Acer Predator är nog för de allra flesta ett välkänt märke inom såväl spelorienterade datorskärmar som bärbara maskiner. Tillverkaren har lång erfarenhet gällande att ta fram produkter för gamers i nästan alla prisklasser och segment. Utöver det mer prestandaorienterade märket Predator finns även Triton, vars inriktning är mer mot stilrenhet, medan Nitro snarare lutar åt det mer plånboksvänliga hållet.

Inledning.png

Idag ska jag ta mig en närmare titt på ett av Acers senaste tillskott i det övre segmentet i form av Predator XB323QKNV. Utöver en munfull med bokstäver i namnet erbjuder skärmen 3 840 × 2 160 pixlar över en 32 tum stor panel. Det skyltas även med 144 Hz över Displayport och fabrikskalibrering för bra färgåtergivning.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet:Datorer och kringutrustning

Engagerad hårdvaruentusiast av högsta grad med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator – Heroes of Might & Magic III och C&C: Red Alert 2 var det som gällde.

André är utbildad inom el och nätverk, men studerar i dagsläget högskoleförberedande för att i framtiden kunna jobba med programmering. Drömmen är att jobba för DICE i Stockholm, men han är också nöjd med att eventuellt jobba för Microsoft eller Google.

När han inte häckar på SweClockers forum eller leker med den senaste hårdvaran så tycker André om att spendera tid på slagfälten i Battlefield eller League of Legends. Men intresseområdet stannar inte där, utan sträcker sig vida över musik, att måla Warhammer-modeller och att låta sig underhållas av sina två katter.

Predator_vrt_blk.png

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av acer som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.


Specifikationer

Acer har valt att gå emot trenden med skärmar i 27 tum-klassen och fläskat på med hela 32 tum för Predator XB323QKNV. Utöver storleken kan skärmen gott skryta om sin vikt på "nätta" 11 kilogram, men det kanske är en negativ poäng nu när jag tänker efter.

Maskinvaruspecifikationer

Acer Predator XB323QKNV

Skärmstorlek

32 tum

Upplösning

3 840 × 2 160 px. (4K UHD)

Paneltyp

IPS

Färgdjup

10 bitar (8 bitar + FRC)

Färgrymd

90% av DCI-P3

Kontrast

1 000:1

HDR

VESA Display HDR 400

Ljusstyrka

350 cd/m² (typisk)

Uppdateringsfrekvens

144 Hz

Adaptiv synkronisering

VRR
Freesync Premium
G-Sync-kompatibel

Anslutningsmöjligheter

2× HDMI 2.1
1× Displayport 1.4
4× USB Type-A 3.0
1× USB Type-C 3.0
1× 3,5 mm hörlursuttag

Mått

715 mm × 309 mm × 612 mm (B × D × H)

Vikt

11 kg (utan emballage)
12 kg (med emballage)

Strömförbrukning

40 W (typisk)

Färgdjupet rapporteras att vara 10 bitar, dock handlar det egentligen om 8 bitar med FRC (Frame Rate Control), en teknik som lurar ögat att se fler färgar än vad panelen tekniskt sett är kapabel till. Acer hävdar utöver ett brett färgdjup även 90 procent täckning av DCI-P3-färgrymden. Acer har även certifierat skärmen med VESA Display HDR 400.

Förutom på papper rätt okej färgåtergivning och ljusstyrka används en 4K UHD-upplöst panel som drivs i 144 Hz över Displayport, alternativt 120 Hz genom någon av de HDMI 2.1-kapabla anslutningarna. Även fyra stycken USB 3.0 Type-A-portar, samt en ensam USB Type-C skymtas. Avslutningsvis finns VRR, i detta fall de mjukvarubaserade lösningarna Freesync Premium och G-Sync Compatible.

