Syntetiskt test och ljudnivå

Syntetiska Tester

Jag har utökat mina tester något sedan förra gången jag testade en kylare. För den som är intresserad av eventuella tester i spel rekommenderar jag att titta på testgrafen med XTU. Testet har korta pauser men motsvarar ungefär vad man kan tänkas uppnå med ett CPU-tungt spel såsom Battlefield, som kan ligga med bibehållen hög processorbelastning för att sedan ha korta pauser mellan rundorna.

Jag måste ändå säga att Freezer 33 imponerar med prestandan, sett till vilken ljudnivå den håller.

Ljudnivå

Det blir såklart en helt subjektiv bedömning då jag saknar utrustning för att kunna läsa av ljudnivåer. Vid låg belastning snurrar inte fläkten och då är den såklart knäpptyst, inga former av elektriskt oljud från den kan jag höra heller.

Vid full rulle skulle jag dock fortfarande betrakta fläkten som tyst. Den är absolut tystare än Cryorig och familjefavoriten Be quiet Pure Rock, men inte med jättemarginaler.

Paradnumret är helt klart den tysta driften när jag sitter i skrivbordsmiljön i operativsystemet. En stark fördel är att fläktarna styrs av fläktkurvorna i BIOS och således inte är beroende av vilket operativsystem man har på datorn.

Felaktig installation

Då man behöver ställa in en fläktkurva och detta ej framgår av varken hänvisningarna från Arctic eller är helt universalt mellan de olika moderkortstillverkarna är det inte helt osannolikt att detta blir fel.

Overheat.png

Så vad händer om dessa inställningar blir helt fel och fläkten inte går igång?

Jag testade Intels XTU med fläkten helt urkopplad. På cirka 15 minuter hinner jag nå den temperaturnivå som krävs för att processorn ska throttla (sänka arbetsfrekvens för att förhindra katastrofal överhettning). Dock låg processorn i en relativt hög arbetsfrekvens så uppenbarligen är kylaren kompetent även utan en fläkt.