Slutsats

Att ta fram en värdig efterträdare till den över tre år gamla Core 2 är ingen enkel uppgift. Processorn har ända sedan lanseringen befäst ställningen som den kanske mest välbeprövade och överklockningsvänliga modellen på marknaden, med en väl utbyggd plattform och ett hittills oöverträffat utbud moderkort och processormodeller.

Lynnfield lyckas med den uppgiften. Nykomlingen är snabbare vid samma klockfrekvens och kan i många fall visa upp ett rejält försprång, särskilt i applikationstesterna där Hyperthreading är en fördel – och detta till lägre strömförbrukning än förut.

Den nya processorn är till och med så bra att vi börjar tvivla på om Bloomfield verkligen har någon relevans på marknaden idag. Tre kanaler DDR3 visar inga fördelar över Lynnfields två, men de extra PCI Express-kanalerna kan komma väl till pass med påkostade flergrafikkortslösningar som exempelvis quad-SLI eller Crossfire. Denna målgrupp är dock försvinnande liten i sammanhanget.

Core i5 750

Instegsmodellen Core i5 750 lyser särskilt starkt i Intels nya mellanklass. Modellen kostar i dagsläget runt 2 000 kronor inklusive moms och presterar i många fall likvärdigt med den utgående Core i7 920 som totalt sett är betydligt dyrare på grund av den extra kostnaden för ett X58-baserat moderkort (och kanske en extra minnesmodul). Att det dessutom går att skicka iväg klockfrekvensen 700 MHz över specifikation utan att ens röra voltinställningarna eller att byta till en bättre kylare är givetvis ett försäljningsargument som heter duga.



Fördelar:

  • Mycket bra prestanda

  • Bra överklockningsmarginal

  • Bra pris

Nackdelar:

  • Avsaknaden av Hyperthreading är i vissa fall ett handikapp

Lägsta pris:

Core i7 870

Toppmodellen Core i7 870 kan ståta med högre klockfrekvenser och funktionen Hyperthreading, något som både har fördelar och nackdelar. Parallelliseringstekniken fungerar bra i applikationstesterna men visar ett oförutsägbart beteende när det gäller spel. Den som planerar att uppgradera ska således inte stirra sig blind på specifikationerna utan istället ta en noggrannare titt på de verkliga prestandasiffrorna.

Precis som i fallet Core i5 750 har denna processor goda överklockningsmarginaler. Möjligheten komma upp till 3,6 GHz utan några större ingrepp är ett erbjudande som är svårt att motstå.



Fördelar:

  • Mycket bra prestanda

  • Bra överklockningsmarginal

Nackdelar:

  • Förhållandevis högt pris

  • Hyperthreading oförutsägbart

Lägsta pris: