Corsair K95 Platinum XT

Corsair_K95-1.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Corsair

Modell

K95 Platinum XT

Brytare

Cherry MX Speed (Linjär)

Anslutningar

2 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

465 × 171 × 31 mm

Vikt (utan kabel)

1 200 gram

Pris

När mekaniska tangentbord återupptäcktes av entusiaster var Corsair relativt tidiga med att släppa egna modeller. Bolagets K-serie tangentbord har därmed funnits under en längre tid och formspråket är detsamma än idag, då bolaget istället för att uppfinna hjulet på nytt istället filat på det för varje generation.

Corsair_K95-2.jpg
Corsair_K95-3.jpg

Vid det här laget borde de flesta känna igen upplägget för Corsairs K-serie av tangentbord. Toppen täcks helt av en borstad aluminiumplatta i färgen Gun Gray, som är en vanlig syn för bolagets tangentbord nu för tiden. Medföljande är även ett handlovsstöd som är klätt med syntetiskt läder, vilket är nytt från den tidigare modellen som hade gummiliknande ytor.

Corsair_K95-5.jpg
Corsair_K95_keycap-2.jpg
Corsair_K95_keycap-3.jpg
Corsair_K95-6.jpg

Tangenterna har kvar samma typsnitt som tidigare generationer, men själva tangenterna i sig har nu blivit belönade med Double-shot i PBT-plast. Under dessa finns såklart brytarna som för redaktionens exemplar handlar om Cherry MX Speed, men finns även tillgängligt med MX Brown och MX Blue. Dessa tillhör Cherrys senaste revision av brytare och är specificerade till 100 miljoner nedtryck – dubbelt upp mot tidigare.

Brytarna har en total slaglängd på 3 millimeter, medan aktiveringspunkten sker redan vid 1,2 millimeter. För att nå den krävs ett tryck på 45 gram, vilken är densamma för MX Red som är populär bland många entusiaster.

Corsair_K95-7.jpg
Corsair_K95-8.jpg

I vanligt ordning skickar Corsair även med ett par tangenter med annan textur och ska hjälpa till att hitta rätt knappar för olika speltyper, utan att behöver titta ned på tangentbordet. Speltyperna det handlar om är FPS och MOBA-titlar, men såklart att blanda efter eget tycke.

Corsair_K95-9.jpg
Corsair_K95-10.jpg

Paradnumret för Corsair K95 Platinum XT är de extra sex knapparna på vänstra sidan, som kan konfigureras efter eget behov via bolagets mjukvara. Det nya med just den här modellen är att bolaget lägger till stöd för Elgato Streamdeck via dessa knappar, men saknar tyvärr skärmen som den ursprungliga produkten har. Det är givetvis ett något orimligt krav för ett tangentbord, men det skulle självklart sticka ut betydligt mer.

Corsair_K95-11.jpg
Corsair_K95-12.jpg

Högst upp på tangentbordet sitter en del extraknappar för som kan ändra profil, justera ljusstyrkan på belysningen och stänga av Windows-knappen så den inte förstör eventuell speltid. Utöver det hittas även traditionella mediaknapparna på högra sidan av tangentbordet, komplett med ett rullhjul för ljudvolymen.

Corsair_K95-13.jpg
Corsair_K95-14.jpg

På andra änden av den 1,8 meter långa kabeln finns två USB-kontakter, där endast ena styr själva tangentbordet. Den andra är en ren USB-förlängning till kontakten som sitter på bakkanten och är bra lämpad för att koppla in pekdon eller annan valfri USB-enhet.

Corsair_K95-15.jpg

Undersidan av tangentbordet gömmer två kabelkanaler för bland annat hörlurar som då kan gå problemfritt under. Kabelkanalerna fortsätter även ut med handlovsstödet för att ge ordentlig kabeldragning under tangentbordet.

Corsair_K95-20.jpg
Corsair_K95-21.jpg
Corsair_K95-22.jpg

Det vore inte en Corsair-produkt utan RGB-belysningen och K95 Platinum XT håller kvar vid den traditionen. Via mjukvaran finns det massor olika konfigurationer och effekter att dra nytta av, samt som belysningen även kan reagera på saker som sker i spel om stöd för denna finess finns.

Corsair_K95-4.jpg

Sist men inte minst är kartongens innehåll som är en bruksanvisning, informationsblad om garanti och extra uppsättningarna tangenter. För det sistnämnda medföljer även ett verktyg för att enkelt ta bort tangenterna.