Test: Ray tracing

Förutom klassisk rastrering i spel är det också väldigt intressant att kika på prestandan hos det nya grafikkortet med hårvaruaccelererad ray tracing aktiverad. Ovanpå det finns även Nvidias omtyckta uppskalningsfunktion DLSS 2.0, vilken vi passar på att slänga in i leken där tekniken stöds.

Först ut i ray tracing-testerna är 3DMark Port Royale där Geforce RTX 3060 från Gigabyte hamnar längst ned i listan. Trots att RT-kärnorna är starkare hos nykomlingen lyckas bland annat Geforce RTX 2070 Super hålla sig ovanför med hjälp av ett högre antal RT-kärnor och även Tensor-kärnor.

Vidare till testet som kör ray tracing fullt ut visar nu Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC bättre form och tar sig förbi förra generationens Geforce RTX 2070 Super. Samtidigt är kortet inte alls långt ifrån nya Radeon RX 6800, som förvisso är på sin första generations ray tracing-kärnor.

Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC presterar nästintill identiskt med Geforce RTX 2070 Super när det kommer till ray tracing i Battlefield V. Med det sagt så är det inte helt omöjligt att faktiskt aktivera ray tracing ihop med Geforce RTX 3060, men 4K UHD är givetvis lite för mycket att önska av grafikkortet.

Vidare till Control som även har stöd för DLSS 2.0 är det dessvärre längst ned i listan för Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC återigen, men det finns några guldkorn att plocka här. Bland annat syns det fina förbättringar med DLSS aktiverat ställt mot konkurrenten Geforce RTX 2070 Super, då förbättrade RT- och Tensor-kärnorna väl till pass.

Vidare till Metro Exodus lyckas Geforce RTX 3060 från Gigabyte med ray tracing aktiverat klämma sig förbi Geforce RTX 2070 Super. Det är ingen enorm vinst, men en vinst oavsett. Samtidigt är bortfallet i prestanda jämfört mot att använda rastrering inte allt för stort.

Fortsatt i Metro Exodus men nu även med DLSS hamnar nykomlingen fortfarande framför Geforce RTX 2070 Super. Givetvis tappar kortet några bildrutor med ray tracing aktiverat men det kompenseras fullt ut genom att kicka igång DLSS.

Kampanjen i Call of Duty: Modern Warfare är relativt lättdrivet, vilket gör att det är möjligt att använda ray tracing även med mellanklassens grafikkort. Återigen är det för mycket att begära av kortet att klara av 4K UHD, men övriga upplösningar är fullt möjliga.

Sist ut är Wolfenstein: Youngblood som även det har stöd för DLSS 2.0. Titeln i sig är ganska lättdriven, men med ray tracing aktiverat dyker verkligen prestandan för Gigabyte Geforce RTX 3060 Gaming OC, som ändock placerar sig över Geforce RTX 2070 Super. Bildfrekvensen räddas något av DLSS, men det kan inte kompensera för hela bortfallet.