Montering och första intryck

Jag börjar med att öppna upp den relativt intetsägande bruna lådan och lägger ut alla delar på bordet. Första tanken är att detta är inte någon liten pjäs, varken till måtten eller vikten. Det borde inte komma som en överraskning efter jag läst specifikationsbladet.

mont_1.png
mont_2.png
mont_3.png
mont_3_2.png

Med vikt och mått avhandlat, faller min ögon först på en bit knöligt papper som ligger på toppen av allt. Det visar sig vara informationsbladet som innehåller den kalibrering som gjorts från fabrik. Detta är mycket trevligt att se då jag får svart-på-vitt exakt vad jag kan förvänta mig av bildpanelen.

Det som kännetecknar just Predator-produkter är mer ofta än sällan aggressiva designval och ett industriellt utseende. I fallet Predator XB323QKNV är därför den klassiska V-formen på foten kvar och gör sig till känna vid första anblick, ihop med den cylinderformade stommen som tillsammans utgör stativet.

Utöver monteringen packar jag upp alla medföljande kablar jag kan tänkas behöva. Det vill säga strömkabel, HDMI-kabel, Displayport-kabel och slutligen den kabeln som ska kopplas till den inbyggda USB-hubben, för de fyra USB 3.0-portarna som finns sig på skärmen.

mont_4.png

Monteringen är det enklaste jag varit med om. Foten är redan monterad på stativet och det enda jag behöver göra är att lägga skärmen ned och klicka fast hela konstruktionen på baksidan av själva skärmen. Processen tar inte mer än några sekunder att slutföra. Väl ståendes på sin fot kan jag nu även se det slinga som är tänkt att belysa väggen bakom skärmen för lite stämningsfull mys- eller gaming-känsla.

Byggkvaliteten känns gedigen. Mycket metall används istället för plast och den grå färgen har en lätt gnistrande effekt i sin behandling. Skärmen går att höja och sänka, rotera höger till vänster, samt luta bakåt en aning. Det enda som saknas här är förmågan att vrida skärmen i porträttläge. Däremot känns skärmen en aning skakig väl rest mer än halvvägs på stativet. Detta tar helt klart bort en poäng från ett annars utmärkt första intryck.

mont_5.png

Med allt monterat rensar jag skrivbordet och gör en speciell liten lösning för placeringen av Acer Predator XB323QKNV, där jag ställer i ordning allt på mellan-bordet i min lilla dator hörna. Jag kopplar även in lite olika tangentbord och diverse annan kringutrustning i ett försök att ge perspektiv på skärmens storlek. Det är nu dags för mig att ta en närmare titt på vilka menyalternativ som finns att tillgå.

Menyalternativ

För att komma åt menyerna på Predator XB323QKNV finns ett par knappar på högra undersidan av skärmens ram. Knappen längst till vänster öppnar upp ett fönster med ett gäng färdiga profiler, men det intresserar inte mig direkt, därmed klickar jag på knappen längst till höger i menyraden för att få tillgång till samtliga inställningar.

meny_4.png
meny_3.png
meny_2.png
meny_1.png

Det första jag väljer att kolla in är System-menyn. Här ser jag att HDMI-port nummer två används. Jag kan även härifrån styra den RGB-bestyckade LED-listen som finns baktill på skärmen. Jag gillar grönt, därför blir det en statisk grön färg som aktiveras.

Nästa steg blir att kika in vad Gaming-menyn har att erbjuda. Här ser jag saker som "Over Drive", adaptiv synkronisering och lite annat smått som att aktivera ett överliggande gränssnitt med ett sikte. Under menyn Color kan jag återigen välja ett par färdiga profiler under Modes-fliken. Men jag väljer att aktivera HDR som tar total kontroll över alla färginställningar.

Avslutningsvis gällande att pilla runt i menyerna är det fliken Picture som intresserar mig. Härifrån kan jag styra ljusstyrka, kontrast och svärtans djup. Även blåljusfilter finns och ännu ett val att stänga av eller slå på HDR-funktionaliteten. Även Super Sharpness ligger i denna meny, ett alternativ jag råder att lämna avstängt, och som jag kommer förklara varför lite längre in i artikeln.

