teamchef för supporttekniker på ett multinationellt svenskt möbelföretag. Ni hittar honom oftast på Geeks discord eller närmsta discgolfbana.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av NZXT som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer: NZXT Lift

Egenskap

Värde

Sensor

Pixart 3389

Känslighet

100–16 000 DPI

Uppdateringsfrekvens

500–1 000 Hz

Brytare

Omron

Antal knappar

6 st.

RGB

Ja

Anslutning

USB Type-A, 2 m. paracord-kabel

Vikt

67 g.

Kompabilitet

PC, Windows 10/11

Inkluderade tillbehör

QR-kod till manual

Garanti

2 år

Färgval/varianter

Finns i färgerna svart eller vit, med ljusblå, mörkblå, röd, lila, rosa, orange och gul som möjliga accentfärger

Pris

Cirka 499 kronor

Design och funktion

NZXT Lift levereras i en minimalistisk förpackning, både till utseende och innehåll. På framsidan hittar vi en enkel bild och information om att det är en ambidexter mus i lättviktsklassen. På övriga tre sidor hittar vi information om de olika finesserna och komponenterna under skalet hos Lift. Lätt och snabbt är ledorden, tillsammans med välkända komponenter i form av Pixart 3389-sensorn i kombination med Omron-brytare samt den numera nästan obligatoriska RBG-belysningen.

_1110335.JPG
_1110338.JPG
_1110342.JPG
_1110343.JPG
_1110353.JPG

I förpackningen hittar vi endast pekdonet och ett kort med hänvisning till var du hittar manual och drivrutiner. Redan under uppackningen lägger undertecknad märke till att kabeln känns väldigt lätt och följsam, lite som ett skosnöre. På kabeln sitter även en enklare kabelsamlare med kardborre.

När vi tittar närmre på NZXT Lift möts vi av ett matt, vitt skal med en äggskalsliknande textur som spontant bör erbjuda en bra greppnivå. Det vita bryts av med svarta detaljer i tumknappar, rullhjul och DPI-knapp, vilket ger ett Stormtrooper-liknande utseende. Skarpsynta läsare noterar en mycket diskret NZXT-logotyp i nederkant, i de flesta ljus är den praktiskt taget osynlig. Lift erbjuds även med svart skal, där båda finns tillgängliga med kulörta accentfärger som rött, blått och rosa.

_1110356.JPG
_1110361.JPG
_1110374.JPG
_1110363.JPG
_1110384.JPG
_1110392.JPG

På vänster sida hittar vi tumknappar i en bekväm position för höger hand. Märkligt nog hittar vi inte motsvarande knappar på höger sida för vänsterhänta användare. Ambidexter? Nja, inte mer än att formen är symmetrisk, vilket är trist för vänsterhänta entusiaster.

På toppen hittar vi en bekant layout med rullhjul och en knapp för att justera DPI-inställningen strax nedanför. Rullhjulet har en gummerad yta och rejäl textur för att undvika att man halkar omkring. På undersidan hittar vi två mycket stora glidytor och en mindre runtom Pixart 3389-sensorn. Utmed kanterna kan man ana RGB-belysningen. Längst fram hittar vi såklart kabelanslutningen, samt ytterligare en NZXT-logotyp.

Mjukvara

Precis som alla komponenter och kringutrustning numera kommer NZXT Lift med en gedigen mjukvarusvit i form av NZXT Cam. Mjukvaran kan styra en mängd olika NZXT-produkter, så är man investerad i bolagets ekosystem är det en "one stop shop".

CAM 1.png
CAM 2.png
CAM 3.png

Ja, undertecknad är konstig och byter alltid plats på fram/bakåt-knapparna.

Inställningsmässigt innehåller programmet det man förväntar sig. Du kan styra RGB-belysningen på alla möjliga vis med regnbågseffekter, reaktiva effekter vid musklick och mycket annat. Det går såklart även att slå av belysningen. Något som är värt att notera är att Lifts RGB-belysning visar vitt ljus mycket väl, vilket uppskattas av minimalisten i mig.

