Sponsrat innehåll: Testpilot

cherry_logo.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Cherry som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Cherry är ett företag som idag nog främst är känt för sina olika brytare. Företaget har länge även byggt tangentbord och om du som jag är till åren minns du säkert några högljudda Cherry-tangentbord i kontorsmiljö.

Idag har jag fått möjligheten att testa deras senaste tangentbord för gamers: Cherry MX Board 3.0 S. Det är ett relativt avskalat tangentbord som kommer med MX Red-brytare, RGB-belysning och tangenter där tecknen lasrats in på framsidan istället för på ovansidan.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Cherry MX Board 3.0 S

Egenskap

Värde

Brytare

MX Red

Tecken

Laser på framsidan

Färg

Svart (finns även i vitt)

Anslutning

USB

Storlek

430 × 140 × 36 mm

Vikt

Ca. 1 Kg

Övrigt

RGB-belysning

Pris

Rek. pris: 1 499 kronor
Lansering: 1 november 2020

Tangentbordet går att fås med olika brytare. Det jag tittar på idag använder sig av MX Red-brytare. Det ska även att gå att få med MX Brown. MX Red-brytare är linjära brytare som inte kräver mycket kraft för att aktiveras och är därför extra lämpade för spel.

Inte helt oväntat har tangentbordet stöd för RGB. Varje tangent kan få en egen färg så du kan skapa vilka mönster som du vill.

Tangentbordet finns i två färgvarianter. Den svarta har tecken lasrade på framsidan medan det även finns en vit version som är av så kallad double-shot-variant. Det innebär att tangenterna har två plastlager och att tecknen inte nöts av.

Närmare titt

box.jpg

Tangentbordet kommer i en enkel låda med Cherrys logga och produktens namn. I lådan hittar du tangentbordet och en liten manual.

keyboard.jpg

Trots att det är ett fullstort tangentbord med hela sifferdelen känns det inte stort. Den främsta anledningen är att det inte finns mycket utrymme utanför de yttersta tangenterna utan Cherry har hållit allt väldigt kompakt. Det är något jag gillar skarpt.

Chassit är i aluminium vilket ger det en bra tyngd. Det gör också att tangentbordet har en bra kvalitetskänsla.

keys.jpg

Tecknena sitter på framsidan och risken att de nöts bort är i stort sett obefintlig.

keys2.jpg

Jag fick en Amerikansk variant av tangentbordet så jag är lite osäker på hur det nordiska ser ut. På detta tangentbord noterade jag att enter-tangenten är av enkelrad-variant, något jag inte är helt förtjust i. Jag föredrar det den är i dubbelhöjd.

botten.jpg
usb.jpg

Undersidan har 4 stycken gummifötter som ser till att tangentbordet inte glider runt. Något som saknas är möjlighet att höja upp tangentbordets bakdel för att få en skönare vinkel.

Jag förstod det inte först men sladden är faktiskt avtagbar. Tangentbordet använder sig av mikro-USB och kabeln är speciellt anpassad för tangentbordet så den sitter ordentligt fast.

key.jpg

Det är enkelt att ta loss en tangent. Här ser du att det är MX Red-brytare.

Mjukvara

Du kan ladda ner mjukvara från Cherry som låter dig ställa in RGB samt anpassa olika tangenter.

software3.PNG

Först och främst kan du ställa in hur du vill att RGB-belysningen ska bete sig. Jag tror inte det finns många som gillar belysning som rör sig så det mest användbara för mig är den statiska inställningen. Du kan som sagt ställa in färger på varje tangent separat.

software2.PNG

USB Polling rate går att ställa in mellan 125 och 1000 Hz. Ljusstyrkan kan även den ändras men jag tyckte inte att högsta styrka var speciellt hög så jag lämnade den där.

software4.PNG

Sist men inte minst kan du anpassa tangenter med både makron och andra funktioner. Jag gillar till exempel att snabbt kunna få upp miniräknaren och knöt den till scroll-lock-tangenten som jag ända aldrig använder.

Testning

Cherry MX Board 3.0 S har fått ta över efter Core Mechanics-tangetbordet jag testade för några veckor sedan och varit det tangentbord jag använt för kodning, skriva texter och självklart spel.