Inställningar - Orimligt höga.png

Något som däremot blir riktigt intressant här nu är att jag faktiskt får ut mer än vad specifikationerna hävdar. Över HDMI 2.1 får jag ut 144 Hz, enligt Nvidias kontrollpanel med 12-bitars färgdjup och bibehållen 4:4:4 Chroma Subsampling. Jag är inte riktigt med på hur detta är möjligt – om något i ledet buggar ur eller vad jag faktiskt tappar genom att göra detta. Men intressant är det, om inte annat!

Prestanda

Med 32 tum, 4K UHD-upplösning och 144 Hz i sin vapenarsenal känns det inte som att mycket kan gå fel när det kommer till den spelorienterade prestandan åtminstone. Jag börjar därmed att ladda upp med några speltitlar: Battlefield 2042, The Ascent, The Riftbreaker och Forza Horizon 5 blir dagens assistenter.

spel.png

The Riftbreaker i 4K UHD och ray tracing skruvad i taket. Njuter av härliga 15–20 bilder per sekund medan den lokala faunan faller till min sågklinga.

Redan vid start av Forza Horizon 5 känner jag mig relativt såld. Även om Acer Predator XB323QKNV på papper har sämre färgåtergivning än andra skärmar jag testat på senare tid, är det inget jag i praktiken märker av. Den stora och högupplösta panelen tillsammans med väldigt snabb uppdateringsfrekvens ger en väldigt behaglig upplevelse och drar mig verkligen direkt in i spelens värld.

När jag känner mig nöjd med Forza Horizon 5 testar jag på lite flygande i Battlefield 2042. Inga problem här heller, när det kommer till färger eller kontrast rent allmänt. Inmatningslatenserna känns bra och jag kan inte notera något eftersläp värt att nämna. Däremot märker jag att bilden i framförallt Battlefield känns otroligt överskärpt och något jag reagerade på i Forza Horizon 5 också, vid närmare eftertanke. Detta lokaliserar jag med lätthet till funktionen som heter Super Sharpness.

utan skärpa.png

Utan Super Sharpness ser bilden mer mjuk och behaglig ut, vilket även är fallet i rörelse också.

med skärpa.png

Med Super Sharpness aktiverat kan det se ut som artefakter runt plantor och annan vegetation, framförallt i rörelse. Effekten kan även tydligt ses i bakgrunden.

Med Super Sharpness avslaget blir bilden mycket behagligare att kolla på över samtliga spel jag testar, framförallt i rörelse. Denna funktion är helt klart bättre inaktiverad och jag rekommenderar absolut att använda exempelvis Geforce Experience eller Radeon Sofwares filterfunktion för att öka skärpan istället. Båda dessa mjukvaror ger enligt mig en mycket mer behaglig (om än fortsatt artificiell) ökning av skärpan.

HDR, IPS-Glow och BLB

Utrustad med 350 nits på papper, en VESA Display HDR 400-certifiering och en rapporterad maximal ljusstyrka om 418 nits i Windows, är det inte den absolut mest lysande panelen där ute. Men med det sagt testar jag ändå HDR-kapaciteten på skärmen.

HDR.png

För att testa just HDR och även kontrasten lite mer vänder jag mig precis som tidigare skärmtester mot Dolbys The Colour och den 24K-renderade planetarium-filmen, Deep Blue. Dessa filmer är väldigt bra för att ge en god uppfattning om både kontrast och svärta på en skärm tack vare mycket starkt källmaterial och varierande innehåll.

Här blir jag inte direkt imponerad, men det är inte nödvändigtvis dåligt för den delen. Färgerna är väldigt stabila och övergången i svärtan ser jag inga direkta felaktigheter med. Det som däremot är akilleshälen för Predator XB323QKNV är den relativt svagt belysta skärmen när det kommer till HDR-innehåll. Höjdpunkter och glittrande detaljer misslyckas med att fånga min uppmärksamhet på samma nivå som andra skärmar jag testat gjort.

