Användningsområde

Philips_276E8V_emblem2.jpg

Först och främst vill jag vara kristallklar med att det Philips har lagt på bordet här inte är en renodlad spelskärm. Den är varken marknadsförd eller designad för att locka till sig en inbiten datorspelare.

Därför har jag valt att lägga större vikt vid produktionsrelaterade arbeten såsom bildredigering och "hemmaarbete"; det vill säga kalkyl- och ordbehandling. Jag har även kikat lite extra på att konsumera 4K-media på YouTube och traditionell film i 4K UHD.

Media

Ett av de områden som denna bildskärmen verkligen lever ut sin rätt är helt klart när jag tittar på 4K-media. Jag gottade mig igenom Rogue One: A Star Wars Story i 4K-upplösning och upplevelsen är fantastisk. En av mina favoritkanaler på Youtuber som gör guider för målning av miniatyrmodeller har även en del av sitt innehåll i 4K UHD, och detaljskillnaden mellan 1080p och 2160p är ögonöppnande.

4k_pixelated.jpg

Det går nästan inte att beskriva skillnaden i varken ord eller bild, då det kräver just en skärm med rätt upplösning för att kunna göra upplevelsen rätta. En 4K-TV kanske hade varit mer logisk som val till 4K-media och undertecknad är beredd att hålla med, men för den som sitter nära skärmen eller bor på en begränsad yta kan denna modell vara ett intressant alternativ.

Produktion

Utan att vara någon större fotograf eller redigerare av rang så har jag givetvis testat att redigera bild. Den allmänna uppfattning att även om det är användbart att kunna visa fotografierna i dess originalupplösning så återstår ett frågetecken kring färgåtergivningen.

Jag äger inte utrustningen som krävs för att kunna hårdvarukalibrera skärmen så jag kan inte göra någon professionell bedömning i den frågan. Det enda jag har till mitt förfogande i spörsmålet är att skärmen stödjer sRGB.

excel.jpg

Philips lyfter även fram att 276E8VJS gör sig utmärkt för kalkylbladsarbete och även om jag inte direkt kan motsäga mig det påståendet så återkommer här problemet med att ha en sådan pixeltät skärm och skalningen blir fel. Har jag 100 procent skalning i Windows så kan jag visserligen få plats med en herrans massa kolumner, men problemet är att texten blir så liten att jag är tvungen att zooma in och det förstör ju vinsten av det hela.

Det blir lite moment 22 av det. Det går rent teoretiskt att få plats med en massa information och två kalkyblad bredvid varandra, men det är så svårt att läsa. Det gör att jag antinngen måste antingen zooma in eller öka skalningen av text i Windows och då försvinner vinsten av större pixeltäthet.

Spel

Jag har givetvis även doppat mina späda små fötter i den ultrahögupplösta spelvärlden för att konsumera lite av den upplevelsen också. Upplösningen 4K UHD är ju i dagsläget nästa stora steg och jag vill gärna utsätta mina oinitierade ögon för denna strålande pixeltäthet.

Det jag kan konstatera efter att ha testat snabba spel som Doom och Battlefield V är att det är en märkbar skillnad i hur krispigt spelen upplevs jämfört med min ultrabreda 34-tumsskärm med 1440p-upplösning. Dock är min skärm en 100 Hz-panel, så den skillnaden är också noterbar åt andra hållet och i denna genre av spel är det tyvärr bildhastigheten som trumfar.

DOOM_splash.jpg

För den som spelar spel som inte är så intensiva, såsom strategispel eller äventyrsspel, så tycker jag att upplösningen och den överlägsna pixeltätheten ger mer. Det är större chans att det märks att bilden är skarpare i motsats till snabba FPS-spel där fullt fokus är på att jaga fienden.

Med 8 megapixel att skyffla runt var sextonde millisekund så blir det svettigt även för ett Geforce GTX 1080 Ti som matar på i min burk. Det är viktigt att en potentiell köpare tänker efter noga innan denne ger sig in i 4K-spelande, för det kommer kräva exceptionell hårdvara.

Rapport från LANet

Det råkade förefalla sig så att jag anordnade ett LAN under den tiden jag hade skärmen på test, så jag lät den rotera runt bland mina kamrater för en snabb utvärdering.

Som jag poängterat tidigare så är inte detta en renodlad spelskärm så, så dessa kommentarer bör tas för vad de är värda med det i åtanke. Majoriteten av de som testade hade aldrig suttit vid en 4K-skärm tidigare.

  • Samtliga reagerar på att bilden är imponerande distinkt och skarp

  • Skalningen av program i Windows är varierande, vilket gör upplevelse störande

  • Tungdrivet, det krävs mycket grafikmuskler för att få spelen att gå runt i 60 Hz

Summa summarum så var den generella uppfattningen att även om uppgraderingen i bildkvalitet är väldigt trevlig, så är förlusten i bildhastighet mindre välkommen. De flesta spelade på mellanbudgetkort kring Geforce GTX 1060-prestanda. Deras slutsats är ganska lik min egen med andra ord.