Gigabyte Aorus Gen5 10000

Lagringsenheter riktade mot konsumenter som nyttjar bandbredden hos PCI Express 5.0 har lyst med sin frånvaro, sedan den nya standarden introducerades i samband med lanseringen av Intel Core 12000-serien "Alder Lake". Under CES 2023 blev det dock ändring på detta när flertalet tillverkare både visade och delgav detaljer om kommande SSD-enheter i kategorin.

Först ut att nå testlabbet är Gigabyte, med enheten Aorus Gen5 10000, och som namnet skvallrar om kommer den med ett kliv upp på en maximal sekventiell läshastighet på 10 000 MB/s. Likt många andra modeller i första vågen av PCI Express 5.0-enheter nyttjar Gigabytes nya modell styrkretsen Phison E26 och lagringskretsarna är av typen 3D TLC NAND. Den vi fått lägga vantarna på är bestyckad med 2 TB lagring och därmed är den även utrustad med en LPDDR4-cache på 4 GB. Värt att notera är att 1 TB-modellen får hålla tillgodo med 2 GB cache.

Aorus10000-7.jpg

Inledningsvis vill jag förtydliga att följande test är underbyggt av datainsamling och prestandatester, men att perspektivet blir ett lite mer subjektivt sådant. Testet är gjort ur vinkeln "vilken eventuell vinning innebär nya standarden för gemene entusiast?", med fokus på spelprestanda. För att få en jämförelsepunkt har vi även genomfört samma tester med Kingstons Fury Renegade, vilket är en PCI Express 4.0-baserad enhet av snabbare snitt.

Höga hastigheter och höga temperaturer

Inte helt oväntat skickar även Gigabyte med en ruskigt bastant kylfläns för att hålla nere arbetstemperaturen, som enligt tillverkaren är av yttersta vikt för att bibehålla livslängd och god prestanda på enheten. Gigabytes specifikationen pekar på att arbetstemperaturen på lagringsenheten är 0 till 70 C°, någonting som enheten med enkelhet överskrider i ett av våra syntetiska tester. Egentligen kan vi kliva in på just temperaturen på en gång, för att köra Aorus Gen5 10000 utan en kylfläns av något slag verkar inte vara ett alternativ över huvud taget.

Originalplanen för testet var att först genomföra alla tester tillsammans med två olika kylflänsar, dels den medföljande, dels den som sitter förmonterad på det Gigabyte X670E Aorus Xtreme-moderkort vi använder för testet. Därtill skulle testerna genomförts en extra gång helt utan kylning, varken passiv eller aktiv, för att se hur mycket hastighet som tappas. Det sistnämnda fick vi rätt omgående stryka.

Utan någon typ av kylfläns stötte vi snabbt på patrull, eftersom testerna inte gick att fullfölja. Detta då SSD-enheten kort efter påbörjat test överhettas och mjukvaran kraschar. Även "normal" användning i Windows som systemdisk resulterade i oregelbundna kraschar, när temperaturen plötsligt kunde sticka iväg med tiotals grader på några sekunder.

Små prestandavinster för vanliga användare

Ska vi kolla kortfattat på resultaten och försöka komma fram till en slutsats baserat på den korta tid vi spenderat med Gigabytes nya värsting är det med siffror i hand solklart att enheten är snabb. Den når upp till de sekventiella läs- och skrivhastigheter som på förhand kommunicerats av Gigabyte. Över hela brädet är det en betydligt snabbare enhet än den modell från Kingston som vi jämför med, men som en så kallad "vanlig användare" är den upplevda skillnaden i prestanda inte direkt påtaglig.

Aorus10000-4.jpg

När vi till exempel tittar på testet för Final Fantasy XIV är den sammanräknade skillnaden i laddtider ungefär 1 sekund. Rent subjektivt är även upplevd skillnad mellan laddtiden i moderna speltitlar mer eller mindre obefintlig. Vidare är priset på nästan 5 000 kronor svårmotiverat för den användaren som är ute efter mest "bang for the buck".

Vem är då egentligen Gigabyte Aorus Gen5 10000 SSD riktad mot? Eftersom den är tidig ut på marknaden är det troligt att majoriteten av de som införskaffar sig en vet vad de vill ha och inte räds att öppna plånboken för äran att vara snabba på bollen. Vet du med dig att du tillhör den skaran så för all del, Gigabytes nya SSD är ruskigt snabb. För den bredare skaran användare är det i alla fall inte min uppfattning att du behöver skynda till närmsta butik. Någon eventuell språngmarsch dröjer dock oavsett, eftersom Gigabyte i skrivande stund inte har spikat något officiellt datum för säljstarten.

Aorus10000-8.jpg

Fördelar

  • Snabb

Nackdelar

  • Dyr

Pris vid publicering: 4 999 kronor inklusive moms.
Priset är det riktpris (MSRP) som Gigabyte ämnar sälja enheten för vid lansering i Sverige. Det kan enligt uppgift komma att ändras närmare lansering.

För mer information om specifikationer, testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.