Prestanda

Hastighet mellan AX6100-enheterna

Det första jag testade i prestandaväg var att se hur bra anslutningen är mellan de två AX6100-enheterna. Detta gjordes genom att ställa mesh-enheten vid olika avstånd från routern och mäta upp hastigheten via iPerf3 mellan en Macbook Pro (2018) och en Asus US480F, båda anslutna via kabel på respektive AX6100.

När enheterna står nära varandra når jag nästan gigabit-hastighet. Platsen "Vardagsrummet 1" är cirka 4 meter bort med några tunna väggar mellan medan "Vardagsrum 2" ligger cirka 10 meter bort med några väggar emellan. Faktum är att jag tror att USB Type-C-nätverkskortet hos min Asus-laptop verkar vara en begränsande faktor då jag når runt 850 Mbps när den är direktansluten till routern.

När jag flyttar den ena AX6100-enheten till undervåningen sjunker prestandan. Nu bor jag i ett hus byggt 1938 med massiva träbalkar och stenväggar i undervåningen (där gillestugan ligger) så jag tycker inte det är speciellt dåligt att "bara" nå runt 450 Mbps.

Iphone 11 Max Pro: Wifi 5 kontra Wifi 6

Min nya Iphone 11 Max Pro är utrustad med Wifi 6-stöd (2x2 MU-MIMO) och jag var därför nyfiken hur det kan påverka hastigheten. Jag ställde om så att 5 GHz-bandet med Wifi 6 visades och anslöt först till mitt vanliga trådlösa nätverk (Wifi 5) och sen till Wifi 6. Det jag främst var intresserad av var att se om jag fick en bättre anslutning och hastighet via Wifi 6 än Wifi 5.

Resultatet här är väldigt intressant. I vardagsrummet och i gillestugan på nedervåningen (där mesh-enheten stod) presterar Wifi 5 bättre än när jag ansluter min Iphone 11 till Wifi 6-nätverket. Det enda jag kan tänka mig här är att eftersom RT-AX92U använder sig av 5 GHz Wifi 6 för kommunikation mellan enheterna påverkar det prestandan när den samtidigt ska kommunicera med telefonen. Ansluter jag istället via vanligt Wifi 5 (d.v.s. 802.11ac för er som glömt) används en separat radio och jag får ut maximal prestanda.

I garaget är dock signalen för 5 GHz Wifi 5-nätet för svag och min telefon väljer istället hela tiden 2,4 GHz vilket påverkar prestandan. När jag istället ansluter till 5 GHz Wifi 6 får jag fortfarande mycket bra prestanda.

Asus trådlösa nätverkskort för dator

Jag var lite nyfiken vad som kan skaffas för att få Wifi 6-stöd även i en stationär dator och köpte Asus nätverkskort AX3000 Dual Band PCI-E 160MHz Wi-Fi 6 Adapter (PCE-AX58BT). Detta installerades i min speldator som står i garaget. Jag ställde sedan en AX6100 i gillestugan på samma våning, dock med ett par ordentliga betong/stenväggar mellan. Det var alltså här min Iphone 11 endast kunde ansluta mot 2,4 GHz-nätet via Wifi 5 tidigare.

Nerladdning

Uppladdning

Wifi 5

205

209

Wifi 6

276

192

Med detta nätverkskort och dess externa antenner kan vi ansluta till mesh-enheten via 5 GHz-bandet oavsett om vi väljer Wifi 5 eller Wifi 6 och prestandan skiljer sig inte åt så mycket.

Ethernet för kommunikation mellan enheterna

Asus RT-AX92U stödjer självklart också att de två AX6100-enheterna kommunicerar via en vanlig Ethernet-kabel. Det är användbart om du som jag har dragit kabel mellan våningarna. Vanlig Ethernet har fördelen att vara full duplex, d.v.s. den kan skicka och ta emot data samtidigt, samt att den inte är känslig för störningar på samma sätt som en trådlös anslutning kan vara.

Jag ställde mesh-enheten nere i garaget och anslöt den till en Ethernet-kabel. Sedan väntade jag. Och väntade. Enligt applikationen och webbgränssnittet var enheten fortfarande ansluten via Wifi men när jag började mäta insåg jag att all data gick via kabeln.

Nu ser det mycket bättre ut för min Iphone 11 Pro Max när den ansluter via Wifi 6 istället för Wifi 5. Det är helt uppenbart att jag nu kan utnyttja Wifi 6 fullt ut mellan AX6100 och telefonen eftersom den inte behöver använda samma band för kommunikation med routern.

Stabilitet

Bra prestanda är inget värt om inte nätet är stabilt. Med två barn som (alltför ofta) tittar mycket på Youtube och Viaplay samt spelar mycket onlinespel som Roblox blir jag alltid snabbt påmind när det är problem. Lägg till en fru som också sitter och jobbar mycket hemma och är ansluten mot externa databaser på sitt jobb så får du en stycken undertecknad som skulle få mina fiskar varma om jag satt upp ett instabilt nätverk.

Överlag har jag under de veckor som nätverket varit uppe inte fått några klagomål mer än när jag själv tog ner mesh-noden för att flytta runt den. Jag drog även igång Pingplotter för att hålla koll på kommunikationen mellan mesh-enheten och routern och efter 24 timmar såg jag få spikar i ping.

Något jag dock noterade under mina testar var att prestandan var lite svajig ibland och kunde under någon sekund dippa några 100 Mbps, dock alltid från en hög nivå (t.ex. från 300-400 Mbps ner till 100-200 Mbps och sen upp igen). Jag noterade däremot aldrig att det verkade påverka kvalitén på till exempel strömmande video eller spel.