Tillbehör, mjukvara och funktioner

DSC08497.jpg

Tillbehör

Ett av tillbehören är en huv som kan monteras på skärmen. Tanken med denna är att skärma av andra ljuskällor i rummet för att skärmens färgåtergivning ska bli mer korrekt. Insidan av huven är klädd med ett filt-liknande material för att minska reflektioner. Dock gör huven det svårt att använda två skärmar bredvid varandra då den blockerar delar av den angränsade skärmen beroende på betraktningsvinkeln.

DSC08500.jpg
DSC08503.jpg

I den övre delen av huven finns en liten skjutdörr där det går att hänga ned ett kalibreringsverktyg, och huven behöver alltså inte tas av för att kalibrera skärmen.

DSC08499.jpg

Det följer även med en puck till skärmen som är bestyckad med ett antal funktioner. Den fungerar dels som en kontroll för skärmens menyer, men knappar för att bläddra i menyerna finns även i skärmens högra nedre hörn.

Utöver dessa menyknappar finns även tre profilknappar som från fabrik kopplas till tre förinställda och färgkalibrerade profiler. En profil för Adobe RGB, en för sRGB och en för svartvitt. Användaren kan ändra vilka profiler som hör till vilken knapp och inställningarna för respektive profil.

Snabbknapparna gör det möjligt att växla mellan olika profiler snabbt och enkelt, och om användaren exempelvis vill se hur en bild ser ut i sRBG innan den exporteras görs det med ett enkelt knapptryck. Om bilden istället ska visas i svartvitt växlas läget enkelt på skärmen istället för att lägga ett svart-vitt filter i redigeringsprogramvaran.

Skärmfoten är stabil och erbjuder justering av skärmen i höjdled. Skärmen kan även roteras till porträttläge. På foten finns en liten skål där pucken med snabbknappar kan placeras.

Mjukvara och funktioner

Benq SW271 har en 10-bitarspanel som ger användaren större utrymme när det kommer till kalibrering av skärmen. Det tillsammans med stöd för hårdvarukalibrering bör ge användaren stort utrymme att kalibrera bildupplevelsen till korrekt färgbalans.

DSC08581.jpg

Skärmens meny är färgkodad beroende på typ av meny, detta gör att det är lätt att förstå och navigera. Det finns en funktion för bild i bild (PiP) om skärmen har flera källor inkopplade.

DSC08504.jpg

På den vänstra delen av skärmens baksida sitter en SD-kortläsare och två USB 3.0-portar. Det är väldigt bra att ha möjligheten att ansluta SD-kort och USB-minnen i skärmen men jag tycker personligen att dessa kontakter är felplacerade. I min mening hade de suttit bättre i skärmfoten eller integrerat i pucken med snabbknapparna där det går att komma åt portarna lättare.