Philips 278E8 i vardagen

Hur är då Philips 278E8 att ha i vardagen. Jag var främst nyfiken på ett par saker. Först och främst undrade jag om det verkligen fungerar med en välvd skärm vid denna storlek. Sedan funderade jag på om upplösningen på 1 920 × 1 080 pixlar var för låg för skärmstorleken.

I min vardag använder jag främst min dator till:

  • Läsa nyheter och artiklar på nätet

  • Utveckling i phpStorm, Navicat, Sublime och andra utvecklingsverktyg.

  • Titta på Netflix/HBO och liknande

  • I mindre grad spela

Bra bildkvalitet

Det första jag noterade var att skärmen har en väldigt bra bildkvalitet. Färgerna var klara och fina och det utan att jag behövde slå på någon av de olika bildförbättringsfunktionerna som finns.

bild.jpg
bild2.jpg

Det är svårt att ta kort som visar bildkvalitet, eller som i detta fallet hur bilden förändras vid olika vinklar. Jag tycker dock bildspelet visar ganska bra den förändring som jag noterar, vilket är att bilden blir lite urvattnad vid extrema vinklar. Det är dock inte mycket och inget som störde under mina veckor med skärmen.

Låg upplösning

Upplösningen störde mig dock direkt när jag började använda skärmen tillsammans med min Mac Book Pro. Då jag är van vid 2 560 × 1 440 eller till och med 3 840 × 2 160 är det inte helt enkelt att gå tillbaka till 1 920 × 1 080, särskilt på en sådan stor skärm.

För mig känns det helt enkelt som slöseri av utrymme. Nog för att jag börjar bli en gammal gubbe med sämre ögon men än så länge kan jag klara av lite mindre ikoner/text.

Om du främst ska ha skärmen till att spela är det dock inte en nackdel med en upplösning på 1 920 x 1 080 då det blir lättare för en dator med ett något klenare grafikkort att ändå leverera en hög bildfrekvens. AMD Freesync hjälper även till här. Notera dock att detta inte är en 144 Hz-panel utan endast 60 Hz så de som vant sig vid dessa höga frekvenser får titta någon annanstans.

Välvd skärm - bu eller bä?

Så länge användaren sitter relativt nära skärmen, till exempel vid arbete, märks välvningen ganska mycket. Fönster jag öppnade kändes inte raka utan böjda och jag irriterade mig mer än en gång på känslan, något jag inte gjort när jag jobbat med större eller bredare skärmar på samma avstånd.

För de som tittar mycket på film eller spelar märks detta inte av lika mycket, så länge skärmen placeras lite längre ifrån ansiktet. Personligen föredrar jag nog ändå en platt skärm vid denna storlek.