Test: Syntetiska tester

3dmark-time-spy-extreme-screenshot.jpg

Den första omgången syntetiska tester som redaktionen hart valt ut består av 3DMark Time Spy från UL Benchmark. Testet genomförs i fördefinierade "Standard" samt "Extreme", där "Standard" innebär en upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar och "Extreme" 3 840 × 2 160 pixlar. Grafikgränssnittet är DirectX 12 och de poäng som redovisas i nedan diagram är både totalpoäng samt grafikpoäng.

Syntetiska tester likt 3DMark Time Spy ger givetvis inte hela bilden av hur grafikkorten presterar i varje enskild speltitel, men de kan ge en generell bild av hur de olika modellerna står i förhållande till varandra. Utöver att ge en generell uppfattning om prestandaspannet användaren kan förvänta sig är det enkelt att få repeterbara resultat.

Redan första testet blir en föraning om vad som komma skall. När vi jämför Geforce RTX 4090 totalpoäng med vad Nvidias tidigare flaggskepp RTX 3090 Ti åstadkommer är ökningen hela 51 procent – ett enormt steg framåt. Nvidias nya värsting flyger upp till förstaplatsen i tabellen och ligger mer än 10 000 poäng före andraplatsinnehavaren Radeon RX 6950 XT. Jämför vi enbart grafikpoängen mellan RTX 4090 och RTX 3090 Ti är ökningen på strax under 70 procent.

När belastningen skruvas upp ytterligare en nivå får Geforce RTX 4090 sträcka på benen ordentligt och nu är ledningen sett till totalpoängen uppe i 54 procent ställt mot föregångaren. När grafikpoängen jämförs är skillnaden än större och når nästan hela vägen till 74 procent. Det är ett väldigt stort hopp från föregående generation och ligger i linje med de siffror som Nvidia utlovade när RTX 4090 först presenterades.