För de mer prestandainriktade inställningarna hittar vi möjligheter till fyra olika DPI-profiler, polling rate och lyfthöjd. Självklart kan även knapparna ändras om till valfria funktioner eller avancerade makron. Samtliga inställningar går att spara på musens internminne för att enkelt ta med till en annan dator. Fyra extra profiler kan sparas i mjukvaran.

Användning och ergonomi

Efter ett par dagars användning av NZXT Lift har handen hunnit vänja sig vid en ny form. Storleken känns behaglig i undertecknads hand trots att jag är van vid betydligt högre möss. Alla knappar känns skönt klickiga och ger tydlig återkoppling; placeringen känns bekant och tumknapparna sitter precis där man tänker sig. Äggskalstexturen bibehåller önskat grepp även under intensivt spelande och verkar påverkas minimalt av eventuell handsvett.

NZXT Lift marknadsförs som en ambidexter mus, och det är den förvisso – om man endast ser till formen på skalet. Dock faller hela premissen pladask när det kommer till att faktiskt kunna använda tumknapparna, som endast passar högerhänta. För en vänsterhänt användare blir det någon form av lillfingerknappar med mycket tveksam ergonomi, då fingret helt enkelt inte får kraft nog att trycka in knapparna. Bakläxa NZXT!

_1110447.JPG
_1110431-2.JPG

Det nya pekdonet från NZXT kommer in i matchen som en riktig lättviktare med en angiven vikt på endast 67 gram, något som köksvågen kan bekräfta. Det är inte lättast i klassen men definitivt i det lägre segmentet för möss utan en massa hål i skalet. Vid användning känns pekdonet härligt rappt och följsamt, något som till stor del görs möjligt av den mycket lätta och följsamma kabeln omgiven av paracord-tyg. Undertecknad upplever inte några problem med att kabeln hugger tag i kanten på musmattan, vilket eventuellt är beroende på den fint sydda kanten på SweClockers-mattan.

De stora glidytorna gör sitt jobb mycket väl och glider snabbt och lätt över den tidigare nämnda SweClockers-mattan som syns i bilderna. En trevlig bonus är den lilla ringen med glidyta runt sensorn, som verkar kunna hålla kattpäls och damm från att ta sig in till sensorn.

Till skillnad mot de Stormtroopers som utseendet drar tankarna till, har Lift betydligt högre precision och det ska mycket till för att jag ska kunna skylla ett missat headshot på Pixart 3389-sensorn. Det är en välbeprövad sensor som hänger med i svängarna oavsett hur snabba rörelser man kastar på den.

Slutsats

Min upplevelse av NZXT Lift är en positiv sådan, i alla fall från ett högerhänt perspektiv. Den ligger bra i handen, äggskalstexturen är en trevlig ny bekantskap och allt bara fungerar. Knappar och sensorn håller mycket hög kvalitet och kommer inte att göra någon besviken. Den lätta vikten och framförallt den lätta och följsamma kabeln imponerar. Produkten är inte lättast i klassen men till följd av det undviks å andra sidan en mus som triggar trypofobi med en massa hål i sig.

_1110392.JPG

Missen som NZXT gör är att marknadsföra musen som passande för både höger- och vänsterhänta, och där faller hela idén. I vänster hand känns förvisso formen bra och äggskalstexturen likaså, men sidoknapparna som hamnar under lillfingret är löjligt dåligt placerade. Varför inte sätta riktiga tumnknappar även för vänsterhänta? Nej NZXT, där blev ni faktiskt av med vad som skulle kunna vara en utmärkelse av ädlare valör. Hade ni bara kunnat hålla er ifrån att kalla er symmetriskt utformade spelmus för ambidexter hade den varit riktigt, riktigt bra!

NZXT Lift kommer in med en prislapp runt 499 kronor vilket gör att de välbeprövade Omron-brytarna och Pixart 3389-sensorn bör vara bäst i klassen. Trots att tillverkaren helt tappar bollen för vänsterhänta användare får de en silverutmärkelse, för en i övrigt mycket välpolerad spelmus för högerhänta.

Fördelar

  • Låg vikt

  • Följsam och lätt kabel

  • Greppvänlig textur

  • Välbeprövade komponenter

Nackdelar

  • Ej ambidexter på riktigt

Pris vid publicering: 499 kronor inklusive moms