Sammanfattning

ALNG1210.jpg

Då är det dags att sammanfatta Gigabyte Aorus RGB Memory, och jag gör det med tudelade intryck. Jag tycker att det är en uppsättning hyfsat snygga minnen, och att fylla ut alla minnesplatser med hjälp av attrapper är inte helt dumt, om än tveklöst en smula fåfängt.

Tyvärr är systemet för belysning inte alls så välpolerat som jag förväntar mig när Gigabyte försöker sälja in det så väldigt hårt på allt från processorkylare till musmattor. Samspelet mellan moderkort och minnen är dåligt och mjukvaran är bara för slarvigt byggd för att ge ett gott intryck.

ALNG1250.jpg

Inte ens på egen hand klarar sig Aorus RGB Memory med flaggan i topp. Läget Static fungerar enligt förväntan, men den abrupta övergången från blå till magenta gör processen kort med de annars relativt intressanta lägena Color Cycle och Wave – där den sistnämnda dessutom "startar om" var tionde sekund.

Hur är det då med priset? I skrivande stund kan motsvarande minnespaket utan RGB-belysning klickas hem från kända återförsäljare för cirka 1 800 kronor, medan RGB-varianter finns att köpa för cirka 2 000 kronor. De två fejkmodulerna innebär alltså ett prispåslag om några hundra kronor. En viss skillnad, men betydligt billigare än riktiga minnen, och kanske värt pengarna för vissa.

ALNG1234.jpg

Även om jag personligen inte känner något sug efter att köpa en enda datorkomponent med RGB är jag inte strikt emot varken RGB-belysning eller fejkmoduler som koncept. På ett sätt kan jag förvisso tycka att det är lite "fusk" att datorn framställs som bättre än den egentligen är – men det är snyggt.

Däremot kan jag inte rekommendera Aorus RGB Memory, åtminstone inte i dess nuvarande skick. Det ska dock understrykas att jag inte har provat några liknande produkter, så Aorus kan mycket väl vara bäst i klassen. Det räcker dock, om så är fallet, ändå inte för en rekommendation.

Fördelar

  • Anpassningsbar belysning

  • Relativt billigt att fylla alla minnesplatser

  • Inget avkall på prestanda

  • Ganska bra appar för IOS och Android

Tänkvärt

  • Apparna kräver undantag i Windows-brandväggen

Nackdelar

  • Dåligt flyt i lägena Wave och Color Cycle

  • Allmänt dålig mjukvara

  • Bristande synergi med moderkortets belysning

Pris vid publicering: 2 449 kr
Lägsta pris: