Sammanfattning

Be Quiet Pure Base 500DX är ett intressant chassi. Namnet till trots har företaget fokuserat mer på kylningen är på ljudnivån.

Konkurrensen vid chassits prispunkt, runt 1000 Kr, är enorm. En snabb titt på Webhallen visar 34 st mid-tower-chassin mellan 900 - 1200 Kr. Av naturliga skäl är det helt omöjligt för mig som testpilot att på något sätt bedöma om något av de andra chassin är lite mer prisvärt eller inte. Det enda jag kan berätta är vad jag gillar med chassit och vad jag inte gillar.

Jag gillar ....

Jag tycker att Pure Base 500DX är ett snyggt chassi. Det står inte ut på något sätt men överdriver inte heller med tusen blinkande fläktar och glas överallt. Jag förstår helt att det kan kännas lite tråkigt men jag tycker den vita versionen ser bra ut.

Detta är ett lätt chassi att jobba i. Förutom att det kan bli lite tight på sidorna av ett ATX-moderkort så kände jag aldrig att jag fick lirka in saker. Oavsett om det handlade om att dra kablar, komma åt SSD-platserna eller jobba med nätaggregatet eller fläktarna; allt kändes smidigt och lätt att komma åt.

De 3 fläktarna är av bra kvalitet med god luftgenomströmning samtidigt som de är tysta. Det finns också gott om ytterligare fläktplatser och platser för radiatorer.

RGB-belysningen är också "lagom". Det är bra att den kan styras både från chassit och via ARGB även om det hade varit trevligt med stöd för flera typer av anslutningar.

Viktigast av allt är att dess främsta funktion, kylningen, är bra. Mesh-nätet i framsidan samt den extra fläkten tycks ha gjort susen och gör att chassit inte bör ha problem att kyla även de mer krävande komponenterna.

review_insida_2.jpg

Det jag gillar mindre ...

Förändringarna för att förbättra kylningen påverkar självklart ljudnivån och den är utan tvekan högre. Jag störde mig inte så mycket på chassi-fläktarna men om du har ett högljutt grafikkort kommer det att höras.

Det hade varit trevligt med ytterligare en vanlig USB 3.0-anslutning. Det är fortfarande ganska få moderkort som kommer med en anslutning för USB-C 3.1 så då har du endast en USB-anslutning kvar uppe på chassit.

Sammanfattningvis kommer jag ändå ifrån denna testpilot med en positiv uppfattning av Be Quiet Pure Base 500DX. Jag skulle utan tvekan rekommendera detta till någon som är ute efter ett bra mid-tower chassi med fokus på kylning, särskilt om denne även sökte ett vitt chassi. Det saknar kanske någon wow-funktion som lyfter det över alla andra chassin men för mig är hela paketet tilltalande med bra prestanda till ett bra pris.

Fördelar

  • Den vita versionen är (i min mening) snygg

  • Bra luftgenomströmning

  • Gott om utrymme för att sätta in även lite större komponenter

  • Lätt att arbeta i

  • 3 bra fläktar följer med

  • Bra pris

  • RGB med aRGB-stöd

Nackdelar

  • Ljudnivån ökar jämfört med Pure Base 500

  • Endast en vanlig USB 3.0 Typ A-anslutning ute på chassit