Specifikationer

Lenovo-Legion-Y27Q-20_logo_close_up.jpg

Bildskärmsinformation

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

27 tum

Panelteknik

In-Plane Switching (IPS)

Upplösning

2 560 × 1 440 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

Kontrastförhållande

1000:1

Färgomfång

1,07 miljarder, 10-bitar (8-bit+FRC)

HDR

Ja

Ljusstyrka

350 cd/m²

Betraktningsvinkel

178/178 º

Responstid

1 ms (Extreme mode) / 3 ms (Normal)

Max. uppdateringsfrekvens

165 Hz

Bakgrundsbelysning

WLED

Pixelstorlek

0.2335 mm

Pixeltäthet

108.79 ppi

Adaptiv Synkronisering

Radeon Freesync Technology

Freesync uppdateringsintervall

48–165 Hz (DP 1.2/HDMI 1.4)

Inbyggda högtalare

Nej

Pris

Det är tydligt att Lenovo vill skapa en så kompromisslös spelskärm som möjligt med Legion Y27Q-20. Upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar anser jag vara något av en sweet spot för den exklusive spelaren idag. Det är såklart inte riktigt i nivå med den krispighet som går att få med 4K-upplösning men det är ett tillräckligt stort steg upp från 1080p att det känns som en rejäl uppgradering.

Vidare så är 1440p pixlar tillräckligt lättdrivet att det inte krävs den allra dyraste hårdvaran för att få bra flyt i dagens moderna spel. Visserligen kan fulla 165 Hz visa sig vara en utmaning beroende på spel och grafikinställningar, men då finns det potential att ta av vid framtida uppgraderingar.

Kontrastförhållandet anser jag normalt för en panel av denna tekniken, likaså färgomfånget och ljusstyrkan. Som vanligt är betraktningsvinklarna bra även om det kan uppstå en kraftigare IPS-glow än normalt om man tittar i snäv vinkel.

Lenovo-Legion-Y27Q-20_glow_and_bleed.jpg

Till vänster har ni testskärmen och till höger har ni min egen VA-baserade panel. Skillnaden är dramatisk i hur mycket ljus som blöder igenom. Tänk på att det är mycket svårt att ta en bild av detta på ett representativt sätt, samt att det starkt varierar beroende på hur mycket ljus du har i rummet. Dock kan jämförelsen mellan de två skärmarna visa på skillnaden.

Styrkan hos In-Plane Switching-tekniken (IPS) är dess betraktningsvinklar. IPS-skärmar håller färgegenskaperna intakta även i lite större vinklar. Lägg till att många skärmar med paneltypen från början byggs för att vara hyfsat färgkorrekta. Så gott som alla LCD-skärmar avsedda för precision i fråga om färgåtergivning använder därför tekniken. – Thomas Ytterberg

Det som skiljer denna modellen från mängden i mina ögon är den låga responstiden som är utlovad. Med Extreme-läget anges 1 millisekund och i normala läget 3 millisekunder. Dock lyckades jag inte hitta hur detta är mätt, om det är GtG eller MPRT. Det här med responstider är mest marknadsföring, men oavsett är det låga värden som utlovas för att vara en IPS-baserad panel.

Lenovo-Legion-Y27Q-20_VESA.jpg

Hurra för VESA-fäste! Värt att nämna är att fästet sitter ganska djupt in och kan ställa till lite problem för vissa tredjepartsfästen, mitt inkluderat, men jag löste det med lite våld och nu sitter skärmen på mitt tredjepartsstativ.

Anslutningar

Egenskap

Värde

Strömkontakt

IEC 60320 C13

Bildanslutningar

1 st. HDMI 1.4
1 st. Displayport 1.2

Ljudanslutningar

3,5 mm ljudutgång

USB hubb

1 st. USB 3.1 Typ A till Typ B (in)
3 st. USB 3.1 Typ B anslutningar (ut)

Upphängning

VESA 100×100

I anslutningsväg är det inga överraskningar. HDMI samt Displayport ackompanjerat av ljudutgång för att koppla in hörlurar direkt i skärmen. Problemet jag har med det är att det inte erbjuds någon mic-in, vilket innebär att detta inte funkar bra med headset. Ljudkvalitet kan också diskuteras.

Lenovo-Legion-Y27Q-20_USB_connections.jpg
Lenovo-Legion-Y27Q-20_display_connections.jpg

Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och inte försöka trycka in USB-sladden i strömuttaget, eller vice versa

För den med många USB-enheter täcks även det behovet upp av Lenovos modell genom en USB-hubb som bidrar med tre anslutningar. En som sitter i underkant tillsammans med USB-ingången samt två stycken som sitter på vänstersidan av skärmen. En av de senare två kan aktiveras för så kallad "Sleep & Charge" så att enheter kan laddas även när bildskärmen är avstängd men strömsatt.

Detta görs inne i OSD-menyn.

Lenovo-Legion-Y27Q-20_USB_connections_side.jpg

Ergonomi

Egenskap

Värde

Pivot

Nej

Panorering

-30/30 °

Lutning

­3.5/21.5 °

Höjdjustering

130 mm

Upphängning

VESA 100×100

Stativet är kompetent med en bra höjdjustering. Det går att vinkla skärmen upp och ned samt höger och vänster. Just höger-, vänsterjusteringen är dock i det snålaste laget och kunde ha ett större omfång. När det kommer till pivot, alltså att vinkla skärmen på högkant, så har jag sett rapporter på nätet som säger att det stöds men jag har inte lyckats med att kunna göra det på detta exemplaret. Kanske att det går men jag vill inte testa min lycka och ta sönder något.