Slutsats

Till att börja med så vill jag klargöra att jag gillar Phanteks chassidesign och för mig är P400A inget undantag. De bygger vidare på många av deras bra idéer och även om denna iterationen knappast är en revolution så är det en evolution av den nu fyra år gamla modellen.

Phanteks_Eclipse_P400A_front_isometric_installed.jpg

Phanteks påstår också att perforeringen består av så pass små hål att den fungerar som dammskydd, vilket är anledningen till att det inte finns något bakom. Där vill jag applicera ett försiktigt frågetecken då jag inte testat chassit tillräckligt länge för att damm skall hinnas byggas upp i någon större utsträckning.

En notering gällande fronten är att vid beröring ungefär mitt på så buktar fronten lite lätt och jag upplevde samma sak med plåten på baksidan av chassit. De verkar använda en väldigt tunn stål till detta och med perforeringen så gör det att det flexar lite. Jag kan inte verifiera om det enbart är mitt testexemplar som har "problemet" dock, så ta det för vad det är.

Phanteks_Eclipse_P400A_top_buttons_overview.jpg

Nästa funktion som är ny för modellen är den inbyggda RGB-kontrollen som möjliggör att det går att styra de tre medföljande fläktarna direkt från knappar på chassit. Det går att ställa in ett antal nyanser och olika sätt som ljuset kan bete sig på såsom pulsera, fast sken, med mera.

En uppsjö av mjukvaror stöds också och om enheten råkar ha stöd för 3-pin digital RGB, inkluderat men inte begränsat till Asus, MSI, Asrock och Razer.

Phanteks_Eclipse_P400A_front_fan_up_close.jpg

För den som inte är intresserad av belysning i ett chassi så finns P400A i ett utförande helt utan RGB-fläktar eller kontroller för det. Med dessa modeller har Phanteks istället bytt ut RGB-kontrollen mot en fläktkontroller.

Här tycker jag tillverkaren har gjort en miss med modellen som jag testade. Där ingår nämligen ingen fläktkontroller så medan du kan samköra belysningen så kan du inte styra de tre fläktarnas beteende tillsammans utan måste koppla varje fläkt till moderkortet och sedan styra varje fläkt individuellt.

Det slutade med att jag flyttade över min fläktkontroller, som för övrigt ingick, från mitt gamla chassi till testchassit. Jag vill kunna styra alla fläktar i chassit efter värmen på processorn. Jag tycker gott Phanteks kunde kostat på sig att inkludera även en fläktkontroller, detta drar ner betyget något i mina ögon.

Phanteks_Eclipse_P400A_back_tempered_glass_thumb_screw.jpg

En detalj som ger ett bra intryck är att det härdade glaset känns väldigt kvalitativt, tjockt och gediget samt att infästningen är väldigt snygg och enkel. Sidan hängs på fyra stycken skruvhål, sedan fixeras glaset med mycket lättskruvade tumskruvar. Allt håller hög kvalité.

Phanteks_Eclipse_P400A_back_thumb_screw.jpg

Då känns det väldigt konstigt när kvaliteten tar ett uppenbart dyk i och med motstående sida som visserligen också fäster med en tumskruv men den är av betydligt sämre kvalitet och i ärlighetens namn så är den riktigt svår att matcha rätt i skruvhålet. Dessutom är den trög och jag hinner nästan fundera på om något är felgängat. Jag fick använda skruvmejseln till slut. Inget gigantiskt problem men skillnaden i kvalité gör mig förvirrad.

Phanteks_Eclipse_P400A_radiator_close_up.jpg

Angående kylförmågan så märkte jag att mitt grafikkort blev väldigt varmt och maxade sina 82 grader mycket fortare än i mitt Enthoo Pro. Detta är främst på grund av att jag inte hade några andra möjligheter än att sätta min 280 mm-radiator i fronten, den får helt enkelt inte plats någon annan stans.

Jag rekommenderar inte heller att man använder sig av en AIO-kylare i detta chassit, såvida det inte är en 120 mm-variant som man kan sätta i bakkant eller om man går custom loop och kyler samtliga komponenter via samma radiator. Chassit är för kompakt för att en radiator får plats i toppen, vilket är ett mycket bättre alternativ. Min rekommendation är luftkylning hela vägen.

Vad som är viktigt att ha i åtanke här också att denna designen med helt perforerad framsida och även topp gör att detta inte under några omständigheter är ett tyst chassi. Själv har jag alltid en väldigt hög max begränsning på hur varm processorn får bli vilket medför att fläktarna är i princip helt tysta till dess tunga laster som spelande eller redigerande av film drar igång. Då låter det en hel del. Särskilt om man likt mig väljer att ha chassit på skrivbordet.

Phanteks_Eclipse_P400A_artsy_installed.jpg

Med facit i hand så är detta övervägande en väldigt positiv upplevelse för mig. Chassit är lättarbetat, snyggt och erbjuder många möjligheter till kabelhantering och smarta lösningar för att gömma undan så många komponenter som möjligt som inte bidrar till estestiken.

Den hela glassidan tillsammans med RGB-fläktarna gör att man kan få till sin personliga design. Allt från sparsmakat vitt, fast sken till Cirkus Maximum. Valet är ditt men det finns alla förutsättningar för att få till ett riktigt snyggt och personligt bygge.

Hur Phanteks Eclipse P400A står sig i konkurrensen har jag svårt att avgöra såklart då jag inte har möjlighet att testa konkurrenterna men en sak är säker och det är att för knappa tusenlappen tycker jag detta är väldigt trevligt för den pengen och väl värt er uppmärksamhet.

Silver_small.png

Fördelar

  • Lättarbetat

  • Trevlig design

  • Enkelt att dölja fula enheter och kablar

  • Medföljande RGB-fläktar (om man går igång på det)

Nackdelar

  • Varierande kvalitétskänsla

  • Avsaknanden av fläktkontroller