Skriva
Jag var lite osäker på hur jag skulle klara av ett tangentbord där tecken satt på framsidan eftersom jag är ganska van att titta ner när jag skriver. Det visade sig att jag inte behövde oroa mig. Beroende på hur du sitter när du skriver syns alla tecken perfekt ändå, åtminstone när bakgrundsbelysningen är på. Utan den krävs det bra belysning i rummet för att du ska tecken.

Känslan när jag skriver är väldigt skön. Jag fick snabbt upp bra fart när jag skriver och fick väldigt få felskrivningar även när hastigheten gick upp.

Ljudnivån är bra. Att det är ett mekaniskt tangentbord hörs och jag tror inte att jag skulle ha det med till jobbet eftersom det nog kommer störa en hel del. Jag har dock jämfört med en del andra tangentbord jag just hade hemma och i jämförelse tycker jag det är tyst.

Tangentbord

Ljudnivå 20 cm från tangentbordet

Microsoft Comfort CVurve Keyboard 3000

~ 49 dBa

Steelseries Apex Pro

~ 54 dBa

Cherry MX Board 3.0 S

~ 50 dBa

Detta mättes upp med mjukvara i min Iphone 11 Pro Max. Jag vet inte hur noggrann den är i sig men det ger en indikation på den relativa ljudnivån mellan tangentborden. Jag var förvånad hur tydligt det var att mitt Apex Pro är mer högljudd än detta tangentbord.

Spela
Jag spelade också en hel del med tangentbordet. Främst spelade jag Battlefield V men också en del Civilization VI. Jag tycker tangentbordet fungerar utmärkt för spel. Nu kan jag inte säga att jag praktiskt märker större skillnader mellan olika brytare men tangenterna svarade snabbt och rappt på mina tryck och det kändes aldrig som jag behövde trycka ner hårt eller långt för att få en reaktion.

RGB
Som jag nämnde tidigare är inte belysningen speciellt stark även satt till max. Det är något jag uppskattar.

rgb.jpg
rgb2.jpg

Ljuset ser starkare ut på bilderna än vad det är i verkligheten. Jag tycker det var perfekt nivå för mitt rum. Känns det för starkt är det bara att dra ner på det, antingen i mjukvaran eller via tangentbordet.

Sammanfattning

Cherry MX Board 3.0 S är ett tangentbord för gamers som inte direkt gör mycket väsen av sig. Visst har det RGB men det känns inte som dess främsta funktion utan mer som en bisak som är där för att göra det möjligt för dig att välja den bakgrundsbelysning du vill ha.

Jag tycker det är snyggt, särskilt med tangenterna som är svarta på ovansidan med tecknen på framsidan istället för ovanpå tangenterna. Det ger det ett häftigt utseende. Tangentbordet har också en bra kvalitetskänsla. Det känns inte plastigt och billigt utan aluminiumchassit ger det en ordentlig tyngd som gör att det står stadigt på bordet.

Det är också ett väldigt skönt tangentbord att skriva på. Det tog inte många minuter för mig att börja skriva i full fart, och detta trots att det egentligen hade "fel" layout. Ljudnivån är också helt godkänd. Jämfört med många andra brytare så kändes detta inte alls speciellt högljutt.

Ska jag gnälla på något saknar jag möjligheten att vinkla upp det något. Jag tycker också Cherry borde kunnat fixa till ett handledsstöd, särskilt som man kan förvänta sig att det används i längre spelsessioner. Ska jag vara uppriktig är det egentligen inte heller något som gör att tangentbordet står ut mot konkurrenter, som också använder samma brytare.

I slutändan är det helt enkelt ett bra tangentbord som jag utan tvekan kan rekommendera.

Tangentbordet lanseras den 1 november och kommer då ha ett rekommenderat pris på 1 499 kronor. Det är lite högt tycker jag och bör komma ner några hundralappar för att bli prisvärt.

Fördelar

  • Tyst

  • Skönt att använda

  • Bra kvalitetskänsla

  • Snyggt

  • Kompakt trots att det även har siffer-delen av tangetbordet

  • Möjlighet att ändra färg på varje enskild tangent

  • Enkel men effektiv mjukvara

Nackdelar

  • Ingen möjlighet att höja tangentbordets bakdel

  • Inget handlovsstöd

  • Något högt lanseringspris

Pris vid lansering: 1 499 kronor.