Installation

Det går endast att installera F-Secure Sense via en IOS- eller Android-applikation. Anledningen är att den uppenbarligen använder Bluetooth för den initiala anslutningen och det är något som inte alla datorer har. Personligen hade jag gärna sett stöd för att konfigurera enheten via en PC eller Mac.

Screenshot_20171202-110052.jpg

Att ställa in routern är relativt enkelt, men det är tyvärr inte alltid det fungerar helt felfritt.

Screenshot_20171202-110108.jpg
Screenshot_20171202-110123.jpg
Screenshot_20171202-110131.jpg
Screenshot_20171202-110150.jpg
setup_network.jpg

Efter att jag kopplat upp mot routern via Bluetooth är det bara att ställa in ett nätverk och köra. Det intressanta vid installationen är att routern ger uppmaningen om att antingen ansluta till en router via Wifi (då används 5 GHz-nätet för den anslutningen) eller via kabel till WAN-ingången.

F-Secure Sense sätter upp nätverket 192.168.71.30 till 249 med DHCP och för de som har DHCP på sin router framför med ett annat subnät, till exempel 192.168.1.x, kommer den alltså köra med två olika subnät på nätverket. Detta kan strula till saker som att spela över nätet eller komma åt en annan enhet som ligger på "fel" subnät.

Jag kopplade routern direkt till mitt bryggade Telia-modem/router och det fungerade utmärkt. Jag hade lite problem i början med att få routern helt installerad. Jag började installera på min Samsung S8+ och allt gick bra, men applikationen skrev att routern nu ville uppdatera, något som misslyckades då den avbröts.

Problemet var att applikationen inte längre ville vara kopplad till routern och trots att jag kunde ansluta mig till mitt uppsatta Wifi på routern hade jag inget sätt att konfigurera och övervaka den. Att återställa den räckte dessutom inte. Jag var tvungen att avinstallera applikationen och installera om den igen för att kunna sätta igång installationen igen.

Det fick mig också att fundera på hur tanken är för de som byter sin telefon eller surfplatta. Så vitt jag kan se, och jag testade genom att ladda ner applikationen till min Ipad, måste användaren starta om routern och börja om ifall denne vill byta enhet som är kopplad till routern. Det är inte speciellt smidigt.

gui.jpg
advanced_settings.jpg
filtering.jpg
wifi_network.jpg

Gränssnittet och den generella routerfunktionaliteten är väldigt enkel. Jag kan till exempel vidarebefordra portar genom routern men som tidigare nämnts saknas gästnätverk, VPN, föräldrastyrning och i grunden det mesta som jag brukar kunna ställa in i en router.

windows_mac.png

Om jag går till routerns IP på en dator får jag möjligheten att hämta ner mjukvara för både PC/Windows och Mac. Vad som installeras är ett antivirus/anti-malware-program som bygger på F-Secures andra mjukvaror. F-Secure får alltid höga poäng på AV Tests antivirustester, så det är inte alls dumt att det kan installeras på upp till 25 stycken datorer. För de som behöver fler installationer finns det möjlighet att kontakta F-Secure. För Android gäller dessutom obegränsade installationer.

windows_software.PNG
windows_software2.PNG
windows_software3.PNG
windows_software4.PNG
windows_software5.PNG

Jag skulle nog säga att mjukvaran på datorerna fungerar som förväntat och kommer med ganska många inställningsmöjligheter.

Medan Android, Windows PC och Mac alla får extra skydd via applikationen/programmet får IOS-användare inget extra skydd från appen utan den kan endast användas för att konfigurera routern. Det molnbaserade skyddet i routern är dock fortfarande aktiv även för IOS-användare.

20171209_103212.jpg

När routern är igång visar den en klocka med den aktuella tiden. Det som syns under klockan i bilden visar att routern just nu uppdaterar något.