SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Inledning

Då är det åter dags för en recension för min del och denna gång är det en budgetgamingmus vid namn Xornet II från Cooler Master som står på testbänken. Detta är efterträdaren till den första Xornet, som släpptes 2011, och levererade en ganska unik design som nu hänger med till den nya versionen. Det finns däremot en och annan nyhet.

Just denna mus är extra kul att testa eftersom den kostar såpass lite, cirka 250–300 kronor, och ska samtidigt ge prestanda i klass med betydligt dyrare modeller. Om detta stämmer återstår att se!

Specifikationer

Egenskap

Värde

Sensor

Avago 3320 (optisk)

Färg

Svart

Material

Plast och gummi

Antal knappar

7 st.

RGB-belysning

Ja

Anslutning

USB, 1,8m kabel

Dimensioner

76,6 × 37,2 × 105,4 mm

Vikt

132gram

Pris

Cirka 250 kronor

Design

Formen är minst sagt speciell. Jag har aldrig testat något liknande, men då jag gillar mindre möss kändes denna mus som något jag kan fastna för. Bästa sättet att förklara formen på är nog att säga att det är en Qpad 5k i miniformat

Xornet II VS Qpad OM-75

Xornet II VS Qpad OM-75

Xornet II VS Qpad OM-75

Då jag har en del möss så tar jag bild på samtliga så att man kan få sig en lite bättre bild om hur Xornet II ser ut jämfört med konkurrenterna. Jag namnger mössen från vänster till höger och närmast till längst bort.

MS WMO, Xornet II, Logitech G303, Zowie EC2, Qpad OM-75

MS WMO, Xornet II, Logitech G303, Zowie EC2, Qpad OM-75

MS WMO, Xornet II, Logitech G303, Zowie EC2, Qpad OM-75

MS WMO, Xornet II, Logitech G303, Zowie EC2, Qpad OM-75

Qpad OM-75, Zowie EC2, Logitech G303, Xornet II, MS WMO

MS WMO, Xornet II, Logitech G303

MS WMO, Xornet II, Zowie EC2

Qpad OM-75, Xornet II, Zowie EC2

Jag använder i skrivande stund en Logitech G303 som spelmus och alla andra möss jag har spelat med längre stunder ligger i ungefär samma storleksklass. Då jag använder mindre möss är det "claw" och "fingertip grip" jag pendlar mellan. Och det är just detta denna mus ska vara till för.

Med min Logitech G303 kan jag greppa tag om kanten på musen med ringfingret. Det är inte lika lätt med Xornet II eftersom det är en skåra man istället ska vila ringfingret på där. Men det är ändå inga större problem att greppa tag om musen då ytan är greppvänlig. Det återstår dock att se om jag föredrar denna form framför den kantigare G303.

I övrigt så är musen kort och låg, så det är svårt att vila handen mot den utan att halva handen ligger i musmattan. Eftersom jag gillar små möss ser jag inte detta som ett problem, men för vissa kan detta säkert vara ett bekymmer. Nedan ser ni hur man nästan blir tvingad till "fingertip grip" med Cooler Master Xornet II. Värt att nämna är att det går att köra "clawgrip" utan problem.
Nedan jämför jag mitt grepp med min gamla trotjänare Microsoft WMO, min nya trotjänare Logitech G303 samt Xornet II.

Logitech G303 clawgrip

Logitech G303 clawgrip

Logitech G303 clawgrip

Xornet II clawgrip

Xornet II clawgrip

Xornet II clawgrip

Som ni ser håller jag Xornet II musen lite annorlunda, detta till följd av skåran som är där. Ber om ursäkt för min misshandlade hand, men har tyvärr ingen annan hand att tillgå!

Musens yta

Nu när vi vet hur formen är så ska vi gå in lite djupare på musens yta. Det är egentligen inte så mycket att säga om den. Sidorna, alltså där man vilar tummen samt lillfingret, är gummerade. Knapparna verkar ha någon sorts coating som gör att plasten känns mjukare och resten av musen, inklusive skåran för ringfingret, som är av kornig hårdplast.

Knapparna

Musknapp 1 och 2 är bestyckade med Omron-switchar och dessa är relativt lättklickade. Ljudet de ger ifrån sig är distinkt. Tumknapparna och scrollen vet jag inte vad det är för switchar i, men de känns inte likadana. Enligt internet ska det vara TTC-switchar.