Fortsatt anser jag att VESA Display 400 inte borde få kallas HDR egentligen. Det är väldigt svårt att se "HDR-effekten" vid denna ljusstyrka, framförallt när det inte rör sig om VA-teknik på panelen. Här önskar jag att Acer ansträngt sig lite extra och presenterat en skärm med åtminstone 600 nits och en HDR-stämpel som motsvarar det också.

glow-blb.png

Minimalt med IPS-Glow eller BLB, även mot en generellt mörk bakgrund. Det lilla som syns på bild är inte något jag kan uppfatta med blotta ögat.

När det kommer till IPS-Glow och BLB finns det där, vilket är nästintill oundvikligt när IPS-teknik ligger som grund. Däremot är det ingen förödande mängd och inget jag tänker på i generellt användande. Det är som mest påtagligt och märkbart i väldigt mörka scenarier. Exempel på detta är när kameran panorerar förbi en planet, mot en annars kolsvart och lätt stjärnbelyst bakgrund i filmen Deep Blue.

Sammanfattning

Acer Predator XB323QKNV reser sig upp över mängden med sina 32 tum i en uppsjö av 27-tumsalternativ. 4K UHD, 144 Hz och gott om anslutningsmöjligheter med bland annat dubbla HDMI-portar av snittet 2.1 sticker vidare ut. Därtill finns en inbyggd USB 3.0-hubb med fyra USB Type-A-uttag för diverse kringutrustning, samt en USB Type-C. Allt detta ihop med det bastanta stativet väger in på drygt 11 kilogram. Stativet visar sig dock vara lite rangligt när skärmen höjs upp mer än halvvägs.

samman_2.png

Ljusreglaget skruvat till max på skärmens inbyggda LED-remsa lyser upp väggen ordentligt kan jag säga.

Menyerna på Acer Predator XB323QKNV är inte speciellt matiga eller "flashiga", men de gör precis vad de ska enligt mig och styr saker som HDR, ljusstyrka och kontrast. Det finns även god kontroll för den inbyggda LED-listen på baksidan av skärmen, som självfallet kan slås av helt om väggbelysning inte faller på läppen.

Prestandan för spel är väldigt bra. Jag kan inte märka av något eftersläp eller känna av någon uppenbar inmatningslatens. Färgåtergivningen ser bra ut, skuggorna känns inte utsmetade och med "Super Sharpness" avslaget på skärmen ser bilden inte överdrivet eller artificiellt överskärpt ut. Jag sitter ungefär 45–50 centimeter från skärmen vid aktivt användande, och med denna upplösning samt fysiska storlek är det inget annat än ett rent nöje!

samman_1.png

Reflexfiltret gör ett bra jobb att motverka reflektioner, även under jobbiga förutsättningar med flera ljuskällor spridda över hela rummet

Som vanligt med IPS-teknik finns det en god risk för så kallad IPS-Glow och BLB (Backlight Bleed), men i fallet Acer Predator XB323QKNV är dessa effekter knappt påtagliga. I spelande eller allmän mediekonsumtion är det absolut inget jag märker av. Det är inte förrän jag börjar kolla närmare på saken, med framförallt väldigt mörka bakgrunder, som dessa fenomen visar sig. Annars är kontrasten och svärtan väldigt bra för att vara just en IPS-panel.

Överlag är jag ändå rätt nöjd med denna skärm. Färgerna ser bra ut och den blir ljusstark nog för de allra flestas behov. HDR-delen känns som en gimmick men är ändå där för den som önskar. Det som skaver för egen del när det kommer till att ge den en utmärkelse är i slutändan prislappen. Enligt mig är Acer Predator XB323QKNV alldeles för högt prissatt, speciellt när det börjar närma sig premium ultrawide-kategorin på prislappen.

Positivt:

  • God färgåtergivning

  • Bra responstid utan eftersläp

  • Minimalt med IPS-Glow och BLB

  • Skärmstorleken känns helt rätt..

  • .. för den högupplösta och snabba panelen

Negativt:

  • Något ranglig vid högre lägen

  • Alldeles för hög prislapp

  • Inte ljusstark nog för HDR

Acer predator XB323QKNV finns tillgänglig hos flera svenska återförsäljare till det rekommenderade priset om 11 990 kronor.