Scrollen

Scrollen är som många andra ljudlös när man scrollar nedåt och rasslar när man scrollar uppåt. Varför det är på det viset vet jag inte riktigt, men jag vet att nästan alla möss jag testat med gummiscroll modell större har detta problem, bland annat Razer Deathadder, Zowie EC1/2, Qpad 5k/OM-75 med mera.

I övrigt registrerar musen de scrollningar man gör utan problem och jag har hittills inte varit med om några spökscrollningar eller dubbelscroll heller för den delen. Hur det ser ut med eventuella framtida bekymmer kan jag inte svara på då jag inte hinner slita ut musen på det sättet under testperioden.

Scrollen är även bestyckad med RGB-belysning. Det verkar dock som att scrollen eller något innanför skalen blockerar en del av belysningen. Det lyser nämligen igenom andra färger än den man valt i mjukvaran. Det verkar lysa igenom lite rosa när jag har både gul och blå färg vald på scrollen, men när jag har röd vald syns ingenting. Väljer jag vit färg blir scrollen vit på sidorna och rosa i mitten.

Vit färg vald i mjukvaran. Det slår igenom i rosa.

Sensorn

Sensorn är en optisk Avago 3320. Det finns DPI-inställningar mellan 500 till 3 500 och man kan ändra dessa i steg om 250. Tre profiler kan sparas som går att växla mellan “on the fly”.

Sensorn har även en inställning för “lift-off distance” som man kan ställa in mellan låg, mellan och hög. Själv kör jag på mellan, då musen inte registrerar min musmatta när jag kör på “låg”. Jag märkte dock att musen envisades med att gå över på inställningen “låg” varje gång jag bootade om datorn alternativt drog ur strömmen till musen. Detta resulterade i att varje gång jag startade datorn kunde jag inte använda musen före jag ändrat inställningen, vilket var mycket frustrerande.

Jag skickade iväg ett meddelande till Cooler Master om detta och det är nu löst i och med en ny firmware som jag fick länkad till mig. När denna firmware är installerad fungeranr sensorn som den ska och “lift-off distance”-inställningen sparades i musens minne utan problem. Nu när vi har en fungerande sensor till musen är det dags för lite tester så att vi ser hur den beter sig!

500 DPI

1000 DPI

2000 DPI

Och nu ett gäng tester med MouseTester programmet som medlemmen Microe på overclock.net har gjort. Metoden jag använt mig av är varken vetenskaplig eller exakt, utan vi får helt enkelt nöja oss med att kalla den broscience. Det jag gjorde var att registrera musens rörelser med hjälp av MouseTester och drog sedan så snabbt jag kunde åt höger. Jag lyckas inte få sensorn att svika mig förrän upp i 2 000 cpi-steget.

Värt att notera är att jag vevar väldigt snabbt och tror inte jag någonsin gjort så snabba rörelser i ett spel. Med andra ord borde sensorn klara av FPS utan problem, vilket var det jag hoppats på!

500 DPI

1000 DPI

2000 DPI, Som ni ser här så börjar sensorn ge med sig.

Speltest

Jag har spelat några timmar med musen och kommit fram till att det inte är några problem med greppet för min del. Jag trodde att jag skulle bli tvingad till "fingertipgrip" och att jag skulle tappa lite precision i spel på grund av det, men så var inte fallet. Allt flöt på som vanligt och sensorn svek mig aldrig. Det enda som blev störande för mig är att jag är van vid 800 DPI och sensorn har inte det som alternativ, utan det är antingen 750 eller 1000 dpi som ligger närmast eftersom man bara kan ändra DPI i steg om 250.

Slutsats

Musen fungerar precis som jag tänkt mig och jag har egentligen ingenting att invända på rent prestandamässigt. Det enda jag egentligen kan klaga på är den läckande RGB-belysningen och att “lift-off distance"-inställningen med standard firmware från fabrik fastnar på lägsta. Man måste således uppdatera firmware det första man gör när man köper musen, vilket kan ses som lite klantigt av Cooler Master. Jag kunde exempelvis inte använda musen på jobbet före firmware-bytet då jag bara har Linux installerat där och därmed inte kunde ändra “lift-off distance" i programmet, eller uppdatera firmware för den delen.

Med firmwaren uppdaterad fungerar musen precis som det är tänk och levererar så det räcker och blir över.

Fördelar:

  • Lågt pris

  • Bra sensor (när firmware är uppdaterad)

  • Greppvänlig yta

Nackdelar:

  • Läckande RGB-belysning

  • Sensorns “lift-off distance" ställs automatiskt på lägsta nivå med medföljande firmware

Pris vid publicering: Cirka 250–300 kronor inklusive moms